to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 14.06.2021

Κοινωνία

Πρεμιέρα Πανελληνίων Εξετάσεων - Κερδίστε και τα εμπόδια που σας έβαλε η ΝΔ λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για πάνω από 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών - Ανακοινώσεις για το ασφυκτικό πλαίσιο διεξαγωγής τους εξέδωσαν ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Φίλης και η αν. τομεάρχισσα Μ. Τζούφη - «Χρέος μας ο αγώνας να μην μείνει καμιά θέση στα Πανεπιστήμια κενή», τονίζει το τμ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον είναι ένας στίβος διαρκείας

Ψύχραιμοι, δυνατοί, με πείσμα και θέληση, να δώσετε τον αγώνα των Πανελληνίων που ξεκινά σήμερα. Αλλά να γνωρίζετε ότι δεν ειναι αγώνας δίχως αύριο.

Το μέλλον είναι ένας στίβος διαρκείας, με ανοιχτές και κλειστές στροφές, νίκες, ήττες και θριάμβους, που κρίνεται κάθε μέρα.

Τις πιο θερμές μου ευχές για καλή επιτυχία, σε εσάς και τις οικογένειές σας που στέκονται δίπλα σας.

Τμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:Ο νους μας στους νέους και τις νέες που δοκιμάζονται στις εξετάσεις

Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες δοκιμάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, ως ετήσια εισφορά στο νέο Μινώταυρο της Αριστείας. Μιας «αριστείας» που αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες, με λιγότερους και πιο συστημικά επιλεγμένους νέους και νέες στα Πανεπιστήμια.

Υπό τη δυσμενή κοινωνική συνθήκη της πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά στο μεγαλύτερο διάστημα από τον περσινό Μάρτιο, τις εγγενείς αδυναμίες της τηλεκπαίδευσης με τις επίκτητες επιβαρύνσεις της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, υπό το διαρκές κατηγορητήριο στη νεολαία, τη κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό η κυβέρνηση υλοποιεί μια αδιανόητα αντικοινωνική επιλογή. Εφαρμόζει ένα νέο εξεταστικό σύστημα που η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε εν μέσω της σχολικής χρονιάς, εγκαινιάζοντας ένα νέο μηχανισμό επιλογής που νομιμοποιεί την απώλεια περίπου 30.000 θέσεων από τις 77.145 εξαγγελθείσες θέσεις στα ΑΕΙ, μειώνοντας τους εισακτέους στα μισά σχεδόν πανεπιστημιακά τμήματα.

Γνωρίζουμε πως ο δρόμος της Επιστημονικής μόρφωσης δεν είναι χωρίς κόπο αλλά έχουμε μάθει πως δεν είναι συνώνυμος με τον εξοντωτικό ανταγωνισμό των εξετάσεων, την ψυχολογική εξουθένωση. Οι άνθρωποι δεν αξίζουν όσο η βαθμολογική επίδοση τους σε μια γραπτή εξέταση τριών ωρών. Το μορφωτικό αγαθό δεν μπορεί να ορίζεται από τις προκρούστεις τεχνικές του νεοφιλελεύθερου ιδεώδους των ανισοτήτων και των αποκλεισμών.

Οι πολίτες της Αριστεράς, όσες και όσοι υπηρετούμε στην Εκπαίδευση, ευχόμαστε κουράγιο και καλή επιτυχία, σε όσες και όσους δοκιμασθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πέρα όμως από τις ευχές, ο δημοκρατικός κόσμος, όσες και όσες έχουν θέση σε στον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας οφείλουμε να δώσουμε μια ακόμα μάχη. Η Παιδεία στο τόπο μας πρέπει επιτέλους να προσανατολισθεί στη μορφωτική αποστολή της, να απελευθερωθεί από μηχανισμούς αναπαραγωγής ανισοτήτων και ταξικών φραγμών, από αγοραίες σκοπιμότητες και πρακτικές εμπορευματοποίησης. Να αποτελέσει τον Δημόσιο Δημοκρατικό συλλογικό θεσμό μάθησης, αμφισβήτησης και έρευνας για νέα γνώση.

