to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένας "αντάρτης" αρχιτέκτονας από τη Σεβίλλη: Αξιοποιώντας άδεια κτίρια στην Ισπανία της κρίσης

Μπορεί ένας "κοινωνικός" αρχιτέκτονας -ήδη χαρακτηρίζεται "θρύλος"- να μετατρέψει ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο σε πολιτιστικό κέντρο;



Ο Σαντιάγκο Σιρουγκέντα είναι ένας ανατρεπτικός αρχιτέκτονας από την Σεβίλλη που έχει αφιερώσει την τέχνη του στην εαξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων χώρων προς όφελος των πολιτών.


Στην Ισπανία της λιτότητας, όπου η κρατική μέριμνα βρίσκεται σε ύφεση και περίπου 500.000 κτίρια μένουν άδεια, ο Σιρουγκέντα υπερασπίζεται ότι "τα πράγματα γίνονται όπως οι άνθρωποι ξέρουν να τα φτιάχνουν. Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι ενώνονται για να βρουν συλλογικά λύσεις".

Έχοντας άριστη γνώση της σχετικής νομοθεσίας, ο Σαντιάγκο  δε διστάζει ούτε λίγο να προχωρήσει σε κατάληψη  ενός εγκαταλελειμμένου χώρου. "Στην Ισπανία απαγορεύεται να χτίζεις μόνος, έτσι όποιος αρχιτέκτονας αναλαμβάνει αυτό το έργο, αναλαμβάνει και την υπαιτιότητα του της συγκεκριμένης παρανομίας", λέει αναφερόμενος στα τεχνικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθώς δουλεύει στα όρια του νόμου.

"Είναι φορές που κάνουμε πράγματα παράνομα, αλλά χωρίς ποτέ να βλάπτουμε κανένα, αντίθετα έτσι βοηθάμε όσους περισσότερους μπορούμε. Η απόφαση να δουλεύεις χωρίς άδεια σημαίνει διαφορετική προσέγγιση (της εργασίας)"

Τα κτίριά του είναι συχνά γρήγορα χτισμένα, τα δε οικοδομικά υλικά είναι από προϊόντα ανακύκλωσης. Η Τεχνική του Σιρουγκέντα βασίζεται στη σύμπνοια μεταξύ των υλικών που υπάρχουν και των ικανοτήτων όσων είναι πρόθυμοι να τα αξιοποιήσουν. Το κλειδί της όλης ιστορίας τους, είναι πως εξυπηρετούν έναν κοινωνικό σκοπό, ο οποίος -κατά τη γνώμη του Σαντιάγκο- έχει χαθεί από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, κάτω από το βάρος της εμμονής της για το αισθητικό αποτέλεσμα.


Η κάμερα του Αλ Τζαζίρα τον ακολούθησε στο μέχρι στιγμής μεγαλύτερο εγχείρημά του. Ο Σαντιάγκο προσπαθεί να σώσει ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και διαπραγματεύεται με τις αρχές ώστε να μπορέσει η ομάδα του να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)