to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 30.01.2023

Διεθνή

Ένας ακόμη νεκρός από ισταηλινά όπλα στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, στο υπόβαθρο μιας φονικής κλιμάκωσης.


Ο Νάσιμ Αμπού Φούντα, 26 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του αφού δέχθηκε "σφαίρα στο κεφάλι που εκτοξεύθηκε από τους στρατιώτες της (ισραηλινής) κατοχικής δύναμης στη Χεβρώνα σήμερα το πρωί", ανέφερε σε σύντομο ανακοινωθέν το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εξετάζει τις πληροφορίες αυτές.

Ο Νάσιμ Αμπού Φούντα βρισκόταν σε ένα όχημα στο κέντρο της Χεβρώνας, κοντά στο τέμενος Ιμπραχίμι, που αποκαλείται επίσης Τάφος των Πατριαρχών, όταν στρατιώτες σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου πυροβόλησαν προς το μέρος του χρησιμοποιώντας πραγματικές σφαίρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

35 νεκροί από τις αρχές του έτους

Από τις αρχές του έτους, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει κοστίσει τη ζωή σε 35 Παλαιστινίους (στους οποίους περιλαμβάνονται δράστες επιθέσεων, μαχητές και άμαχοι, ανάμεσά τους και ανήλικοι), έξι Ισραηλινούς αμάχους (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος) και μία Ουκρανή.

Την Παρασκευή ένας 21χρονος Παλαιστίνιος πυροβόλησε εναντίον των περαστικών κοντά σε συναγωγή στη συνοικία των εποίκων Νέβε Γιάακοβ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ισραηλινοί και μία Ουκρανή. Το Σάββατο, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από σφαίρες δύο Ισραηλινών στη Σιλουάν, επίσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό έδαφος το οποίο κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ.

Αυτά τα νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν σε ένα υπόβαθρο κλιμάκωσης μετά τον θάνατο την Πέμπτη εννέα Παλαιστινίων μεταξύ των οποίων μαχητές και μία 60χρονη, σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967.

Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πριν από μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα σήμερα και αύριο Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αναφερθεί σε μέτρα αποκλιμάκωσης.

Το 2022, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση οδήγησε στον θάνατο 235 ανθρώπων, σχεδόν το 90% των οποίων ήταν Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)