to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 03.06.2021

Πολιτική

Ενάντια στο ξήλωμα της απλής αναλογικής: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια την αντιδημοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο Βορίδη - Πέτσα που φέρνει «ξήλωμα» της απλής αναλογικής στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες.


Ψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Βορίδη - Πέτσα που φέρνει νέο εκλογικό σύστημα σε δήμους και περιφέρειες, με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική, εκλέγεται δήμαρχος όποιος πάρει 43% την πρώτη Κυριακή παίρνοντας το 60% (!) των εδρών, μπαίνει όριο εισόδου 3%, ενώ τα τοπικά συμβούλια «δένονται» στο άρμα του εκάστοτε δημάρχου - παρακολουθήστε εδώ μερικά στιγμιότυπα της συζήτησης και τις σημαντικότερες εξελίξεις.

Μερικές από τις τοποθετήσεις των βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Λευτέρης Αβραμάκης: Νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης το οποίο οφείλουν οι προοδευτικές δυνάμεις να ακυρώσουν

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή στο Σ/Ν του ΥΠΕΣ «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί όλο και περισσότερο πρακτικές αδιαφάνειας, περιορισμού του δημόσιου λόγου και απόκρυψης κάθε είδους κριτικής, ότι αποφεύγει τη διαβούλευση σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και λειτουργεί με αυταρχισμό. Η προσπάθεια ελέγχου της Βουλής δια των κεντρικά ελεγχόμενων ψηφοφοριών, οι απίστευτες σε όγκο, αριθμό και αξία απευθείας αναθέσεις, η επιμονή στη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που θυμίζει ξεπερασμένες πρακτικές κακής διοίκησης εταιριών, αποτελούν τον κανόνα αυτής της οπισθοδρομικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση και ειδικά ο κ Βορίδης, φέρνει ένα νομοσχέδιο για το οποίο πρακτικά δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αυτό δεν λύνει κανένα από τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αποτελεί ένα ολίσθημα προς τον αυταρχισμό θέλοντας να διαμορφώσει απόλυτες αρχές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΝΔ μετατρέπεται δυστυχώς σε έναν πολιτικό χώρο που δεν ανέχεται διαφορετικές φωνές, δεν επιδιώκει συναινέσεις, δεν λειτουργεί δημοκρατικά.

Η κυβέρνηση αφού πραξικοπηματικά αλλοίωσε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραχωρώντας απόλυτο έλεγχο στους εκλεγμένους με απλή αναλογική Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αφού αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια και εξασφάλισε ότι κανείς δεν θα μπορεί να ανακόψει απόφαση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να αλλοιώσει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα και την ουσία της Αυτοδιοίκησης. Με πρόσχημα δήθεν την ακυβερνησία και μη έχοντας αφήσει κανένα περιθώριο στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να εφαρμοστεί και να κριθεί στην πράξη, χαρίζει τώρα το 60% των εδρών στην παράταξη που θα συγκεντρώσει το 43% των ψήφων. Στερεί οποιαδήποτε πιθανότητα από τις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν εκείνες τις παρατάξεις και εκείνους τους συμβούλους που θα μπορέσουν να αναπτύξουν τον διάλογο και να διαμορφώσουν συναινέσεις στην τοπική κοινωνία για το μέλλον του τόπου,  ισχυριζόμενη ότι ένας αποφασίζει καλύτερα από τους πολλούς.

Πέραν όμως αυτών, θεσμοθετεί και την υποχρεωτική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραταξιακή αντιπαράθεση, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να εκλέξουν ένα τοπικό συμβούλιο που δεν θα δεσμεύεται οργανικά με κάποια παράταξη και τους υποψήφιους Δημάρχους. Η κατάργηση της τρίτης κάλπης, ακόμα περισσότερο η δήθεν νομοτεχνική βελτίωση στο Άρθρο 30, για τις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους, που ορίζει ότι θα εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του πλειοψηφούντος συνδυασμού ενώ στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου για τις μικρές αυτές κοινότητες προβλεπόταν ότι Πρόεδρος θα ανακηρύσσονταν ο πρώτος σε σταυρούς ανεξαρτήτως συνδυασμού καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων ακόμα και σε ζητήματα ήσσονος ίσως σημασίας. Είναι ενάντια σε κάθε λογική να ορίζεται και να ελέγχεται ο εκπρόσωπος των τοπικών κοινωνιών από τον Δήμαρχο και να μην επιτρέπεται ούτε στις μικρές τοπικές κοινωνίες να απέχουν από τις παραταξιακές αντιμαχίες και να αναδεικνύουν εκπροσώπους που θα εργάζονται για το τοπικό συμφέρον χωρίς να κηδεμονεύονται και χωρίς να συμβιβάζονται με τις παραταξιακές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα σχηματισμού παρατάξεων με μικρή γεωγραφική αναφορά, προβλέποντας ότι κάθε υποψήφιος συνδυασμός θα πρέπει να έχει υποψηφίους στο 80% των κοινοτήτων των Δήμων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει το όριο των υποψηφίων έως και 150% των θέσεων συμβούλων μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των εκλεγμένων συμβούλων. Κοινώς, στέλνει το μήνυμα ότι για τη ΝΔ η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά πρέπει να εξαντλείται στις εκλογικές διαδικασίες και μετά το πέρας αυτών ο εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα κάνει ότι θέλει χωρίς κανένα πρόβλημα. Με την πρόβλεψη μάλιστα ορίου 3% για την εκπροσώπηση στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, καταδεικνύει την πλήρη απουσία σεβασμού που την διακρίνει σε ότι αφορά τις μειοψηφίες.

«Είναι  προτιμότερο για τη ΝΔ να διοικούνται απολυταρχικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες από το να αναδεικνύουν οι πολίτες εκείνες τις παρατάξεις και εκείνους του συμβούλους που μπορούν να συνεργαστούν ακόμα και αν προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει η ΝΔ στην κρίση των πολιτών ξεπερνά κάθε προηγούμενο και έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την πάγια επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών που έγινε viral από τα κυβερνητικά στελέχη σε κάθε αποτυχία τους τον τελευταίο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης υποστήριξε ότι η όλη νοοτροπία της ΝΔ στερεί από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα συναινέσεων και κοινού βηματισμού. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης το οποίο οφείλουν οι Προοδευτικές δυνάμεις να ακυρώσουν μόλις αναλάβουν και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη τη δημοκρατική διοικητική αποκέντρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπόσχεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης να φέρει ένα νέο εκλογικό νόμο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη των κατοίκων των πόλεων και των χωριών για αυτονομία, συναινέσεις και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου για όλους μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς και συναινέσεις.

Ειρ. Αγαθοπούλου: Επιστροφή στο παρελθόν, στην αδιαφάνεια, στην υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η βουλεύτρια ροτ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες του παρελθόντος που την συνδέουν με το πελατειακό και το κομματικό κράτος.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλλιεργήσει την κουλτούρα των συνεργασιών και των συνεννοήσεων μεταξύ των παρατάξεων. Μια διαδικασία που την πολέμησε εν τη γενέσει της η ΝΔ «καταργώντας ουσιαστικά τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και αναθέτοντας υπεραρμοδιότητες στους Δημάρχους, Περιφερειάρχες και τις Οικονομικές Επιτροπές. Επικαλεστήκατε την ακυβερνησία των Δήμων, χωρίς καν να επιτρέψετε να δοκιμαστεί το νέο εκλογικό σύστημα!».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το πολιτικό τοπίο έχει απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και ειδικά του νέου κόσμου. Γι’ αυτό νέοι άνθρωποι αρνούνται να ασχοληθούν με τα κοινά. Θέλει χρόνο για να αλλάξει αυτό το παλιό μοντέλο, αλλά θέλει και αλλαγή νοοτροπίας».

Η βουλεύτρια Κιλκίς, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι η περισσότερη δημοκρατία που ευνοεί τις συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι. Είναι το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση, που γαλουχήθηκε με αυτόν τον τρόπο τόσα χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι, οι άφθαρτοι, με όρεξη να προσφέρουν στο τόπο τους, που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν πάνω στο τραπέζι και μπορούν να εκπροσωπήσουν την αλλαγή που θέλουμε, αλλά που εσείς δεν θέλετε.»

Κλείνοντας η Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «η επιτομή της επιστροφής στο παρελθόν, στην αδιαφάνεια, στην υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στην διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων, ακριβώς γιατί βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Δ. Αυγέρη: Ο κ. Βορίδης κάνει ότι δεν ακούει τις 6.135 κοινότητες που αντιδρούν στο νόμο του!

