to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 18.12.2012

Οικονομία

Ένας κόμπος η... χαρά της τρόικας εσωτερικού για τη δόση - Η Κομισιόν απαιτεί νέα μέτρα

Δεν πρόλαβαν οι μνημονιακοί εταίροι της κυβέρνησης να πανηγυρίσουν για την έγκριση της καταβολή της δόσης και οι δανειστές ζητούν προαπαιτούμενες πράξεις για κάθε τμήμα της δόσης που θα μας καταβάλουν.


Φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, νέες περικοπές στο Δημόσιο και αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων είναι μερικές από αυτές τις πράξεις που καλείται άμεσα να υλοποιήσει η κυβέρνηση...


Η Κομισιόν προειδοποιεί...

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ο καθορισμός του αριθμού των υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρούν ανά τρίμηνο έως το 2014 είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων των τριών πρώτων μηνών του 2013, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2015 - 2016. 


Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης

Βασικότεροι κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η ακύρωση ορισμένων μέτρων από τα δικαστήρια, η εύθραυστη πολιτική ισορροπία, η ενδεχόμενη βαθύτερη ύφεση και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης μέτρων σε περίπτωση που κριθούν αρνητικά στα ελληνικά δικαστήρια.


Η βιωσιμότητα του χρέους

Κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποκλιμάκωσή του στο 124% του ΑΕΠ, μετά και την υλοποίηση των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, εντοπίζει η έκθεση της Κομισιόν, αν σημειωθούν αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και στην ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.Έρχονται νέα μέτρα

Συγκεκριμένα μέτρα οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλίσει το υπόλοιπο τμήμα της δόσης μέχρι το Μάρτιο, συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης.


Για τις δόσεις του Ιανουαρίου που ανέρχονται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ευρώ θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει:

* Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

* Την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.Για τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί για την κάλυψη του ελλείμματος, οι δράσεις που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

* Ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.Για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

* Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

* Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.


Αδιέξοδος, αντικοινωνικός και αυτοϋπονομευόμενος ο χαρακτήρας της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής


Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την έκθεση της Κομισιόν και την εκταμίευση της δόσης:


Οι επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές και πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι τα σκληρά και άδικα μέτρα που πάρθηκαν θα είναι και τα τελευταία διαψεύδονται και καταρρίπτονται διαχρονικά από την πραγματικότητα, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την ίδια την έκθεση της Κομισιόν, αναδεικνύοντας τον αδιέξοδο, τον αντικοινωνικό και αυτοϋπονομευόμενο χαρακτήρα της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. 

Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την εκταμίευση της δόσης ως πανάκεια δεν πείθει κανέναν, καθώς είναι δεδομένο ότι η εκταμίευση της όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία, αλλά, αντίθετα, θα συνοδευτεί από νέα επαχθή αντικοινωνικά μέτρα και μηχανισμούς εποπτείας με αποτέλεσμα νέες απολύσεις,  νέα λουκέτα, νέες  μειώσεις σε  μισθούς  και συντάξεις, περαιτέρω ύφεση και μη βιωσιμότητα του χρέους.

Ας καταλάβουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποπροσανατολίζεται και να είναι σίγουροι ότι οι αγώνες του λαού θα ανατρέψουν δημοκρατικά τη μνημονιακή πολιτική και τους εκφραστές της, ως αναγκαία προϋπόθεση για μια δίκαιη έξοδο από την κρίση. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)