Να ακυρώσουμε το νόμο Κεραμέως, το σκληρό και άδικο αποτύπωμα του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Να απαιτήσουμε να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις ΑΕΙ. Καμιά απώλεια θέσεων σε κανένα ΑΕΙ. Να μην εφαρμοσθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής. Να μην μετατραπούν οι πανελλαδικές εξετάσεις από κατατακτήριες σε διαγωνισμό με κυμαινόμενα όρια επιτυχίας.

Είναι δίκαιο αίτημα, αφορά όλη τη κοινωνία. Είναι ρεαλιστικό γιατί υπηρετεί όλη τη κοινωνία.

Είναι υπόθεση ενός Δημοκρατικού Μετώπου για τη Παιδεία να υπερασπισθεί τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας

Ν. Φίλης: Να πληρωθούν και οι 77.415 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ

«Είστε η γενιά της πανδημίας. Τα δύο τελευταία χρόνια δοκιμαστήκατε σκληρά προσπαθώντας να κατακτήσετε τη γνώση και τα εφόδια για τις εξετάσεις μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Με την υγειονομική κρίση να επελαύνει και την απειλή του θανάτου παρούσα στα σπίτια, στα σχολεία, στις ζωές σας», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για να συνεχίσει: «Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι φέτος μια μάχη με πολύ περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντάς τις από στίβο κατάταξης, σε διαγωνιστική «αρένα», φέρνοντας ριζικές και αρνητικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα. Τέτοιες που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό ως και 30.000 περισσότερων παιδιών από τα Πανεπιστήμια, συγκριτικά με πέρσι.»

Ενώ κατέληξε: «Με την έκδοση της βαθμολογίας, σας καλούμε στον αγώνα που θα δώσουμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις (ελπίζω), για να καλυφθούν και οι 77.415 θέσεις ΑΕΙ, που -υποκριτικά- έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Για να μην εφαρμοστεί δηλαδή και να καταργηθεί άμεσα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είστε η γενιά της πανδημίας, έχετε μοχθήσει και δικαιούστε να μην υποστείτε αυτό το πρόσθετο τσεκούρι, που μάλιστα τόλμησαν να νομοθετήσουν στη μέση της χρονιάς».

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του Νίκου Φίλη ΕΔΩ.

Μ. Τζούφη: «Οι μαθητές δίνουν τη μάχη των Πανελλαδικών κόντρα στα εμπόδια της πανδημίας και του υπουργείου Παιδείας»

Σε δήλωση της η αν. τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε:

«Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν μέσα σε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου δοκιμάστηκαν και ανταπεξήλθαν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική σχολική χρονιά, κόντρα σε συνεχείς αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, δυσκολίες και εμπόδια. Πανδημία, τηλεκπαίδευση, αλλαγή ύλης, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δυσκολεύουν την προσπάθεια των παιδιών να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Κι όμως, αυτά τα παιδιά κρατούν το κεφάλι ψηλά, αγωνίζονται στο σχολείο και στην κοινωνία, δείχνοντας σε όλους μας το δρόμο για ένα μέλλον με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αυτή η νεολαία που λοιδορήθηκε και έγινε στόχος άδικων επιθέσεων ως ανεύθυνη και επικίνδυνη, δίνει σήμερα την μεγάλη μάχη των Πανελλήνιων εξετάσεων. Στεκόμαστε δίπλα της. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι, θα είμαστε πάντα αρωγοί στο πλευρό των παιδιών.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα παιδιά που με τη νιότη, τις γνώσεις, την επιμονή και το κουράγιο τους θα αλλάξουν τον κόσμο μας!»

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στους/τις μαθητές/τριες που σήμερα ξεκίνησαν τη δοκιμασία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Καλή επιτυχία σε όλους/ες εσάς, τους/τις μαθητές/τριες που τον τελευταίο ένα χρόνο είδατε τον κόσμο να αλλάζει και σταθήκατε όρθιοι να δίνετε τη μάχη για τη ζωή ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις του σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας σας, που συνεχίσατε να ονειρεύεστε και να διεκδικείτε ένα καλύτερο μέλλον.

