to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 04.09.2014

Διεθνή

Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα

Oι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες


«Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσάν, σύμφωνα με το BBC, αναφερόμενη στα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και συγκεντρώνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το 2012. «Οι συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, ακόμη και για μεγάλο διάστημα μετά την αυτοκτονία των αγαπημένων τους ανθρώπων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες. Οι αυτοκτονίες καταγράφονται περισσότερο στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σταχυολόγησε το βρετανικό δίκτυο από την έκθεση, οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν παγκοσμίως το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών. Το 2012, το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρισκόταν στο 11,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη. Η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Γουιάνα και η Σουρινάμ περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στην διετία 2010-2012 υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών κυρίως στις γυναίκες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες - αυτόχειρες αυξήθηκαν κατά 122% και από 41 που ήταν το 2010, έφτασαν τις 91 το 2012. Την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των ανδρών - αυτόχειρων αυξήθηκε κατά 24%, και από 336 που ήταν το 2010 έφτασαν τους 417 το 2012. Στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών, η αύξηση ήταν της τάξεως του 54%, καθώς οι άντρες που μένουν άνεργοι ή χρεοκοπούν προς το τέλος του εργασιακού βίου τους είναι πιο ευάλωτοι στην αυτοκαταστροφή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. 

Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν με την λήψη μέτρων το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020. Δημοσιεύοντας, όμως, την μελέτη λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του ηθοποιού Ρόμπιν Γούιλιαμς, προειδοποιεί πως η αναφορά λεπτομερειών από τα ΜΜΕ για τις αυτοκτονίες πυροδοτούν φαινόμενα μιμητισμού. «Το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας», ανέφερε η Τσάν. 

Πληροφορίες: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)