to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένας μήνας δρόμο…

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»


Από τις 25 Ιανουαρίου κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα, κάτι έχει αλλάξει και στην Ευρώπη.

-Μια κυβέρνηση η οποία μετά τις εκλογές λέει τα ίδια που έλεγε και πριν τις εκλογές.

Και θα κριθεί, όχι από το αν έχει έναν καλό λόγο για τους αναξιοπαθούντες, αλλά από το αν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα έντονα κοινωνικά προβλήματα. Αν βάλει τέλος στα φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία, αν εξασφαλίσει ρεύμα και στέγη για όλους αλλά και αν μπορέσει να ελέγξει και να μειώσει δραστικά την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

-Υπάρχουν διεθνή ΜΜΕ τα οποία αξιοποιούν το δικό μας θάρρος και αναφέρονται στη δική μας αλήθεια. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσα πολλά θετικά σχόλια για μια χώρα η οποία πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα». Άλλωστε οι υποταγμένοι μπορεί να προκαλούν συμπάθεια, αλλά οι εξεγερμένοι για δίκαιο αίτημα προκαλούν θαυμασμό!!!

Δεν αρκεί όμως η συμπάθεια και ο θαυμασμός, αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κριθεί… Θα κριθεί από την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει. Από τις νέες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν, από τους νέους επιστήμονες που θα έρθουν πίσω από το εξωτερικό, από τις καινοτόμες ιδέες που θα υλοποιήσουμε, από το ήθος και ύφος  που εμείς θα εμφυσήσουμε στη νέα «εξουσία» (όσο και αν αυτή η λέξη για τη δική μας αριστερά, είναι αρνητικά φορτισμένη)…

-Ένας λαός που (στην πλειοψηφία του) δε φοβάται, δε τρέχει στα γκισέ των τραπεζών για να «σηκώσει» τις καταθέσεις του, αλλά τρέχει στις πλατείες για να σηκώσει σημαίες Ελληνικές, να σηκώσει πανό στήριξης των διεκδικήσεων του.

-Ένας λαός που θα μας κρίνει και θα μας παρατηρεί από το ότι εμείς δεν διορίσαμε «δικά μας παιδιά» στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος, αλλά από το αν θα κάνουμε αυτό το κράτος να υπηρετεί τον πολίτη χωρίς να κοστίζει πανάκριβα.

-Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις στο Βερολίνο, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, τη Κωνσταντινούπολη, τη Μαδρίτη, ζητώντας να γίνει δεκτό το δίκαιο των Ελλήνων, το σταμάτημα της λιτότητας, η ουσιαστική αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής  (εδώ νοιώθουμε δικαιωμένοι όσοι στο παρελθόν διαδηλώναμε για άλλους λαούς και αντιμετωπίζαμε την χλεύη των αδιάφορων για ότι συμβαίνει λίγο πιο μακριά από τον καναπέ τους)… Υπάρχουν πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι έκπληκτοι αρχίζουν τώρα να διαβάζουν και να μαθαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τους τα έλεγαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας τους … Οι ‘Έλληνες δεν είναι «οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» που θέλουν απλά να «τρώνε» τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ακούνε έκπληκτοι έναν Έλληνα υπουργό, μπροστά στον πανίσχυρο Σόϊμπλε, να δηλώνει ότι αν θέλει να κτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή, θα πρέπει και η Γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει και να μην κρύβει λίστες και Χριστοφοράκους…  Οι Ευρωπαίοι πολίτες ακούνε έκπληκτοι τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δε θέλει άλλα δανεικά, αλλά χρόνο και χώρο για να εκθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο κατά της λιτότητας.

Από αυτή την εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ξέρουν και ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικη εικόνα για την Ελλάδα η οποία «δεν διαπραγματεύεται, δε φέρνει προτάσεις»…

Η αποκάλυψη ότι υπήρχε κείμενο από τον επίτροπο Μοσκοβισί το οποίο απεσύρθη για να παρουσιαστεί ένα άλλο κείμενο, από τον αγαπημένο μας κ.Ντάισελμπλουμ, (κείμενο επιεικώς απαράδεκτο) δείχνει το ποιοι διαπραγματεύονται και ποιοι θέλουν απλά υποταγή.

Η δημοσιοποίηση των προτάσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης, όταν τα διεθνή και εγχώρια παπαγαλάκια έλεγαν ότι «δεν κατέθεσε καμία πρόταση η ελληνική πλευρά», επίσης αποδεικνύει το ποιοι διαπραγματεύονταν και ποιοι όχι.

Συνολικά όμως, δεν θα κριθούμε μόνο ή κυρίως από το πως διαπραγματευτήκαμε, αλλά από τα αποτελέσματα. Από το αν θα πετύχουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Για εμάς το μεγάλο στοίχημα (και από αυτό θα κριθούμε) είναι όχι  το αν καταγγέλλουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά  το αν θα μπορέσουμε να υποχρεώσουμε τους φοροφυγάδες να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν. Και αναδρομικά …

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)