to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 15.07.2017

Κοινωνία

Ενάντια στον κυνισμό της δημοτικής Αρχής: O αγώνας των εργαζόμενων στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας συνεχίζεται

Η δημοτική αρχή και η δήμαρχος αντί να απαντήσουν θετικά στα δίκαια αιτήματα, απειλούν και εκφοβίζουν τους εργαζόμενους για να δεχτούν τις απολύσεις των 35 συμβασιούχων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων οι οποίοι καλούν τους δημότες, τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής να είναι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο, τη Δευτέρα 24/7, στις 8 μ.μ.


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του Δήμου μετά την πρόσφατη άρνηση της δημάρχου, Ιωάννας Κριεκούκη, να παρατείνει τις συμβάσεις και να καταθέσει σχέδιο για τις πάγιες ανάγκες. Μάλιστα, σε μία επίδειξη  αυταριχσμού, σε επιστολή του, ο Γ.Γ. του Δήμου Ευστάθιος Ραγκούσης, κατ’ εντολήν της δημάρχου, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τους τονίζει ότι η κατάληψη του δημαρχείου είναι παράνομη και τους ζητά να επιστρέψουν στην εργασία τους «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών» (εδώ η πρόσφατη επιστολή).

Οι συμβασιούχοι παρατασιούχοι του δήμου τη μέρα που τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου και δήλωσαν ότι δεν πρόκειτα να φύγουν. Απαιτούν από τη δήμαρχο, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να μην γίνει καμία απόλυση και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής καταδίκασε την αυταρχική συμπεριφορά της δημάρχου και δήλωσε ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Μάνδρας  -Ειδυλλίας, με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 14/7 δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των συμβασιούχων και καλούν τους δημότες, τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής, τα σωματεία εργαζομένων σε άλλους δήμους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ να είναι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 24/7 στις 8 μ.μ.

 

Όπως αναφέρουν, το επίσημο επιχείρημα της δημοτικής αρχής, ότι οι ανάγκες του δήμου ιδιαίτερα στην καθαριότητα είναι εποχικές είναι παντελώς αστήρικτο και αποτελεί κοροϊδία για τους εργαζόμενους οι οποίοι γνωρίζουν ότι η εργασία που προσφέρουν μόνο εποχιακή δεν είναι, αλλά μόνιμη καθημερινή ανάγκη.

Την ίδια στιγμή το κυνικό, off the record «επιχείρημα» είναι ότι σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα και πιθανά να προσληφθούν εργαζόμενοι από άλλες περιοχές και όχι μόνο δημότες Μάνδρας-Ειδυλλίας (ή αλλιώς μεταφραζόμενο, για να δουλέψεις στο δήμο πρέπει και να ψηφίζεις στο δήμο)!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων του Δήμου:

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων Δήμου ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

Με ψηφίσματα  σωματείων , φορέων,  και με την παρουσία μας στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ.

Επιστολή Εργαζομένων Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και κάλεσμα για 24 Ιουλίου.

O αγώνας των εργαζόμενων στο Δήμο Μάνδρας –Ειδυλλίας συνεχίζεται.


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
 

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 

Το πρωί της Παρασκευής στις 30/6 η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη έδωσε εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν στη λύση της σύμβασης- απόλυση- 35 συμβασιούχων-παρατασιούχων.
Αγνοώντας τους αγώνες των εργαζομένων και παρά το ότι έχει ψηφιστεί στη βουλή τροπολογία με την οποία όλοι οι συμβασιούχοι- παρατασιούχοι πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι 31-3-2018, υπογράφοντας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου νέα σύμβαση εργασίας.
Την προηγούμενη μέρα με την λήξη των κινητοποιήσεων είχε δοθεί εντολή να μαζευτούν οι τόνοι των σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί σε κάθε γωνιά του Δήμου. Οι συμβασιούχοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους, πάρα πολλές ώρες, χωρίς ωράριο κάτω από βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες. Έκαναν τα πάντα για να μαζευτούν τα σκουπίδια, ξεβρώμισαν την πόλη και στη συνέχεια η δημοτική αρχή τους απέλυσε.


Να σημειωθεί ότι:
-κατά τη διάρκεια των συμβάσεών τους αρκετοί εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρο κάθε μέρα και για 7 μέρες τη βδομάδα για να μαζεύονται τα απορρίμματα.


-Οι συμβασιούχοι που δούλευαν με αυτά τα εξαντλητικά και μεσαιωνικά ωράρια δεν αμείβονταν ούτε καν για τις ώρες της υπερωριακής απασχόλησης που προβλέπονται από το νόμο.


Από αυτό το καθεστώς δεν έχουν ξεφύγει στο δήμο ούτε συνάδελφοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, οι οποίοι στο τέλος κάθε μήνα καταγράφουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100 ώρες υπερωριακής απασχόλησης.


Συμπέρασμα 1
Στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας δεν θέλουν εργαζόμενους αλλά κωπηλάτες ρωμαικής γαλέρας


Συμπέρασμα 2.
Οι ανάγκες του δήμου ήταν (και φυσικά παραμένουν) τέτοιες που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από το σύνολο του προσωπικού (μόνιμοι και ορισμένου χρόνου) που απασχολούνταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα .


Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων για μόνιμο προσωπικό. Το επίσημο επιχείρημα είναι ότι οι ανάγκες του δήμου ιδιαίτερα στην καθαριότητα είναι εποχικές. Κοροϊδεύουν πρώτα πρώτα την κοινωνία, που πληρώνει πανάκριβα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ και απαιτεί να έχει καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους γιατί γνωρίζουν ότι η εργασία που προσφέρουν μόνο εποχιακή δεν είναι, αλλά μόνιμη καθημερινή ανάγκη . 
Το off the record επιχείρημα είναι ότι σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα και πιθανά να προσληφθούν εργαζόμενοι από άλλες περιοχές και όχι μόνο δημότες Μάνδρας-Ειδυλλίας (ή αλλιώς μεταφραζόμενο για να δουλέψεις στο δήμο πρέπει και να ψηφίζεις στο δήμο). Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται και από την πρακτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα:


Συγκεκριμένα οι οκταμηνίτες και οι επιτυχόντες στα προγράμματα κοινωφελούς που δεν ήταν δημότες τοποθετούνταν στην “παραμεθόριο” του δήμου, σε περιοχές που δεν υπάρχει ούτε αστική συγκοινωνία  με την υποχρέωση να πηγαίνουν καθημερινά στις θέσεις τους με δικά τους μέσα. Αποτέλεσμα αυτού- που θορύβησε ακόμη και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ- ήταν το φαινόμενο μαζικών παραιτήσεων ιδιαίτερα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που ο μισθός τους δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τα έξοδα μετακίνησης.


Οι συμβασιούχοι παρατασιούχοι του δήμου τη μέρα που τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου και δήλωσαν ότι δεν πρόκειτα να φύγουν. Απαιτούν από τη δήμαρχο, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να μην γίνει καμία απόλυση και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης.

Από την ίδια κιόλας μέρα της κοινοποίησης των απολύσεων συγκλήθηκε από το σωματείο συνέλευση των εργαζομένων και:

Επειδή δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Επειδή πιστεύουμε ότι η έλλειψη προσωπικού στο όνομα των αναγκών θα οδηγήσει στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων μας (ωράριο, άδειες κλπ). Επειδή θεωρούμε ότι με αυτές τις πρακτικές γίνεται συνειδητή προσπάθεια, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, να μπούνε κανονικά από την πόρτα και όχι από το παράθυρο ιδιώτες,

δηλώσαμε ότι είμαστε όλοι συμβασιούχοι και συμμετέχουμε σε συμβολικό κλείσιμο του δημαρχείου μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους μας.

Η δημοτική αρχή και η δήμαρχος αντί να απαντήσουν θετικά στα αιτήματά μας, μας απειλούν και μας εκφοβίζουν για να δεχτούμε τις απολύσεις των συμβασιούχων. Την Πέμπτη λάβαμε γνώση εγγράφου από το γενικό γραμματέα του δήμου ο οποίος μας “κηρύσσει παράνομους”, απαιτεί να επιστρέψουμε στις θέσεις μας για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του δήμου και κυρίως απαιτεί από τους προϊσταμένους να μας “βάλουν μέσα” αλλιώς να πάρουν από εμάς έγγραφη άρνηση συμμόρφωσης.


Ο αυταρχικός κατήφορος της δημάρχου δεν έχει τέλος. Την Τρίτη 11/7 και κατά τη διάρκεια συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο του δήμου, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Δυτική Αττικής με συνοδεία περιπολικών και δήλωσε ότι έχει εισαγγελική εντολή για αυτόφωρη προσαγωγή όποιου εμποδίζει την λειτουργία του εργοταξίου και του Δημαρχείου. Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων οι οποίοι χωρίς καμιά εξαίρεση δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη συνέλευση απέτρεψε τα σχέδια τους. Σε αυτή τη συνέλευσή μας αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της δημάρχου και της διοίκησης αντιτάσσουμε τον ενωμένο ταξικό μας αγώνα.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα μας με όλες τις μορφές ώστε να παραμείνουν στην δουλειά και οι 35 συμβασιούχοι και να δρομολογηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ήδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους πολλοί μαζικοί φορείς και σωματεία της περιοχής. Με υπογραφές δημοτικών συμβούλων έχει δρομολογηθεί η σύγκληση δημοτικού συμβουλίου στις 24/7 στο οποίο ζητάμε να αποφασιστεί:


-Η άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου
-Η παράταση των συμβάσεων μέχρι και την ημερομηνία της κάλυψης των θέσεων και η πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων
-Η καταγραφή των αναγκών σε όλες τις άλλες υπηρεσίες του δήμου και η αποστολή αιτήματος στον υπουργό εσωτερικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και σε αυτές . 


Καλούμε τους δημότες, τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής , τα σωματεία εργαζομένων σε άλλους δήμους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ να είναι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 24/7 στις 8 μ.μ.

Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών να διασφαλίσει την παραμονή στην εργασία όλων των συναδέλφων μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)