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Δημοκρατική εκπροσώπηση, η λαϊκή συμμετοχή, η πολιτική αποκέντρωση είναι αρχές που συνιστούν ένα διαχρονικό ζητούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας μας,  στην αγωνιώδη προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να ακολουθήσει μια πορεία προόδου,  κοινωνικής και θεσμικής.
Δυστυχώς κύριε Υπουργέ, κύριε Βορίδη, τίποτα από όλα αυτά δεν βλέπουμε στο νομοσχέδιό σας.
Και μάλιστα, πριν από λίγο, κυνικά ομολογήσατε γιατί τελικά φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί κάνατε αυτόν το νόμο. Για να αποφύγετε, είπατε, το δίλημμα. Το δίλημμα της επιλογής, που αυτό είναι η Δημοκρατία. Να επιλέγεις. Φέρατε, μάλιστα, κι ένα παράδειγμα: ότι δεν θα θέλατε να μπείτε στο δίλημμα, αν θα φτάσουν φιναλίστ στο δήμο της Αθήνας η παράταξη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ!
Κύριε Υπουργέ, δεν θέλετε επιλογή, προγραφή θέλετε. Θέλετε να τα έχετε όλα έτοιμα. Προκατασκευασμένα!
Για πολλοστή φορά η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί γυρνώντας το ρολόι πάρα πολύ πίσω στον χρόνο.
Ομολογουμένως, είναι γνωστές οι αρρυθμίες και οι παθογένειες της αυτοδιοίκησης. Αλλά, κάθε φορά υποτίθεται ότι για να τις αντιμετωπίσουμε, οφείλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά κι όχι όπισθεν ολοταχώς.
Εν τέλει, οφείλουμε κάθε φορά –αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση– να πορευόμαστε έχοντας πάντα κατά νου ποια κοινωνία θέλουμε.
Ποια είναι η ιδανική ισορροπία στη σχέση των πολιτών με την εξουσία.
Πώς μπορούμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης.
Πώς προστατεύουμε τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Πώς διαφυλάττουμε δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Πως προάγουμε τη συμμετοχή στα κοινά, πώς καλλιεργούμε στους πολίτες υψηλό δημοκρατικό φρόνημα, συλλογική συνείδηση κι αίσθηση κοινής μοίρας.
Δεν νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το λεγόμενο επιτελικό σύστημα Μητσοτάκη διακατέχεται από τέτοιες σκέψεις και από τέτοιες αγωνίες.
Αυτό που έχει κατά νου είναι το πώς θα μοιράσει την όποια πίτα.
Υπερσυγκέντρωση εξουσιών προς τα πάνω και μοίρασμά τους στη συνέχεια προς τα κάτω, κατά το δοκούν, ωσάν η δημοκρατία να λειτουργεί με όρους αγορών, διακύμανσης ρίσκου και ατομικού συμφέροντος.
Για τη Νέα Δημοκρατία όλα τα ζητήματα στην άσκηση της εξουσίας, μεγαλύτερα και μικρότερα, μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας,  ανάγονται στην ενός ανδρός αρχή. Και δυστυχώς, μέσα από αυτού του είδους τα νομοθετήματα δεν προάγεται και η γυναικεία εκπροσώπηση, αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο για να αναφερθώ εξειδικευμένα σε αυτό.
Κι έτσι, όπως έχουμε ένα δήθεν επιτελικό κράτος που διαφεντεύει τις τύχες του τόπου, έτσι επιχειρείται με αυτή την «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών», όπως την προβλέπει το σχέδιο νόμου, να αποκτήσουμε και πολλά μικρά επιτελικά κράτη σε τοπικό επίπεδο.
Εκεί που έχουμε έναν Μωυσή, να αποκτήσουμε και πολλούς μικρότερους Μωυσήδες.
Κι αυτή θεωρώ πως είναι η ουσία των όσων συζητάμε.
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει και υλοποιεί βαθιά αντιδραστικές πολιτικές, ώστε το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό σύστημα της κεντρικής εξουσίας, όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, να αποτυπώνεται κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Παρόλο -αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι και από το κόμμα μου και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- παρότι στην ευρωπαϊκή δύση έχει εδώ και δεκαετίες προκριθεί ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης που βασίζεται στα συμβούλια, ενώ εδώ, το κυβερνητικό σύστημα με τα υποσυστήματά του επιμένει στην πολιτική καθυστέρηση, ενισχύοντας τον ρόλο του δημάρχου και του περιφερειάρχη εις βάρος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Θα εκλέγονται αιρετοί- αποτέλεσε και το αντικείμενο αυτών των διαλόγων πριν από λίγο- με το 43% συν ένα, αποκτώντας τα τρία πέμπτα των εδρών στα συμβούλια. Οι δε έδρες θα μειωθούν δραματικά και μάλιστα- και θα ήθελα σε αυτό να σταθούμε γιατί η περιφέρειά μου, η Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχει πάνω από 160 χωριά- οι κοινότητες δεν θα μπορούν να εκλέγουν ανεξάρτητους τοπικούς υποψηφίους, βγαλμένους μέσα από την κοινωνία, παρά μόνο υποψηφίους μέσα από τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων που κατέρχονται στις εκλογές.
Ακούστε- δεν ακούει ο κύριος Υπουργός γιατί έχει φύγει-ακούστε τι λέει το Δίκτυο των Κοινοτήτων που είναι 6.135 κοινότητες, αν δεν κάνω λάθος, και η οποία αντιδρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Αλλά ούτε αυτό το ακούσατε. Έχετε επιλεκτική ακοή.
Δεν μπορώ εδώ να μην σχολιάσω και να μην αναφερθώ σε αυτή τη νεοδημοκρατική αντινομία, γιατί προηγήθηκε και ο νόμος που ψηφίσατε πριν από μια εβδομάδα για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού:
Διαλύετε των Ελλήνων τις κοινότητες στη χώρα μας, στη χώρα τους, ενώ κατά τ’ άλλα διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, κυρίες κύριοι της πλειοψηφίας, για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Υποκρίνεστε ότι νοιάζεστε για την υποεκπροσώπηση των Ελλήνων την Αστόριας. Ότι νοιάζεστε για τους Έλληνες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, όταν με το νόμο αυτό που θα ψηφίσετε, οι άνθρωποι αυτοί θα υποεκπροσωπούνται στο χωριό τους και δεν θα έχουν καν λόγο στα του τόπου τους.
Κλείνω κύριε Πρόεδρε λέγοντας το εξής:
Με το σχέδιο νόμου Βορίδη-Μητσοτάκη για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, αντί στο πρόσωπο των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών να συμπυκνώνεται το πολιτικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας,  με ευθύνη της κυβέρνησης επιβάλλεται μια κουλτούρα προεστών/κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι περιβάλλονται από επιτροπές και νομικά πρόσωπα και οι οποίοι δύνανται να κάνουν ό,τι θέλουν κι όπως θέλουν, χωρίς να λογοδοτούν, χωρίς να συνθέτουν, πάρα μόνο να επιμερίζουν πόρους σε μειοψηφικά συμφέροντα και πελατειακά δίκτυα.
Το κυβερνητικό επιχείρημα-αφήγημα είναι ένα ουσιαστικά: με την απλή αναλογική στους δήμους υπάρχει, λέει, ακυβερνησία. Τους ακούσαμε πολλές φορές.
Άλλο ένα επικοινωνιακό- δεν σας αρέσει αυτή η λέξη, αλλά έτσι είναι- παβλοφικό σχήμα από το νεοδημοκρατική νεογλώσσα σας, που αντιλαμβάνεται και παρουσιάζει τη δημοκρατία ως ακυβερνησία.
Ειλικρινά απορώ, κύριε Βορίδη, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας,
πιστεύετε πραγματικά στον δημοκρατικό έλεγχο, στην ανάγκη να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς;
Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεστε τα πολιτικά και δημόσια πράγματα;
Πιστεύετε στην εναλλαγή κομμάτων και παρατάξεων στην κεντρική και την αποκεντρωμένη εξουσία;
Γιατί, κάθε φορά που ερχόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα τα τελευταία δυο χρόνια να συζητήσουμε ένα σχέδιο της κυβέρνησής, συνειδητοποιούμε ότι όλα διαπνέονται από την ίδια λογική: πώς να θωρακίσετε ή να αναδείξετε  εκείνους τους μηχανισμούς κι εκείνα τα συμφέροντα που πιστεύετε ότι είναι ικανά και αναγκαία για να κυβερνάτε διαρκώς.
Κι αυτό το είπατε εσείς!  Να μην ξανακυβερνήσουν οι ιδέες της Αριστεράς. Το είχατε πει εσείς κύριε Υπουργέ!
Πείτε το ξεκάθαρα ότι το μόνο που σαν νοιάζει είναι να βρίσκεστε για πάντα στην εξουσία.
Αναδεικνύοντας τα δικά σας παιδιά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναδεικνύοντας τους δικούς σας παράγοντες στην οικονομική διαδικασία, αναδεικνύοντας τους δικούς σας πολιτευτές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οπότε, ενδεχομένως, γι’ αυτό σήμερα να μιλάτε απλώς για «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών», χωρίς να λέτε αναβάθμιση και προστασία κι ό,τι άλλο υπαγορεύουν οι επικοινωνιολόγοι σας.
Σας φαίνεται αυτονόητο ότι δημοκρατική εκλογή ίσον νεοδημοκρατική εκλογή.
Θα πάρετε απαντήσεις και γι’ αυτό στις εκλογές».

