to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 03.11.2012

Πολιτισμός

Έναρξη 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες» έκλεισαν απόψε και επίσημα οι εκατοντάδες λάτρεις του κινηματογράφου στη διάρκεια της λιτότερης τελετής έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα 53 χρόνια του θεσμού.


«Ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες προβολών» έδωσαν ο διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Ειπίδης αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ του δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης κλείνοντας τους ολιγόλεπτους εισαγωγικούς χαιρετισμούς τους.

Τη μουσική νότα στη βραδιά έδωσε εισαγωγικά το μουσικό σχήμα Milky Lady & The Cookies σε ρυθμούς σουίνγκ ρυθμούς ενώ συνόδευσε χορευτικά η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

«Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε το φεστιβάλ κινηματογράφου και η τέχνη γενικότερα μας δείχνει το τον τρόπο να υπερβούμε την κρίση. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία . Η τέχνη δεν μιλά με οικονομικές αξίες αλλά με αισθητικές» τόνιζε στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος δεν κατάφερε να είναι παρών στην τελετή.

«Το 70% του προϋπολογισμού του φεστιβάλ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας» τόνισε στη δική του εισαγωγική ομιλία ο διευθυντής και «ψυχή» του Φεστιβαλ κ. Δημήτρης Ειπίδης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις 150 ταινίες της φετινής 53ης διοργάνωσης οι οποίες προέρχονται από 54 χώρες του κόσμου.

«Ο πολιτισμός είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μας» τόνιζε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην εξωστρέφεια της πόλης αλλά και την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αυτονομία του Φεστιβάλ το οποίο πρέπει να γίνει κομμάτι της πόλης – απόλυτα συνυφασμένο με τη λειτουργία της .

Στους ρυθμούς της κρίσης και των περικοπών κινείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που άνοιξε απόψε τις πύλες της 53ης του διοργάνωσης στην ιστορική έδρα του θεσμού, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους.

 
Της ολιγόλεπτης τελετής έναρξης, την οποία παρών ήταν και ο Έλληνας κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ακολούθησε η προβολή της ταινία έναρξης με τίτλο «Holy Motors» του γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ / Leos Carax.


Το Φεστιβάλ συνεχίζεται κανονικά αύριο με τις προβολές ταινιών στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού αλλά και στον κινηματόγραφο «Ολύμπιον» όπου θα προβληθεί σε πανελλήνια πρώτη αύριο το βράδυ η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «The Capital”.

 

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν, παρουσία του διεθνούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης - μιας προσφοράς του Φεστιβάλ στην πόλη που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ένταξη της στο ελληνικό κράτος.

 
Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)