to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 16.09.2019

Πολιτισμός

Ξεκίνησε το 42ο φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες στο «τιμόνι» του φεστιβάλ, άνοιξε τη βραδιά κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Δημήτρη Καραμπατζάκη. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, έθεσε τα τρία φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό: την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και την επείγουσα ανάγκη μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη -μια μεταστέγαση η οποία θα δώσει και το «πράσινο φως» στην λειτουργία του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Όπως σημεώισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής απευθυνόμενος στην κ. Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με τη μεσολάβηση του τότε δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000 μας οδηγήσατε στη λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Μενδώνη είπε πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να είναι δίπλα σας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Φεστιβάλ. Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω πως το κτιριακό είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Είναι καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο Φεστιβάλ με έναν νέο χώρο. Όσο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα γίνει και θα ενισχυθεί».

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ και τους νέους δημιουργούς, η υπουργός Πολιτισμού είπε πως το Φεστιβάλ γεννήθηκε από το πάθος μιας νεανικής παρέας Δραμινών που πριν από τέσσερις δεκαετίες δημιούργησαν την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας. Και κάπως έτσι, μια πόλη εκτός των μεγάλων πολιτιστικών προορισμών, «το 1995, μετά την διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, έκανε το μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια. Σήμερα ο σύγχρονος πολιτισμός ανθίζει στο Φεστιβάλ Δράμας, έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών». Στην πορεία αυτών των χρόνων άλλαξαν πολλά «όμως αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι η χαρά και η συγκίνηση των νέων κινηματογραφιστών όταν βλέπουν τη δουλειά τους στη μεγάλη οθόνη. Όλοι όσοι έχουν μεγάλη πορεία στον κινηματογράφο πέρασαν από το Φεστιβάλ αυτό. Οι νέοι σκηνοθέτες έρχονται αισιόδοξοι και ορμητικοί προσβλέποντας στον ζωηρό διάλογο με το κοινό του Φεστιβάλ».

Η κα Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο Έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν από λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, αλλά και στον Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε από κοντά μας, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ». Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της υπουργού στην τελετή έναρξης αλλά και στην χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ενέκρινε για το Φεστιβάλ. Αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μέλη της κριτικής επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο, «έναν άνθρωπο-ορόσημο που έβαλε την σφραγίδα του στην εξέλιξη του θεσμού», αλλά και στην πρωτοβουλία του Μαργαρίτη Τζίμα για την αγορά της Καπναποθήκης από το Δήμο Δράμας. Αναφερόμενος στην δημιουργία σχολής κινηματογράφου στην πόλη, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο».

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του ελληνικού και του διεθνούς Τμήματος.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, παίρνοντας τον λόγο, συνέστησε στους εκπροσώπους των θεσμών να επικεντρωθούν στην πρακτική στήριξη του Φεστιβάλ, αφήνοντας το καλλιτεχνικό μέρος στους πλέον αρμόδιους, ενώ ο Δημήτρης Σπύρου, μέλος της φετινής επιτροπής (μαζί με τους Γιάννη Φώτου, Σπύρο Σιάκα και Μαρία Λάφη) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αναφέρθηκε στον Αντώνη Παπαδόπουλο, και στην πρόσφατη περιπέτεια υγείας του: «Άνθρωπος με βαθύτατη παιδεία, ο Α. Παπαδόπουλος είναι αυτός που προσέδωσε την ηθική διάσταση στο Φεστιβάλ Δράμας και δόθηκε ολόψυχα σε αυτόν τον θεσμό, ενώ συνέβαλε και στη δημιουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στάθηκε παλικάρι στην περιπέτειά του αυτή και είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης θα είναι εδώ και του χρόνου, αγωνιστής όπως πάντα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)