Αλ. Αυλωνίτης: Αλλεργία της ΝΔ στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και τους συνταγματικούς κανόνες

Στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ιδεοληπτικά παρακινούμενοι αλλά αντιμετωπίζουν με δημοκρατική ευαισθησία τις επιχειρούμενες αλλαγές από τη ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο όνομα του Συντάγματος και του ισοβαρούς χαρακτήρα της ψήφου όλων των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. «Είναι εντυπωσιακή η αλλεργία σας στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και τους συνταγματικούς κανόνες. Αυτό είναι το DNA της παράταξής σας, η ταυτότητά σας. Σας πονά, η πολλή δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε πως η ΝΔ δεν επέτρεψε καν να δοκιμαστεί το σύστημα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο φρόντισε όπως υποστήριξε να πετσοκόψει από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της. «Αφήστε την να δοκιμαστεί, αφήστε να δούμε αν θα υπάρξουν συναινέσεις και συνεργασίες και νομοθετείστε διορθώσεις και αλλαγές».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα κρούσματα έξαρσης της εγκληματικότητας υποστήριξε πως το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας έχει μεταβληθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. «Αλλάζει το έγκλημα, το βλέπετε κι εσείς υλοποιείτε την Τάξη και την Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, στις πορείες. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα στις διαδηλώσεις πολιτών και εργαζομένων».

Σχετικά με τον Τουρισμό, ο κ. Αυλωνίτης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του γύρω από τις τυμπανοκρουσίες και τους υψηλούς τόνους των συγχαρητηρίων που αντήλλαξαν κυβερνητικοί παράγοντες με αφορμή τη δημιουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη της Κέρκυρας, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη υποχρέωση της πολιτείας να διαμορφώσει έναν τέτοιο χώρο που θα διευκολύνει τον γρήγορο εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού, ως σοβαρή προϋπόθεση για την εικόνα του υγειονομικά ασφαλούς προορισμού στα νησιά μας. 

Επί του νομοσχεδίου μιλώντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η ενισχυμένη αναλογική δοκιμάστηκε πρακτικά και αποδείχτηκε πως απέχει σημαντικά από τη διευρυμένη εμβέλεια της λαϊκής ψήφου και χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως άδολο εκλογικό σύστημα που δίνει χώρο στον πλουραλισμό των ιδεών και βήμα στην έκφραση των δημοκρατικών πολιτών, ενώ βασιζόμενος στην αυτοδιοικητική του εμπειρία επεσήμανε πως οι περισσότερες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνονται σε πλειοψηφική βάση.

Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε πως τελικά, ιδεοληπτική είναι προσέγγιση των βουλευτών της ΝΔ που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάγκη να εφαρμόζεται μέσα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ισότητα της ψήφου και η συμμετοχή του πολίτη στα όργανα που εκλέγει. Παράλληλα, αναφερόμενος στα λόγια του κ. Μητσοτάκη περί σκοτεινού διαλείμματος για την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως είναι ανεπίτρεπτο για τον Πρωθυπουργό να μιλά έτσι για μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και σήμερα στέκεται στο ύψος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 32%. «Σκοτεινό διάλλειμα θα είναι η ψήφιση αυτού του νόμου, να το θυμάστε!» κατέληξε.​

Σ. Βαρδάκης: Με το νομοσχέδιό σας, κ. Βορίδη επαναφέρετε την ανομία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπό αμφισβήτηση έθεσε την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους λόγους κατάργησης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, που προβλέπονται στο νομοσχεδίο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σωκράτης  Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει όλα  εκείνα που πρεσβεύει και ασπάζεται η Ν.Δ. του κ Μητσοτάκη.

Αν και η Ελλάδα έχει την κουλτούρα, την ιστορική εμπειρία και γνώση της πολιτικής συνεργασίας, ιδίως σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της απλής αναλογικής, που είναι η πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης.

Αν η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται στη σύνθεση των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κακοποίησή της. Διότι στις τοπικές κοινωνίες το δέον είναι να ακούγονται όλες οι φωνές, να υπάρχει σύνθεση και συνεργασία.

Διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων,  αλλά και ενός συστήματος αυτοελέγχου των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την κουλτούρα της συνεργασίας, είναι μακριά από την λογική και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Η επαναφορά της πενταετούς θητείας, το όριο του 3% για είσοδο αυτοδιοικητικών παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, η ανάδειξη περιφερειάρχη και δημάρχου με 43% συν μία ψήφο, από τον πρώτο γύρο, η πριμοδότηση με το 60% των εδρών των συμβουλίων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων από τις οποίες θα  αναδειχθούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και η κατάργηση της κάλπης για τις δημοτικές κοινότητες από τις οποίες αναδείχθηκαν τοπικά συμβούλια με μεταφορά αρμοδιοτήτων, αποδεικνύουν ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι από τη διάχυση των αποφάσεων προς τα κάτω και την αποκέντρωση, οπισθοχωρούμε στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε έναν άνθρωπο, και στην ομάδα του, κατά τα πρότυπα του επιτελικού κράτους της Ν.Δ.. Το οποίο και αποδεδειγμένα αποτυγχάνει καθημερινά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιλέγει την επιστροφή σε ένα παρελθόν που δημιούργησε:

●       ελλειμματικούς δήμους, απόρροια αδιαφανών διαδικασιών,

●       άνιση μεταχείριση ως προς τη μεταφορά πόρων,

●       και σε κάποιες περιπτώσεις παντελή αγνόηση των πραγματικών προβλημάτων των τοπικών κοινοτήτων.

Δεν προηγήθηκε μια αυτονόητη για την κοινή λογική συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων τους, που έχει εξαγγελθεί, για τον τρόπο διαχείρισης και εκτέλεσης έργων στους χώρους ευθύνης τους, που συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο κ. Βαρδάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε:

«Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ η κυβερνησιμότητα για το παρόν νομοσχέδιο, αλλά ο περιορισμός της Δημοκρατίας, η συγκέντρωση εξουσιών και η διαχείριση πόρων στα χέρια λίγων,  χωρίς εμπόδια.»

Γ. Βαρεμένος: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Ζούμε σε μιά εποχή μεγάλων αποτιμήσεων. Μετά από μιά μεγάλη κρίση που χτύπησε την Ευρώπη και γονάτισε την χώρα, ήλθε ακόμη μία, υγειονομική αυτή την φορά, για να επισωρεύσει νέα βάρη στον ελληνικό λαό και να αποκαλύψει νέες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλάι στις ήδη γνωστές. Σ΄ αυτήν λοιπόν την συγκυρία, έρχεται ο πρωθυπουργός στο επετειακό φόρουμ του Ζαππείου να προβεί σε μία αρρωστημένα διχαστική τοποθέτηση ενώπιων ανώτατων θεσμικών εκπροσώπων της Ένωσης, και δεν βρέθηκε ένας να τον αποτρέψει έστω και την τελευταία στιγμή απ’ αυτό το πρωτοφανές ατόπημα.  Διαπιστώνουμε λοιπόν μία τάση επιστροφής σε άλλες εποχές, σαν να υπάρχει μία αόρατη δύναμη που σπρώχνει τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις, γεννώντας και πάλι το ερώτημα: «Ποια είναι αυτή η αόρατη δύναμη και ποιος τελικά κυβερνά αυτή την χώρα;»  Ο “αντιλαϊκιστής κ. Μητσοτάκης” θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν εμπεριείχε ταυτόχρονα κάτι το τραγικό για την ζωή του ελληνικού λαού.    


Σε μία εποχή που η Ευρώπη καλείται να αναστοχασθεί και να απαντήσει σε υπαρξιακά διλλήματα, και πολλοί λένε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω της ενίσχυσης του πνεύματος του κοινοτισμού, η κυβέρνηση κάνει βήματα ρίχνοντας το σύνθημα “πίσω ολοταχώς”. Βάζει ακόμη και τον Κοινοτάρχη στην προκρούστεια κλίνη του κομματισμού και του παραγοντισμού. Ένα “όραμα” που άρχισε με την σύσταση του διαβόητου επιτελικού κράτους, ένα υβρίδιο τριτοκοσμικής κοπής, η λογική του οποίου είναι όλη η ροή του χρήματος να ελέγχεται από μία κορυφή. Ποιος τελικά είναι καθηλωμένος ιστορικά; Και τί ακριβώς “οραματιστήκατε”;

Ότι θα κυβερνάτε εσαεί με κάποιους δορυφόρους; Ότι ο χάρτης της χώρας θα παραμείνει μπλε ή ακόμη και με πιο σκούρες αποχρώσεις, που προσιδιάζουν προς το μαύρο;


Στην αυτοδιοίκηση μειώνονται τα μέλη των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, φράσσεται ο δρόμος στους νέους που θέλουν να ενασχοληθούν αδιαμεσολάβητα με τα κοινά, αναπαράγοντας έτσι τον παραγοντισμό και τον πελατειασμό. Στήνεται ένας νεοφεουδαρχισμός με τον ψευδεπίγραφο μανδύα του αντιλαϊκισμού.


Η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον ότι πέτυχε το πολιτικό τζακ-πότ, ότι είναι δυνατή η λοβοτομή του ελληνικού λαού ώστε να βλέπει το μαύρο άσπρο και την πραγματικότητα ανεστραμμένη. Μέχρι που ένας ταπεινός ράπερ ήρθε να ρίξει ένα βότσαλο στην λίμνη, να θρυμματίσει αυτή την εικόνα και να προκαλέσει φόβο σ’ αυτούς που εργαλειοποίησαν τον φόβο. Αποδείχθηκε έτσι ότι σιγοκαίει μία δίψα για την αλήθεια, μια ακόρεστη δίψα να σκιστεί το πέπλο της προπαγάνδας. Πολλοί ιστορικά ονειρεύτηκαν να θάψουν την αλήθεια. Αλλά η αλήθεια είναι σπόρος και όσο βαθειά κι αν την θάψεις, κάποια στιγμή ανθίζει και δίνει καρπούς.

