to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 30.04.2013

Οικονομία

Εναντίον της λιτότητας ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ

"Η αυστηρή λιτότητα μπορεί να δημιουργήσει νέα χρέη"


Εναντίον της πολιτικής λιτότητας, η οποία θα μπορούσε —λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Ευρωζώνη— να οδηγήσει στην δημιουργία νέων χρεών τάχθηκε ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική ραδιοφωνία.

Ο κ. Μπόφινγκερ σημείωσε ακόμη ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα ήταν η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία και συμφώνησε με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, ο οποίος κατηγόρησε χθες την Γερμανία για μισθολογικό "ντάμπινγκ". Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα "με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η μισθολογική προσαρμογή στην Ευρώπη, εάν είναι σωστό δηλαδή να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης μισθών στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία δεν προβαίνουμε σε καμία προσαρμογή". Υποστήριξε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, "εάν η Γερμανία αποτελεί μέρος του προβλήματος, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει και μέρος της λύσης", καθώς, όπως είπε, εάν η μισθολογική προσαρμογή ζητείται μόνο από τις αποκαλούμενες προβληματικές χώρες και μειώνονται μαζικά οι μισθοί, προκαλείται αποπληθωρισμός, αλλά η οικονομία μπαίνει σε πορεία ύφεσης "και αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εφόσον περίπου το 40% των εξαγωγών μας είναι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωζώνης".

Ερωτώμενος πάντως ο κ. Μπόφινγκερ εάν παράλληλα με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζονται και κίνητρα για ανάπτυξη, τόνισε ότι είναι τουλάχιστον απαραίτητο "να μην υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας".

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)