to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 07.06.2017

Κοινωνία

Μια ακόμα αναβολή για τον Ουαλίντ Ταλέμπ

Και νέα αναβολή στην δίκη του Ουαλίντ Ταλέμπ, που οι βασανιστές του τον κατηγορούν για κλοπή χρημάτων


Όπως γράφει η Ειρήνη Προμπονά - στο Κόκκινο:

Αναβλήθηκε για της 30 Νοεμβρίου η δίκη του Αιγύπτιου αρτεργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, τον οποίο οι βασανιστές του κατηγορούν για κλοπή χρημάτων. Θα έλεγε κανείς πως το θράσος  των βασανιστών περισσεύει στην περίπτωση του Ουαλίντ, που βασανίστηκε άγρια από τον πρώην εργοδότη και την παρέα του οι οποίοι βρίσκονται στην φυλακή, ενώ ο ισχυρισμός περί κλοπής έχει ήδη καταπέσει στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου 2017 το Εφετείο έκρινε, σε δεύτερο βαθμό , ενόχους τους τέσσερις κατηγορουμένους και για τα τρία κακουργήματα (αρπαγή, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τη ληστεία), ενώ η συγκεκριμένη δίκη αναβλήθηκε για δεύτερη φορά. Προηγούμενη αναβολή είχε δοθεί τον Απρίλιο, για χθες Τρίτη 6 Ιουνίου, λόγω ασθένειας του συνηγόρου υπεράσπισης των βασανιστών-κατηγόρων Φρ. Ραγκούση.

Ουδείς από τους μάρτυρες στην υπόθεση, εμφανίστηκε χθές στην αίθουσα  του Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου αναμένονταν να εκδικαστεί η υπόθεση. Απόντες --αδικαιολόγητα, όπως σχολίασε η έδρα-  ήταν και οι φυλακισμένοι Σγούρδας και Ζαχαριάδης, το ίδιο και ο συνήγορος υπεράσπισής τους. Μάλιστα οι κατηγορούμενοι για τον βασανισμό του Ουαλίντ Ταλέμπ, που έγιναν κατήγοροι, με επιστολή που απέστειλαν στο δικαστήριο γνωστοποίησαν πως  δεν επιθυμούν να μεταχθούν στο δικαστήριο από τις φυλακές,  ισχυριζόμενοι πως φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα.

Παρόντες, από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά, ήταν φίλοι και αλληλέγγυοι στον Ουαλίντ που συμπαραστέκονται έμπρακτα στη νέα δικαστική περιπέτεια του Αιγύπτιου αρτεγάτη.  

Το ιστορικό της υπόθεσης

Toν Νοέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε στο Εφετείο, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπόθεση βασανισμού του Ουαλίντ Ταλέμπ ο οποίος το 2012 είχε βρεθεί λιπόθυμος και δεμένος με μια σπασμένη μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό, στη Σαλαμίνα. Το πενταμελές Εφετείο Πειραιά επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και τις ποινές που είχαν δοθεί πρωτοδίκως στους  τέσσερις βασανιστές του Αιγύπτιου αρτεργάτη με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Και οι τέσσερις καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της αρπαγής και της ληστείας, ενώ στον γιο του βασικού κατηγορουμένου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.  Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 ετών κατά συγχώνευση, στον πρώην εργοδότη του Ουαλίντ και ιδιοκτήτη φούρνου στη Σαλαμίνα Γιώργο Σγούρδα, 5 ετών με αναστολή στον γιο του Σταμάτη Σγούρδα και στους συνεργούς του Σγούρδα Γ. Ζαχαριάδη και Φρ. Ζότο ποινή φυλάκισης 10 ετών και 9 ετών αντίστοιχα.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο των εγκληματικών πράξεων: «Το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν η (υποτιθέμενη) κλοπή χρημάτων. Ένας άνθρωπος που τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του βασανίστηκε. Οι πράξεις των κατηγορουμένων είχαν σαφέστατο ρατσιστικό πρόσημο. (...) Τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν σαν να παίζουν μποξ πάνω του, του έλεγαν “να περπατήσει σαν την καμήλα”, ενώ κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έδειξε να υπολογίζει ότι το θύμα θα μπορούσε να πεθάνει».
 
Κι ενώ  οι κατηγορούμενοι πήραν τον δρόμο για την φυλακή, η περιπέτεια του Ουαλίντ Ταλέμπ δεν τέλειωσε ακόμα, καθώς εναντίον του εκκρεμεί μήνυση που υπέβαλε το πρώην αφεντικό του κατηγορώντας τον για ληστεία!  Αυτή ήταν άλλωστε και η υπερασπιστική γραμμή πρωτόδικα στο δικαστήριο. Εκείνος που βασάνισε και λήστεψε τον εργαζόμενο του υποστήριξε πως ο Ουαλίντ είναι ο παραβατικός, ανήκει στην….αιγυπτιακή μαφία και πως τον λήστεψε.

Για μια ακόμα φορά στο δικαστήριο το ρατσιστικό μίσος του εργοδότη «ντύθηκε» τον μανδύα του οικογενειάρχη επιχειρηματία, ο οποίος δεν άντεξε να τον κλέβει ο αλλοδαπός υπάλληλός του και «αντέδρασε ακραία». Η υπερασπιστική γρμμή δεν είχε καμία τύχη στο δικαστήριο και κατέρρευσε με πάταγο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)