Καλλιόπη Βέττα: Η αυτοδιοίκηση δεν θα παραμείνει για πολύ όμηρος της ΝΔ και των πελατειακών της επιδιώξεων

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα αναφέρθηκε αρχικά σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία νοθεύουν την αναλογικότητα και την ισοτιμία της ψήφου, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά για την ευρεία συμμετοχή στην αυτοδιοίκηση: Συγκεκριμένα, έκανε μνεία στην επιβολή του ορίου του 43% το οποίο δίνει πλέον το 60% των εδρών, στη μείωση του αριθμού των μελών των συμβουλίων σε κάθε βαθμό αυτοδιοίκησης, στη θέσπιση ορίου εισόδου 3% για εκλογή συμβούλου ενώ, εκτενέστερη αναφορά έκανε για τη κατάργηση της τρίτης ξεχωριστής κάλπης για τα κοινοτικά συμβούλια και την υποχρέωση στοίχισης των υποψηφίων με δημοτικούς συνδυασμούς.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τα προβλήματα πρέπει, για να ικανοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, να γίνουν φερέφωνα και ηχεία των κεντρικότερων βαθμών διοίκησης. Με την επιλογή αυτή, θα οδηγηθούν οι μικρές κοινωνίες σε μαρασμό, καθώς οι νέες και οι νέοι δεν θα βρίσκουν κάποιο κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά».

Στη συνέχεια, στηλίτευσε την εμβόλιμη τροπολογία για το Ελληνικό, στην οποία προβλέπεται η δυνατότητα του Υπουργού Ανάπτυξης - κατά παρέκκλισης κάθε νομικής και συνταγματικής διάταξης- να εγκρίνει κατεδαφίσεις ακόμα και διατηρητέων μνημείων που βρίσκονται στον χώρο.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Τα νομοθετήματα, εκτός των άλλων, στέλνουν ένα σήμα στην κοινωνία για το ποιο είναι το όραμα για την δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα και τη λογοδοσία . Το σήμα του σημερινού νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρο: αφήστε τις συνθέσεις, οργανωθείτε με την κομματική σας παράταξη, η μειοψηφία δεν έχει ρόλο και λόγο, παρά μόνο ενοχλεί. Αν είστε δε, σε μικρή κοινότητα, ψάξτε για προστάτες αν θέλετε να προσφέρετε στον τόπο σας.

Στέλνουν ένα σήμα, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί σε θεσμικό επίπεδο για να τελειώνει με τις ιδέες της Αριστεράς, δηλαδή την ευρεία συμμετοχή, τη διαβούλευση και τη σύνθεση. Ιδέες για τις οποίες τόσο σε προσωπικό, όσο και πολιτικό επίπεδο έχετε μια αποστροφή.»

Ν. Γκαρά: «Μας γυρίζετε σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό με αποκλεισμούς και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων»

Την επιστροφή σε ένα εκλογικό σύστημα συγκεντρωτικού χαρακτήρα με αποκλεισμούς και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και της αυτοτέλειας των Δήμων, που προωθεί την αδιαφάνεια, ανέδειξε με την τοποθέτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.

Η Ν. Γκαρά ανέφερε πως η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων κι άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ διότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε καταργεί την απλή αναλογική σε Δήμους και Περιφέρειες, περιορίζει τη συμμετοχή ανεξάρτητων φωνών, ενώ συρρικνώνει τη δράση και την αυτονομία των Τοπικών Συμβουλίων, αφού πρώτα τους αφαίρεσε τη δυνατότητα να διαχειρίζονται το δικό τους ταμείο.

«Καταργείτε μια πρωτοβουλία που έδωσε ζωντάνια στα χωριά και τις πόλεις μας, μια πρωτοβουλία που κυρίως αγκαλιάστηκε από νέους ανθρώπους που συμμετείχαν σε σχήματα που χαρακτηρίστηκαν από αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον, από δημιουργικότητα, δράση και αγάπη για την κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί πάγωσε τις προσλήψεις και τους διαγωνισμούς στους δήμους, ενώ κατάργησε και το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το πλέον λειτουργικό, αντικειμενικό και αποτελεσματικό εργαλείο, που είχαν αξιοποιήσει και αγκαλιάσει όλοι οι Δήμοι.

«Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία δεν σας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για την  ενίσχυση των δήμων με το αναγκαίο προσωπικό, με πόρους, με εξοπλισμό, να συζητήσουμε για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά νοιάζεστε μόνο πως θα φτιάξετε ένα σύστημα που θα ανακυκλώνει τα ίδια κομματικά στελέχη», τόνισε.

Η Βουλευτής Έβρου συμπλήρωσε πως με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα γίνεται με το αυθαίρετο 43%+1, χωρίς δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50% +1, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των μελών των συμβουλίων και καθιερώνεται το 3% ως ελάχιστο όριο εκλογής, γεγονός που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών αυτοδιοικητικών σχημάτων.

Κλείνοντας η Ν. Γκαρά, σημείωσε τα εξής: «αποκλείετε τους νέους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους αφαιρείτε εργασιακά δικαιώματα, δημιουργείτε ένα νέο κύμα brain drain και μετανάστευσης στο εξωτερικό, και τώρα έρχεστε και τους εμποδίζετε να συμβάλουν στη λειτουργία της κοινότητάς τους, του τόπου τους. Έχετε αλλεργία στην πολυφωνία και την δημοκρατική εκπροσώπηση. Αποθαρρύνετε τη συμμετοχή των νέων στα κοινά».

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση απαξιώνει την ψήφο των πολιτών και ενισχύει τον συγκεντρωτισμό

«Η πραγματική δημοκρατία επιδιώκει τη συμμετοχή των πολλών στην εκλογική διαδικασία. Όχι τον αποκλεισμό τους». Αυτό υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα συνεχή περιστατικά εγκληματικότητας, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της.

«Προεκλογικά, τάζατε ότι το έγκλημα θα παταχθεί και θα κοιμόμαστε με ανοιχτά παράθυρα.

Μετεκλογικά και μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι υποσχέσεις σας όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά αντίθετα το αφήγημα σας καταρρέει με πάταγο.

Η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και απειλεί ανυποψίαστους πολίτες. Αλήθεια, νοιώθετε περήφανοι που εξαπατήσατε τον Ελληνικό λαό με απατηλές υποσχέσεις;

Θυμάστε τι λέγατε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν συνέβαινε ένα έγκλημα ή μια δολοφονία. Και βέβαια, μαζί με εσάς η γνωστή ομοβροντία των γνωστών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τώρα, με όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά που δείχνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο και ο υπόκοσμος σκοτώνει σωρηδόν, είναι απλά άλλη μια μέρα.

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι το νόμος και τάξη για εσάς συνδέεται μόνο με την καταστολή και τη βία, ιδιαίτερα εναντίον των νέων μας.

Ενώ καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν έχετε σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, κατά των διαδηλωτών και των φοιτητών δείχνετε ιδιαίτερο ζήλο καταστολής.

Ενώ τμήματα της Αττικής και της περιφέρειας είναι υποστελεχωμένα, το ίδιο και υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, εσείς προσλαμβάνετε χιλιάδες για τα σώματα καταστολής.

Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας.

Και οι πολίτες ανησυχούν και αγωνιούν με την αποτυχία σας στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.»

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ρώτησε τον Υπουργό Εσωτερικών αν πιστεύει ότι μπορεί ποτέ αυτή η οπισθοδρόμηση στο αποτυχημένο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ να αποτελεί μεταρρύθμιση.

«Μπορεί να είναι άλμα στο μέλλον η εφαρμογή παλαιών εκλογικών συστημάτων που απέτυχαν στην πράξη; Μπορεί να προσφέρει πραγματικά στη λειτουργία των ΟΤΑ η μεθοδευμένη επίθεσή σας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, που ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά;

Η αλήθεια είναι ότι καθιερώνετε ένα αναχρονιστικό, απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα. Με 43% ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει το 60% των συμβούλων, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Καταργείτε, λοιπόν, το μετριοπαθές αναλογικό σύστημα που είχε καθιερώσει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Καταργείτε το πρώτο βήμα σε μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση που θα αφορούσαν τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την επιχειρησιακή ενίσχυση των ΟΤΑ.»

Ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ανέφερε τα εξής.

«Το έχουμε δει το έργο. Το έχουμε ζήσει στο παρελθόν πολύ έντονα. Απαξιώνετε την ψήφο των πολιτών και ενισχύετε τον συγκεντρωτισμό. Φαλκιδεύετε την πραγματική βούληση του εκλογικού σώματος. Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που θα πετύχετε είναι συναλλαγές και παζάρια εντός του ίδιου συνδυασμού.»

Για την κατάργηση της τρίτης κάλπης, ο Βουλευτής ήταν κατηγορηματικός.

«Καταργείτε την τρίτη κάλπη, που επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις. Τους αποκλείετε ουσιαστικά από τις εκλογές. Αποκλείετε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων».