Αποδείξατε τη δύναμη σας όταν επί έναν ολόκληρο χρόνο βρεθήκατε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πολιτικών της κυβέρνησης η οποία σας άφησε μόνους/ες να προετοιμάζεστε για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο την ίδια στιγμή που έβαζε τρικλοποδιές και εμπόδια στην μόρφωση σας.  Αποδείξατε τη δύναμη σας όταν σηκώσατε ανάστημα και διεκδικήσατε να αλλάξουν οι συνθήκες της τηλεκπαίδευσης και την ασφαλή επιστροφή σας στα σχολικά θρανία με στόχο την καθολική συμμετοχή των μαθητών/τριών στην εκπαίδευση, όταν επιστρέφοντας εκεί δώσατε τη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και κερδίσατε να μην γίνουν οι σχολικές σας τάξεις Reality Show.

Αποδείξατε τη δύναμη σας μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις σας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας όπου βροντοφωνάξατε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη νέα γενιά.

Τώρα ήρθε η ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι το σχέδιο της να αποκλείσει την πλειοψηφία των μαθητών/τριών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πέσει στο κενό. Να δώσουμε τη μάχη ώστε να αλλάξει  το βάρβαρο εξετασιοκεντρικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων το οποίο βάζει τους/τις μαθητές/τριες σε έναν ατέρμονο αγώνα δρόμου , εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τις κοινωνικές ανισότητες.

Να δώσουμε τη μάχη ώστε να καταργηθεί στη πράξη η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που έρχεται να τσακίσει το μέλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών/τριών. Ούτε ένας/μια λιγότερος/η εισακτέος/α στα πανεπιστήμια.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να αφήσει δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους έξω από τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο Παιδείας επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' Λυκείου. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019.  

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Μηνύματα για τα παιδιά που δινουν πανελλήνιες

Λ. Αβραμάκης: Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές υποψηφίους των Πανελλήνιων Εξετάσεων

«Μια εξαιρετικά δύσκολη και πρωτοφανής χρονιά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αυτοί οι μαθητές, πέρα από τις συνήθεις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, ήταν αντιμέτωποι και με πρωτόγνωρες συνθήκες που πολλαπλασιάζουν το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, η πολύμηνη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, η περιορισμένη κοινωνική ζωή, η υποχρεωτική κατ’ οίκον μελέτη με την παράλληλη παρουσία στο σπίτι όλων των μελών της οικογενείας για το μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας σχολικής χρονιάς, η μη πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών που αποσυμπίεζαν ως ένα βαθμό τους μαθητές έχουν αυξήσει κατά πολύ το βαθμό δυσκολίας. Ο πρόσθετος φόβος, να μην αρρωστήσουν την περίοδο των εξετάσεων ή να μην υποχρεωθούν σε καραντίνα, πολλαπλασίασε την ψυχολογική πίεση. Ταυτόχρονα, η ακατανόητη κυβερνητική απόφαση να μειώσει τον αριθμό των μαθητών που θα πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μέσο της σχολικής χρονιάς μέσω της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής, σε μια ούτως ή άλλως πρωτοφανή και δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, πολλαπλασίασε τους φόβους και το άγχος των μαθητών στην πιο κρίσιμη μάλιστα περίοδο της προετοιμασίας.

Έχοντας βιώσει και ο ίδιος προσωπικά, για πρώτη φορά ως γονέας, την αγωνία, το άγχος, την ψυχολογική πίεση και τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της χρονιάς, εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους μαθητές και στο υιό μου, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα παιδιά, οι φετινοί υποψήφιοι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πραγματοποίησαν ένα πραγματικό άθλο. Οφείλουμε όλοι ως γονείς και ως κοινωνία, να συγχαρούμε εκ των προτέρων αυτά τα παιδιά για τον πολύ δύσκολο αγώνα που έδωσαν. Οφείλουμε όλοι, κυρίως οι γονείς τους, να σταθούμε για άλλη μια φορά δίπλα τους προσπαθώντας να μετριάσουμε το άγχος και την πίεση που αισθάνονται, να υπενθυμίσουμε τη δύναμη που έχουν μέσα τους και να τα στηρίξουμε όσο και όπως μπορούμε. Προσωπικά είμαι υπερήφανος για όλα αυτά τα παιδιά και βέβαια για τον υιό μου, που κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες, να φτάσουν στο τέρμα και να διαγωνιστούν για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά υποψηφίους, να έχουν την υγεία τους, να έχουν δύναμη και έχουν καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους. Για εμένα είναι ήδη νικητές της ζωής και θα τα καταφέρουν.

