to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένας «γαλάζιος» Όργουελ τον Αύγουστο

"Τις ειδήσεις, αν δεν τις βρεις, τις φτιάχνεις", που θα 'λεγε και ο ποιητής - Ο "Ελεύθερος Τύπος" δεν παρουσιάζει κανένα SMS και ισχυρίζεται πως... "ούτως ή άλλως το περιεχόμενο του SMS αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης"! *Στην ίδια γραμμή, η Ν.Δ. μιλά για... "αυταπόδεικτες ειδήσεις"!


Τα παλιά χρόνια ειδήσεις τον Αύγουστο δεν υπήρχαν. Σήμερα, έπειτα από αρκετά καλοκαίρια γεμάτα ιστορικού χαρακτήρα εξελίξεις, για τα αντιπολιτεύομενα μέσα ισχύει πως «τις ειδήσεις, αν δεν τις βρεις, τις φτιάχνεις», παραφράζοντας τον ποιητή.

Τι συμβαίνει όμως όταν μια εφημερίδα και ένα μιντιακό σύστημα εν γένει δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένα δημοσίευμα δεν είναι κατασκευασμένο; Θα βρει τρόπο να το υποστηρίξει καταπατώντας κάθε έννοια δεοντολογίας, δεν θα παρουσιάσει αποδείξεις, αλλά αντίθετα θα ισχυριστεί ότι, αφού θα μπορούσε να ισχύει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Οργουελισμός στα καλύτερά του.

Αυτό παρακολουθούμε να συμβαίνει μετά την «αποκάλυψη» του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» για το περιβόητο SMS «γραμμής» που δήθεν εστάλη από το Μαξίμου. Τρεις ημέρες μετά, ουδεμία απόδειξη  έχει δημοσιευτεί.

Αρμόδιο το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Κι ενώ το Μαξίμου διέψευσε, χαρακτηρίζοντας πλαστό το SMS, το βράδυ της Δευτέρας ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με διάβημά του προς την ΕΣΗΕΑ ζήτησε την αποκατάσταση της αλήθειας υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε συντάχθηκε ή στάλθηκε τέτοιο SMS, κάνοντας λόγο για «προϊόν προπαγανδιστικής φαντασίας» και «βαρύτατα συκοφαντικές ειδήσεις», τακτική που η εφημερίδα ακολούθησε τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΣΗΕΑ, αρμόδιο να διερευνήσει την καταγγελία είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ γίνεται λόγος για ένα διάβημα που προέρχεται θεσμικά από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και άρα δεν μπορεί να μην ελεγχθεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση στα μέλη του Δ.Σ. για παραπομπή στο Πειθαρχικό.

Το μακρύ χέρι της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, το επιχείρημα περί του δήθεν SMS χρησιμοποιείται απο στελέχη της αντιπολίτευσης και «συνήθεις υπόπτους» δημοσιογράφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η «πισινή» που κρατούν σε περίπτωση που πρόκειται πράγματι για ένα κατασκευασμένο δημοσίευμα, κάτι που ακόμη και η ίδια η εφημερίδα δεν αποκλείει.

Σε «αυταπόδεικτες ειδήσεις» αναφέρθηκε με χθεσινή της ανακοίνωση η Ν.Δ. συμπληρώνοντας τη γραμμή του Γ. Κύρτσου πως, ακόμα και κατασκευασμένα να είναι, «αποδίδουν πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία».

Ο ευρωβουλευτής και πρώην διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» μάλιστα επανήλθε χθες στο ίδιο μήκος κύματος γράφοντας πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα SMS είναι κατασκευασμένα, «δέχεται όμως το πολιτικό περιεχόμενό τους. Την επιχείρηση εξωραϊσμού της καταστροφής και την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του. Περιορίζει τη διαμάχη στον τρόπο που δίνει τη γραμμή στα στελέχη».

Στην Πειραιώς, μάλιστα, βλέπουν μια «καθεστωτική αντίληψη μιας κυβέρνησης η οποία δεν διστάζει πια ακόμη και να ζητά διώξεις δημοσιογράφων επειδή κάνουν αποκαλύψεις που την εκθέτουν» πετώντας με μια λεκτική διατύπωση στον κάλαθο των αχρήστων τα βασικά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Μαξίμου: "Καρφώθηκε" η Ν.Δ.

Tη Ν.Δ., που υιοθέτησε το «κατασκεύασμα» του «Ελεύθερου Τύπου» τοποθετεί η κυβέρνηση πίσω από την προπαγάνδα. «Δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά συκοφαντία, καμιά κατασκευή ψευδών ειδήσεων, καμιά δολοφονία χαρακτήρα, για να πλήξει την κυβέρνηση» αναφέρει με ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

Σχολιάζοντας τα περί «αυταπόδεικτων ειδήσεων» υπογραμμίζει πως «η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για όσους την υιοθετούν».

Αντί αποδείξεων... επίθεση

Θα περίμενε κανείς, μετά και το διάβημα στην ΕΣΗΕΑ και τις συνεχείς διαψεύσεις από πλευράς κυβέρνησης, ο «Ελεύθερος Τύπος» να παρουσιάσει αποδείξεις, έστω και δυο μέρες μετά. Μάταια. Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο θα έπρεπε κανείς να ψάξει μια λωρίδα με μικρά γράμματα σχετικά με... «τα μαρούλια του Τσέρνομπιλ».

Αντί αποδείξεων, ο «Ε.Τ.» επιτίθεται στον Θανάση Καρτερό, που ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού διαμαρτυρήθηκε στην ΕΣΗΕΑ, αλλά και στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Για την ταμπακέρα, ως εκ θαύματος, ξαναδιαβάζουμε τη γραμμή της Πειραιώς: «Ούτως ή άλλως το περιεχόμενο του SMS αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης». «Το σύνολο των γεγονότων των τελευταίων 10 ημερών επιβεβαιώνουν ότι τα αναγραφόμενα στο SMS (»Μακεδονικό«, σύγκρουση δυο κόσμων, διώξεις για τα φάρμακα κ.λπ.) αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης».

Και για φινάλε σημειώνεται: «Όσον αφορά την αξιοπιστία του ρεπορτάζ του 'Ελεύθερου Τύπου', τα πρωτοσέλιδα αποδεικνύουν ότι η εφημερίδα διαρκώς επιβεβαιώνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς ψευδόμενη και εκτεθειμένη». Πολύ μεγάλη η σπουδή για τα «μαρούλια» του Τσέρνομπιλ το 1985, εμπνευσμένη από το «1984».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη για το "Μακελειό"

Στο μεταξύ ακόμη ένα άθλιο πρωτοσέλιδο της ακροδεξιάς εφημερίδας «Μακελειό» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα αναφέρεται σε δήθεν «ομολογία» αστυνομικού που είχε συλλάβει τον Αλ. Τσίπρα... με μολότοφ. «Μνημείο χυδαιότητας» το χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. «Οι αθλιότητες στις οποίες επιδίδεται καθημερινά η συγκεκριμένη εφημερίδα προσβάλλουν ευθέως την ίδια την έννοια της δημοσιογραφίας» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)