«Εξαφανίζετε ουσιαστικά την αυτοτελή λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Υποχρεώνετε τους υποψηφίους να εντάσσονται σε ένα δημοτικό συνδυασμό. Να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα των δήμων.

Αν απομακρυνθείτε λίγο από τα στενά όρια του αστικού ιστού, θα έρθετε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Ερειπωμένα χωριά, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, μηδενικές υπηρεσίες.

Όσοι έθεσαν υποψηφιότητα για τα τοπικά συμβούλια, το έκαναν για να προσφέρουν, από μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, για το χωριό τους. Σε όλους αυτούς λέτε "δεν σας χρειαζόμαστε, είστε περιττοί".

Στην αυτοδιοίκηση, όμως, δεν περισσεύει κανείς. Γιατί αλλοιώνετε, λοιπόν, τη λαϊκή βούληση, επιβάλλοντας να επιλέγει ο Δήμαρχος και όχι ο πολίτης ποιος θα εκπροσωπήσει την Κοινότητα;

Γιατί μετατρέπετε τους κοινοτικούς συμβούλους και τα συμβούλια κοινοτήτων συνολικά σε παρακολουθήματα του εκάστοτε δημάρχου;» ρώτησε με έμφαση τον Υπουργό Εσωτερικών.

Για τις περαιτέρω στρεβλώσεις που θα δημιουργήσει το νομοσχέδιο,  ο κ. Καλαματιανός τόνισε τα εξής:

«Μειώνετε κατά μέσο όρο 20% τον αριθμό των συμβούλων σε όλες τις περιφέρειες, στους μεγάλους Δήμους, αλλά και στην πλειοψηφία των Κοινοτήτων.

Ελάτε και πείτε το καθαρά. Η στόχευση σας είναι να ασχολούνται με τα κοινά και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο το δυνατό λιγότεροι.

Με το νομοσχέδιο επιδιώκετε να περιορίσετε την πολυφωνία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τορπιλίσετε την κουλτούρα συμπράξεων και συνεννοήσεων.

Αλήθεια, όταν βάζετε την κυβερνησιμότητα απέναντι στη δημοκρατική αντιπροσωπευτικότητα δεν καταλαβαίνετε το ατόπημα που κάνετε; Δεν αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι για να υπάρχει πραγματική δημοκρατία, αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι δυνατόν να είναι αντιθετικές, αλλά να λειτουργούν συνθετικά, σαν συγκοινωνούντα δοχεία.»

Κλείνοντας, υποστήριξε πως οι ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, η απλή αναλογική, η αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ουσία της ίδιας της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά το άλμα στο παρελθόν.

Κυριακή Μάλαμα: Η ΝΔ αναπολεί το σύστημα των καρφιτσωμένων κοινοταρχών κάτω από το ψηφοδέλτιο του αιωνόβιου δημάρχου

«Με το νομοσχέδιο που εισάγει σήμερα η κυβέρνηση για το εκλογικό σύστημα των δήμων, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αναπολεί το παλαιοκομματικό σύστημα του διορισμένου νομάρχη, των καρφιτσωμένων κοινοταρχών κάτω από το ψηφοδέλτιο του αιωνόβιου δημάρχου, των τοπικών πελατειακών σχέσεων που πνίγουν κάθε προσπάθεια χειραφέτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επισήμανε:

«Το νομοσχέδιο που καταργεί την απλή αναλογική στους Δήμους μας γυρνάει πίσω στα κομματικά ψηφοδέλτια και στην καταγραφή του αυτοδιοικητικού χάρτη με τα κομματικά χρώματα. Απ΄ότι φαίνεται η Νέα Δημοκρατία ονειρεύεται μια αυτοδιοίκηση μπλε. Δεν της αρέσει που σήμερα, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν ανεξάρτητες παρατάξεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαψεύδουν τα αφηγήματα των κομματικών Δημάρχων. Δεν της αρέσει που στα Δημοτικά Συμβούλια ασκείται έλεγχος στις αποφάσεις των πλειοψηφιών. Δεν της αρέσει που οι κοινότητες, τα χωριά της Ελλάδας απέκτησαν φωνή. Δεν αισθάνεται άνετα από το γεγονός ότι το αυτοδιοικητικό κίνημα έχει δύναμη και σε θεσμικό επίπεδο, αφού οι κοινωνικές δυνάμεις μπορούν πλέον να εκπροσωπούνται στα δημοτικά τεκταινόμενα. 

»Μιλάει η κυβέρνηση για ακυβερνησία στους Δήμους με την απλή αναλογική. Ξέρετε γιατί υπάρχει ακυβερνησία στους Δήμους; Γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει παντού για Δημάρχους και για Περιφερειάρχες κομματικά της στελέχη. Οι αιρετοί αυτοί δεν τολμούν καν να ψελλίσουν το παραμικρό αίτημα των κοινωνιών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, για να μην γίνουν δυσάρεστοι στον Υπουργό τους. Έρχονται Υπουργοί στους Δήμους κι αντί οι Δήμαρχοι να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα τους, αρκούνται στα χαμόγελα και στις αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό γίνεται σήμερα όπου υπάρχουν μπλε Δήμαρχοι, όπου υπάρχουν μπλε Περιφερειάρχες.

Ποιος είναι ο άλλος, εξίσου σημαντικός λόγος, για τον οποίο υπάρχει σήμερα ακυβερνησία στους Δήμους; Είναι πολύ απλά το γεγονός ότι, η κυβέρνηση τους έχει αφήσει εκτός αρμοδιοτήτων και χρηματοδοτήσεων. Οι Δήμοι σήμερα δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των δημοτών τους. Οι Δήμαρχοι βλέπουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους να υποβαθμίζεται, επειδή τα πάντα γύρω τους ρημάζουν και δεν λένε κουβέντα. Εδώ και δύο χρόνια στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας δεν κουνιέται κυριολεκτικά ούτε σκαλιστήρι. Δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο. Οι δημοτικές εγκαταστάσεις, πάσης φύσεως, κυριολεκτικά ρημάζουν. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί δεν θέλω να στοχοποιήσω κανένα Δήμαρχο, όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι αυτά τα δύο χρόνια της μπλε διακυβέρνησης.

Άρα, λοιπόν, η κατάργηση της απλής αναλογικής στους Δήμους γίνεται με αποκλειστικό κίνητρο την φίμωση των τοπικών κοινωνιών και την χειραγώγηση των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Αν θέλετε να ενισχύσετε την ικανότητα διακυβέρνησης των δήμων θα πρέπει να τους εφοδιάσετε με ανθρώπινο δυναμικό, με πόρους και με θεσμικές αρμοδιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση έκανε 10.000 προσλήψεις στους Δήμους, μετά από 10 χρόνια μαρασμού. Έδωσε στους Δήμους χρηματοδοτικά εργαλεία, με αιχμή το πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο  καταργήσατε και στη θέση του δεν βάλατε τίποτα. Τι κάνατε εσείς αντίθετα; Απαξιώσατε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία θα μπορούσαν οι Δήμοι να επωφεληθούν και αναστείλατε κάθε διαδικασία θεσμικής ενδυνάμωσης του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Κι έτσι σήμερα έχουμε Δήμους σε οπισθοδρόμηση. Έχουμε Δήμους που δεν μπορούν να φτιάξουν ούτε μία βλάβη, έχουμε Δήμους που εκχωρούν βασικές λειτουργίες τους, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες, σε ιδιώτες κι έχουμε Δήμους σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ως προς την εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς φοβάστε κι εισάγετε αυτά τα ποσοστά κατανομής εδρών. Γιατί πρέπει με 43% των ψήφων να παίρνει ένας συνδυασμός το 60% των εδρών. Που ακούστηκε αυτό; Γιατί είστε τόσο αλλεργικοί στην δημοκρατική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων; Η εμπειρία μας αυτά τα δύο χρόνια λέει, - και πάλι θα αναφερθώ γενικά σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, γιατί δεν θέλω να στοχοποιήσω κανέναν προσωπικά-, ότι οι περισσότεροι γαλάζιοι Δήμαρχοι βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία να επιβάλουν, χρησιμοποιώντας τις πλειοψηφίες τους, την λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω απλής ανταλλαγής email. Ελάχιστοι μπλε Δήμαρχοι έχουν δεχτεί να αναμεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή να γίνονται οι διαδικασίες, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου χρειάζεται. Ξέρετε γιατί; Γιατί επιδιώκουν να καλλιεργούν την ίδια εικόνα του Μωϋσή που επιδιώκει κι ο πρωθυπουργός. Γιατί επιμένουν να αντιλαμβάνονται τους δημότες ως κομματικούς στρατούς και τους εκλογείς ως “κουκιά". Γιατί φοβούνται τον θεσμικό έλεγχο, γιατί προφανώς δεν θέλουν να σπάσουν τα αυγά της τοπικής διαπλοκής που τους στηρίζει.