Αλ. Αυλωνίτης: Η νεολαία που λοιδορήθηκε κι έγινε στόχος επιθέσεων, δίνει την μεγάλη μάχη των Πανελληνίων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου είναι ένα πολύ  δύσκολο και συνάμα όμορφο βήμα των παιδιών μας για την επόμενη φάση της ζωής τους.
Θέλω να  ευχηθώ καλή δύναμη, κουράγιο και πίστη για τη μεγάλη δοκιμασία που μόλις ξεκινά αύριο.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις δυστυχώς  φέτος προξενούν  περισσότερη αγωνία από κάθε άλλη χρονιά, τόσο στους μαθητές όσο και στους δικούς τους ανθρώπους. . Φρόντισε γι’ αυτό, εκτός από την πανδημία και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον αποκλεισμό  25.000 παιδιών από τα Πανεπιστήμια, με την  καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης  Εισαγωγής.

Αυτή η νεολαία που λοιδορήθηκε πολλές φορές  και έγινε στόχος άδικων επιθέσεων ως ανεύθυνη και επικίνδυνη, δίνει την μεγάλη μάχη των Πανελλήνιων εξετάσεων. Και θα τη δώσει με αξιοπρέπεια. Το έχει άπειρες φορές αποδείξει.

Οφείλουμε να σταθούμε, λοιπόν, δίπλα της.

Εύχομαι  καλή επιτυχία στους υποψήφιους μας και τις οικογένειές τους.

Τ. Ελευθεράδου: Στο δύσκολο δρόμο των πανελληνίων ήρθε να προστεθεί φέτος και το εμπόδιο της πανδημικής κρίσης

Στο δύσκολο δρόμο των πανελληνίων εξετάσεων, ήρθε να προστεθεί φέτος και το εμπόδιο της πανδημικής κρίσης. Γι' αυτόν τον λόγο, ο αγώνας που έδωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της 3ης Λυκείου είναι πολλαπλάσιος από άλλες χρονιές. Ως εκ τούτου, είναι ήδη οι μεγάλοι νικητές. Και αν άλλες χρονιές κάτι τέτοιο μπορεί να ακουγόταν τετριμμένο, φέτος είναι πιο πραγματικό από ποτέ!

Αξίζουν φυσικά συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σε μία χρονιά με τηλεκπαίδευση, "άνοιξε-κλείσε" των σχολείων, και στρεβλών πολιτικών και αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις υποψήφιες και όλους τους υποψήφιους "καλή επιτυχία"! Ό,τι και αν συμβεί, να ξέρετε ότι τίποτα δεν τελειώνει εδώ! Ότι καμία επιτυχία ή αποτυχία δεν θα καθορίσει τη ζωή σας. Ίσα-ίσα! Όλα τώρα ξεκινούν! Καλή δύναμη!

Γ. Μπουρνούς: Αξιέπαινη η προσπάθειά τους μετά από τις αντιξοότητες και τις πρωτόγνωρες συνθήκες

Σήμερα, το μυαλό και η σκέψη όλων μας είναι στους χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι αντιξοότητες και οι πρωτόγνωρες συνθήκες της φετινής προετοιμασίας τους, καθιστούν, ήδη, την προσπάθειά τους ιδιαίτερα αξιέπαινη.

Μια προσπάθεια, όμως, εξίσου επίπονη και δύσκολη που η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει ακόμα δυσκολότερη, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της αδικαιολόγητης και αυθαίρετης κατάργησης πανεπιστημιακών σχολών και της μείωσης των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Με απεριόριστο θαυμασμό στον καθημερινό αγώνα που δώσατε και απόλυτο σεβασμό στη στήριξη που σας παρείχαν οι οικογένειές σας, σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)