Εμείς θέλουμε το αυτοδιοικητικό κίνημα να χειραφετηθεί από όλες αυτές τις παθογένειες. Θέλουμε τους Δήμους και τις κοινότητες κύτταρα δημοκρατίας κι αυτός ήταν κι ο λόγο που θεσπίσαμε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται την τοπική αυτοδιοίκηση ως πολιτικό της παραμάγαζο και τους Δημάρχους ως τοπικούς κομματάρχες. Εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία που κράτησε τους Δήμους τόσο πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Θα παλέψουμε για να δημιουργηθούν ισχυρά τοπικά ψηφοδέλτια αντίβαρο στην κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και καλούμε όλους τους προβληματισμένους πολίτες και δημότες να αναλάβουν δράση για να φύγει επιτέλους το κομματικό κράτος από την αυτοδιοίκηση. Για να μπορέσει κάποια στιγμή η χώρα να λειτουργήσει, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από ένα αποκεντρωμένο και αποκομματικοποιημένο σύστημα αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς θεσμούς τοπικής δημοκρατίας. Αυτό χρειαζόμαστε κι όχι δήμους κομματικά φέουδα».

 

Αλ. Μεϊκόπουλος: Το ν/σ έρχεται να επαναχαράξει το χάρτη της αυτοδιοίκησης πατώντας στην παλιά συνταγή του σφιχτού εναγγαλισμού της αυτοδιοίκησης με τα κόμματα

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η δημοκρατική και ισότιμη εκπροσώπηση των πολιτών στα συστήματα διοίκησης εξακολουθεί να «βασανίζει» διαχρονικά ως κυρίαρχο ζητούμενο. Εξήγησε ότι αν θέλουμε να συζητήσουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι απαιτείται ενίσχυση της τοπικοποίησης και περιφερειοποίησης της οικονομίας, αφού οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας θα κληθούν να παίξουν τον ουσιαστικότερο ρόλο την επομένη της πανδημίας.

«Για να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό, χρειάζεται πραγματική αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Χρειάζονται προγραμματικές συμφωνίες, ανοικτές συζητήσεις και εγκαινίαση νέων δομών όπου ο πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει και να συναποφασίζει για ό,τι τον αφορά σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας ή δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση σύμφωνα το Βουλευτή θα έπρεπε να λειτουργεί ως καθρέφτης της αυτοδιοίκησης κάτι το οποίο δε συμβαίνει αφού η συζήτηση για αυτόν γίνεται αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι δήμοι πανελλαδικά.

«Όσο οι δήμοι αντιμετωπίζονται με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη, όσο δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για την επίλυση απλών καθημερινών θεμάτων χωρίς να απαιτείται πρώτα νομοθετική ρύθμιση, όσο φορτώνονται στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η συζήτηση για το ποιος εκλογικός νόμος είναι ο καταλληλότερος δε θα οδηγήσει στο ζητούμενο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο είναι όρθιοι, ικανοί και ισχυροί δήμοι που θα μπορούν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε ένα καλύτερο αύριο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια βαρύτητα είτε ψηφίζει ένα μεγαλύτερο είτε ένα μικρότερο αυτοδιοικητικό σχήμα και η ισοτιμία αυτή διασφαλίζεται μόνο μέσα από ένα απλό αναλογικό σύστημα. Συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόλμησε να νομοθετήσει ένα σύστημα απλής αναλογικής για την αυτοδιοίκηση που δεν πρόλαβε, όμως, να δοκιμαστεί στην πράξη για να δούμε πώς θα λειτουργούσαν οι συναινέσεις και οι συγκλίσεις.

«Η Κυβέρνηση το ακύρωσε με τη νομοθετική της πρωτοβουλία επισπεύδοντας την επιστροφή σε ένα υπερπλειοψηφικό σύστημα με έντονο άρωμα παλαιοκομματισμού» είπε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Αναφέρθηκε έπειτα στην «κακοποιημένη» έννοια της κυβερνησιμότητας επισημαίνοντας ότι, στο όνομα της στρεβλής αποτύπωσής της, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δε θα είναι η κοινωνία μιας πόλης που θα επιλέγει το δήμαρχο τη δεύτερη Κυριακή, αλλά ένα εκλογικό σύστημα που θα επιβάλει δήμαρχο με σχετική πλειοψηφία ασχέτως αν έχει το πρόγραμμά του ή είναι αρεστός στην πλειοψηφία. Θα περιοριστούν οι φωνές μέσα στα δημοτικά συμβούλια, θα εξαφανιστούν τα μικρά αυτοδιοικητικά σχήματα και καταργούνται οι τοπικές κοινότητες.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουμε ότι ο «πολιτικός πονοκέφαλος» για να συνθέσουν όμοροι πολιτικοί χώροι στα δημοτικά συμβούλια θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δήμαρχοι. Εξήγησε ότι ένας δήμαρχος θα παίρνει 43%, θα έχει 60% στα δημοτικά συμβούλια, αλλά θα εκβιάζεται από τμήματα της παράταξής του προκειμένου να μην τον «αδειάσουν» και θα υπονομεύεται συνεχώς.

Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι: «το παρόν νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει υπαρκτά προβλήματα απορρέοντα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Έρχεται να επαναχαράξει το χάρτη της αυτοδιοίκησης πατώντας στην παλιά συνταγή του σφιχτού εναγγαλισμού της αυτοδιοίκησης με τα κόμματα στη λογική του ότι πιο πολλή αυτοδιοικητική πολιτική θα χαράσσεται από το Υπουργείο Εσωτερικών παρά από τους ίδιους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια».

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Περιθωριοποίηση και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων

Τοποθετούμενος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογές στους ΟΤΑ, ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ενός εγχειρήματος ξηλώματος» του «Κλεισθένη Ι» που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα αυτό της κυβέρνησης είχε πολιτικά ελατήρια, καθώς ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, πριν καν εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης», και εκφράστηκε με τη σταδιακή αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε πως το εγχείρημα της ΝΔ υποστηρίζεται από ένα, σαθρό, επιχείρημα περί ελαττωματικότητας της απλής αναλογικής, ή αδυναμίας εφαρμογής της στη χώρα μας,  και τόνισε πως συνιστά «μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο το ότι δεν δόθηκε χρόνος καν να δοκιμαστούν οι συνεργασίες στις οποίες ωθούσε ο ‘Κλεισθένης’».

Εν συνεχεία, στάθηκε σε δύο από τις αντιδημοκρατικές και συγκεντρωτικές προβλέψεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Πρώτον, αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη περιθωριοποίηση και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, κυρίως δια της κατάργησης της χωριστής κάλπης, γεγονός που έχει συγκεντρώσει την κάθετη αντίθεση των κοινοτήτων ανά τη χώρα. Σημείωσε πως δια των προβλέψεων αυτών εκφράζεται η πάγια θέση της συντηρητικής παράταξης η οποία φοβάται την τοπική αυτονομία και «θέλει τις τοπικές κοινωνίες χειραγωγούμενες από πελατειακά δίκτυα προς όφελος των κεντρικών ελίτ».

Η δεύτερη ειδική αναφορά του Α. Μιχαηλίδη αφορούσε τη νησιωτικότητα. Υπογράμμισε πως ουδεμία πρόνοια για τις επιπτώσεις του νόμου στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει και σε αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα αφορά την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρηματολόγησε, καταληκτικά, γιατί είναι ιδιαίτερα βλαπτική για της νησιωτικές κοινωνίες η μείωση του αριθμού των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

Γιάννης Μπουρνούς: Η ΝΔ έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία

"Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία": Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για το νομοσχέδιο Βορίδη που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη ΝΔ και χτυπά ολομέτωπα τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Oι αλλαγές του κ. Βορίδη στην αυτοδιοίκηση "με τη σφραγίδα της οπισθοδρομικότητας και του αυταρχισμού, με όχημα τα γνωστά και βαρετά προσχήματα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη: τη δήθεν «κανονικότητα» και τη δήθεν «κυβερνησιμότητα»", συνέχισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Καθιερώνουν μονοπρόσωπα όργανα με σχετική πλειοψηφία, αλλά με απόλυτη κυριαρχία στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Τα τοπικά προβλήματα απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και οι πολώσεις είναι βλαπτικές, ιδίως σε πόλεις και χωριά. Το κίνητρό της ΝΔ είναι να δίνεται το ελευθέρας σε τοπικούς άρχοντες για εξυπηρέτηση συμφερόντων χωρίς τον "ενοχλητικό" έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Δεν είναι μόνο η πρόβλεψη υπερπλειοψηφιών (εκλογή με 43% από τον α' γύρο με το 60% των εδρών) καλπονοθευτική, αλλά και το κατώφλι του 3% για τους συνδυασμούς. Σ’ όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπονται αναλογικά συστήματα που εξασφαλίζουν τη γνήσια εκπροσώπηση κάθε μειοψηφίας

Καταργούν με το άρθρο 15 την αυτονομία των Κοινοτήτων με την κατάργηση της τρίτης κάλπης, των αυτόνομων ψηφοδελτίων και τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς  συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων. Είχαμε ζήσει μια αυτοδιοικητική άνοιξη στην επαρχία, είχαμε δει με χαρά την ανάδειξη αυτοδιοικητικών στελεχών σε μικρές κοινότητες και κυρίως την ενασχόληση των νέων με τα κοινά.

Νέοι, γυναίκες και άνδρες με όρεξη για δραστηριοποίηση, ανεξάρτητοι από κόμματα μπόρεσαν να αναδειχτούν στην κοινότητά τους χωρίς να εξαρτώνται από τον δήμαρχο. Η ΝΔ καταπνίγει αυτή την άνθιση της τοπικής πολιτικής γιατί την χάλαγε τις ισορροπίες και αποδυνάμωνε τον κομματικό έλεγχο των ανθρώπων της στην επαρχία. Με το ζόρι υποχρεώνει τους υποψηφίους για τα συμβούλια κοινοτήτων να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου.

Ποια ανάγκη τελικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετείται από τέτοιες στρεβλώσεις και νοθεύσεις της λαϊκής ετυμηγορίας; Στόχος του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης είναι η αυταρχική διακυβέρνηση χωρίς διαφάνεια, χωρίς περισπασμούς από προοδευτικές παρατάξεις και κομματικά ανεξέλεγκτους συνδυασμούς και συμβούλους. Η δημοκρατία τους φοβίζει.

Μαζί με τις τοπικές κοινότητες της Λέσβου της Λήμνου και όλης της Ελλάδας, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, για την απλή αναλογική, για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κ. Νοτοπούλου: Με μελανά χρώματα ξεκίνησε η διακυβέρνηση της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για διαχρονική υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όχημα την αλλοίωση της βούλησης και των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών έκανε λόγο η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Σ/Ν για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «καλπονοθευτικό» σύστημα της κυβέρνησης της ΝΔ που στόχο έχει την αυτοδυναμία στις εκάστοτε εκλογές. Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην «μεγάλη μεταρρύθμιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι το 2018, ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της αυτοδιοίκησης που θα αφορούσαν τις αρμοδιότητες, τους πόρους και την επιχειρησιακή ενίσχυση των ΟΤΑ».

«Τρομάξατε μπροστά στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανόθευτη εκπροσώπηση των πολιτών που κατοχύρωσε ο Κλεισθένης. Πανικοβληθήκατε στην προοπτική να πετύχει η απλή αναλογική, να καταλάβει ο πολίτης πως μέσα από την συμμετοχή του είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για να αποφασίζει, να δρα, να εμπεδώνεται η διαφάνεια, να είναι αποτελεσματικότερη η τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Με μελανά χρώματα ξεκίνησε η διακυβέρνησή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αδυναμία της δεξιάς να συσπειρώσει ικανό εκλογικό σώμα για να ξαναπάρει το δήμο αντί να σας παραδειγματίσει σας οδηγεί σε ακόμη χειρότερα μονοπάτια. Αντί με την απλή αναλογική να αναζητήσετε ευρείες κοινωνικές συναινέσεις δίνετε την εσχάτη μάχη της ιδεοληψίας για την αναγκαστική επικράτηση σας σε μια πόλη που σας ξέρει καλύτερα από τον καθένα».

«Ενώ το αίτημα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων αποκτά καινούριο νόημα μετά την πανδημία» - δήλωσε- «η κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά να απαξιώνει τις δομές της Αυτοδιοίκησης, να εκχωρεί τις υπηρεσίες σε ιδιώτες χωρίς όφελος για τον πολίτη. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; Η εκποίηση της περιουσίας των Δήμων όπως κάνετε με τις ιαματικές πηγές»; τόνισε.

«Επικαλείστε την «έξοδο στο μέλλον» υπό την απόλυτη και πλήρη κυριαρχία του παλαιού καθεστώτος» ανέφερε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με στόχο τον αποκλεισμό των προοδευτικών δυνάμεων από την πλειοψηφία των ΟΤΑ και αναφέρθηκε στον «λαλίστατο» κ. Βορίδη που έκανε λόγο για «λήψη θεσμικών μέτρων έτσι ώστε να μην κυβερνήσει η αριστερά»!

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξαφανίζει την αυτοτελή λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες μετονομάζονται σε δημοτικές ενώ οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να «κρέμονται» κάτω από ένα δημοτικό συνδυασμό και να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα των δήμων.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την εγκαθίδρυση και παγίωση ενός αυταρχικού – αδιαφανούς συστήματος διακυβέρνησης, ελεγχόμενο από τις συντηρητικές σας δυνάμεις με στόχο τον αποκλεισμό των προοδευτικών δυνάμεων από την πλειοψηφία των ΟΤΑ» τόνισε.

«Δεν αργούν οι μέρες όπου οι προοδευτικές, οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα ανοίξουν το δρόμο σε μια συνολική ουσιαστική μεταρρύθμιση για μια πραγματική αποκέντρωση με ισχυρή δημοκρατική αυτοδιοίκηση. Την αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα που έχει ανάγκη ο τόπος, η πατρίδα, οι πολίτες. Αυτοδιοίκηση με διαφάνεια, αποκέντρωση, με συμμετοχή και με Δημοκρατία».

Γιώργος Παπαηλιού: Ανατρέπεται το ελληνικό αυτοδιοικητικό κεκτημένο

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επισήμανε μεταξύ άλλων πως για τη νεοδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο λιγότεροι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, τόσο το καλύτερο. Τόνισε ότι παραγκωνίζονται πολιτικά οι μειοψηφίες, αλλοιώνεται η αντιπροσώπευση στα όργανα διοίκησης, αποδυναμώνονται τα δημοτικά συμβούλια, καταστρατηγείται η εκλογή των συμβουλίων κοινότητας, απαξιώνονται οι παρατάξεις, ενώ αναστέλλεται  οποιαδήποτε προσπάθεια διοίκησης μέσω της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, παραβιαζόμενων βασικών κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας.

Τόνισε ότι παραβιάζονται οι αρχές της ισοτιμίας της ψήφου, της πλειοψηφίας, της εγγύτητας και της αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης, της ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης και εν τέλει της δημοκρατίας.  Οι προθέσεις της ΝΔ ήταν γνωστές από την αρχή : Συγκεντρωτισμός, κεντρικός έλεγχος και μεγαλύτερος δυνατός αποκλεισμός της συμμετοχής των πολιτών. Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται η πραγματική βούληση και προσέγγιση της ΝΔ σε σχέση με την ίδια τη δημοκρατία

Αναλυτικότερα, ο Γ. Παπαηλιού τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια:

Το  νομοσχέδιο για την «εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών» εντάσσεται στο πλαίσιο της νομοθέτησης που ξεκίνησε η ΝΔ με το που  ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για την  ακύρωση των στοιχείων, τα οποία έχουν προσδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα.

 Αυτή η κεντρική επιδίωξη της νεοδεξιάς διακυβέρνησης  υπηρετείται με την καθιέρωση ενός δημαρχοκεντρικού συστήματος, τη  συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του δημάρχου, την αποδυνάμωση των δημοτικών συμβουλίων και τον αποκλεισμό της κοινωνίας και των οργανωμένων φορέων πολιτών από τα τεκταινόμενα στις τοπικές υποθέσεις.

Σε πρώτη φάση, αφαιρέθηκαν όλες οι βασικές αρμοδιότητες από τα δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια και ανατέθηκαν  στην ελεγχόμενη από το Δήμαρχο (και τον Περιφερειάρχη) Οικονομική Επιτροπή. Έτσι ανατρέπεται το ελληνικό αυτοδιοικητικό κεκτημένο, που ερείδεται (και) στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής  Αυτονομίας, σύμφωνα με τον οποίο βασικά όργανα λήψης αποφάσεων είναι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέπεται οι Οικονομικές Επιτροπές με τη δεδομένη πλειοψηφία να προχωρούν σε αναθέσεις εκατομμυρίων, σε ανεξέλεγκτες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, στη δημιουργία Αναπτυξιακών  Οργανισμών, σε σύναψη προγραμματικών συμβάσεων κ.α.

Με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, που παρόμοιο δεν ισχύει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα :

Ορίζεται ποσοστό 3 % ως όριο εισόδου των υποψηφίων συνδυασμών, εμποδίζοντας την εκπροσώπιση μικρών τοπικών δυνάμεων.

Προβλέπεται ότι με ποσοστό 43 % εκλέγεται ο Δήμαρχος (και ο Περιφερειάρχης) και στο συνδυασμό του (ς), κατακυρώνεται το 60 % των συμβούλων. Χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50 % συν 1, θεσμοθετείται ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό που χορηγεί απεριόριστες εξουσίες σε μονοπρόσωπα όργανα (το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη) που έχουν εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

Επιπλέον προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών (και των περιφερειακών) συμβουλίων, έτσι ώστε να τίθενται εμπόδια στην ευρύτερη αντιπροσώπευση.

Μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, αναδεικνύοντας την ολιγαρχική αντίληψη της νεοδεξιάς για τη Δημοκρατία. Όσο λιγότεροι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, τόσο το καλύτερο …

Αντίθετα, αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφιοτήτων, με συνέπεια τη δημιουργία εμποδίων προκειμένου να αποκλείονται συνδυασμοί  από τις εκλογές.

Όλα αυτά αιτιολογούνται με το προσχηματικό επιχείρημα της «κυβερνησιμότητας». Η «κυβερνησιμότητα» δεν είναι όρος της διοικητικής επιστήμης. Πρόκειται για  νεολογισμό που «εισπήδησε», τελευταία, στον δημόσιο λόγο.

Εκτός του ότι «κυβερνήσιμος» δεν είναι αυτός που μπορεί να κυβερνήσει, αλλά εκείνος,  που μπορεί να κυβερνηθεί, η «κυβερνησιμότητα» είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησης και όχι της αυτοδιοίκησης. Αφορά στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και όχι την άσκηση  διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων, η οποία  συνδέεται με την αντιπροσωπευτικότητα. Πάντως «κυβερνησιμότητα», χωρίς δημοκρατία και αντιπροσωπευτικότητα, δεν νοείται.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την κατάργηση της απλής αναλογικής παραγκωνίζονται πολιτικά οι μειοψηφίες, αλλοιώνεται η αντιπροσώπευση στα όργανα διοίκησης, αποδυναμώνονται τα δημοτικά συμβούλια, καταστρατηγείται η εκλογή των συμβουλίων κοινότητας, απαξιώνονται οι παρατάξεις. Αντί για ενίσχυση της συμμετοχής, του διαλόγου και της σύνθεσης απόψεων, επανέρχονται αναπαλαιωμένες οι πολιτικές πρακτικές  των πλασματικών πλειοψηφιών και των τεχνητών συγκολλήσεων και ακυρώνεται  οποιαδήποτε προσπάθεια διοίκησης μέσω της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, με την ταυτόχρονη  παραβίαση βασικών κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας, με επίφαση την «κυβερνησιμότητα»

Αναστέλλεται δε,  οποιαδήποτε προσπάθεια διοίκησης μέσω της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, παραβιαζομένων ταυτόχρονα βασικών κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας. Τέλος, αντί  της  ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων με την θεσμοθέτηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, προβλέπεται η ακύρωση της αυτοτελούς λειτουργίας και  η πλήρης αποδυνάμωσή τους  με την κατάργηση των προβλέψεων για αυτόνομα ψηφοδέλτια και ξεχωριστή κάλπη. Έτσι οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να προσδένονται  σε κάποιον δημοτικό συνδυασμό και να εξαρτώνται από τους κεντρικούς δημοτικούς συνδυασμούς και το κεντρικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Ενδεικτικά, στις τοπικές-δημοτικές ενότητες  με 300 κατοίκους και άνω αποκτά πλασματική πλειοψηφία ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου που θα εκλεγεί δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, ακόμα και αν στις συγκεκριμένες κοινότητες έλαβε τις λιγότερες ψήφους !

Παραβιάζονται οι αρχές της ισοτιμίας της ψήφου, της πλειοψηφίας, της εγγύτητας και της αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης, της ακηδεμόνευτης τοπικής αυτοδιοίκησης και εν τέλει της δημοκρατίας. Έτσι οι νέοι και άλλοι δραστήριοι πολίτες, που εκφράζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα μπορούν απερίσπαστοι, να διαχειριστούν την τύχη κάθε περιοχής  απογοητεύονται, αδρανοποιούνται και απέχουν. Επιπλέον, θεσπίζεται  άλλος ένας τρόπος αποκλεισμού της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα οδηγηθούν σε περαιτέρω ερήμωση η περιφέρεια-η επαρχία-η ύπαιθρος, ειδικά τα χωριά, και σε περαιτέρω υποβάθμιση η ζωή των κατοίκων τους.  Συμπερασματικά, στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται  η ολιγαρχική αντίληψη της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημοκρατία. Όσο λιγότεροι, και όσο πιο κομματικά ελεγχόμενοι, τόσο το καλύτερο.

Οι προθέσεις της ΝΔ ήταν γνωστές από την αρχή. Με το νομοσχέδιο, τις επιβεβαιώνετε και τις υπερακοντίζετε : Συγκεντρωτισμός, κεντρικός έλεγχος και μεγαλύτερος δυνατός αποκλεισμός της συμμετοχής των πολιτών. Συμπερασματικά, στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται η πραγματική βούληση και προσέγγιση της ΝΔ σε σχέση με την ίδια τη δημοκρατία».

Κ. Παπανάτσιου: Μετά το επιτελικά ελεγχόμενο κράτος, η Κυβέρνηση νομοθετεί την επιτελικά ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ το ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Η Βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως το νομοσχέδιο αντικαθιστά τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εισήγαγε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, δίνοντας μια ανάσα δημοκρατίας και συμμετοχής. Η κ.Παπανάτσιου συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η  απέχθεια της Κυβέρνησης απέναντι στην Απλή Αναλογική είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη, διότι δεν δέχεται τη βασική αρχή της Δημοκρατίας, ότι η ψήφος του κάθετος και της καθεμιάς είναι ισότιμη. Η Βουλευτής τόνισε ότι το παρόν νομοθέτημα, έρχεται μετά τις  ρυθμίσεις του 2019, πάλι από τη ΝΔ. «Τότε επί της ουσίας, αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και πέρασαν στους Δημάρχους – Περιφερειάρχες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ.Παπανάτσιου.

Η Βουλευτής σημείωσε πως το παρόν νομοσχέδιο έρχεται ως συμπλήρωμα, και τόνισε πως, «μειώνεται το ποσοστό εκλογής του Δημάρχου στο με 43% , από το 50%, και ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει το 60% των συμβούλων, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη». Και συνέχισε λέγοντας πως, «Για την εκλογή Δημοτικού και Περιφερειακού συμβούλου από μια παράταξη εισάγετε ελάχιστο όριο 3% και ταυτόχρονα μειώνετε τον αριθμό των δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια». Η Βουλευτής σημείωσε δε, πως στην πράξη δηλαδή, το 3% θα είναι, για τους περισσότερους Δήμους / Περιφέρειες, πολύ μεγαλύτερο. Και τέλος σημείωσε πως, «Καταργείτε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική ζύμωση, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια».

Στη συνέχεια η Βουλευτής αναφέρθηκε στη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας πως, στο ΤΑΙΠΕΔ προστίθενται αρμοδιότητες σχετικά με την ωρίμανση στρατηγικών συμβάσεων του δημοσίου. «Επί της ουσίας μεταβάλλουν την φύση και τη διάρκεια του ταμείου», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε δε, «ότι με τον  ν. 4799 η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. «Δημιουργήσατε μία Κυβερνητική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό, για να ελέγχεται την ροή των χρημάτων», σημείωσε η κ.Παπανάτσιου. Η Βουλευτής τόνισε πως τώρα με την τροπολογία «κουμπώνει» η παραπάνω διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως παράλληλα με την διαδικασία ωρίμασης των συμβάσεων, πλέον ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. καθώς και τα εκτελεστικά μέλη, δεν θα ορίζονται με νόμο, αλλά με απόφαση της Γ.Σ. «Αυτό γεννά σοβαρά ζητήματα διαφάνειας για έναν τόσο σοβαρό φορέα με άμεσο δημόσιο ενδιαφέρον», τόνισε η Βουλευτής. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κ.Παπανάτσιου, όχι μόνο είναι ελεύθερο το ταμείο να ορίζει όσα μέλη θέλει, αλλά παύει και η ακρόαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου από τη Βουλή.

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας λέγοντας, πως η Νέα Δημοκρατία μετά την πτώχευση και των φυσικών προσώπων, και την μετατροπή των ιδιοκτητών σε ενοικιαστές, αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ φέρνει ως επιστέγασμα ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Ενώ διερωτώμενη για τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, υπογράμμισε πως, «Να υποθέσουμε ότι και οι δόσεις των δανείων θα μπορούν να αντισταθμίζονται με ρεπό;». Κλείνοντας η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε με νόημα πως αν η Κυβέρνηση δεν ήταν επικίνδυνη, θα αποτελούσε ένα κακόγουστο αστείο στην ιστορία του τόπου.

Ν. Σαντορινιός:  Ένας νόμος αντιδημοκρατικός, αναχρονιστικός και καλπονοθευτικός

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με το νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:


 Η Δημοκρατία αντικαθίσταται από την Αριστοκρατία με το νέο νόμο του Υπ. Εσωτερικών
«Ο νόμος που φέρνει σήμερα ο κ. Βορίδης, είναι αντιδημοκρατικός, αναχρονιστικός και καλπονοθευτικός. Κυρίως, όμως, καταργεί τη Δημοκρατία και εγκαθιστά Aριστοκρατία. Νοθεύεται η λαϊκή βούληση πιο βάναυσα και από τα ακραία πλειοψηφικά συστήματα, αντίθετα από τα μοντέλα εκλογής που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, χωρίς λαϊκή δεδηλωμένη. Αυτή η δυσαναλογία  εκπροσώπησης είναι η χειρότερη που υπήρξε στην ιστορία, πλην του 2006».
«Με τις ρυθμίσεις της ΝΔ, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης εκλέγεται με 43% και καταλαμβάνει το 60% των δημοτικών συμβούλων. Αυτό το σύστημα είναι πιο ακραία πλειοψηφικό από τα πιο καλπονοθεύτηκα συστήματα που είδε ποτέ η χώρα.  Πρέπει να κατανοήσετε ότι στον πρώτο γύρο, η παράταξη προτείνει δημοτικούς συμβούλους για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και δήμαρχο. Αν λάβει 50%, τότε εκλέγεται ο δήμαρχος, ειδάλλως, ακολουθεί ο δεύτερος γύρος, όπου δεν ψηφίζονται παρατάξεις, αλλά μόνο ο δήμαρχος! Αυτό είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα και όχι αυτό που φέρνετε τώρα».


 Ο νόμος Βορίδη αποκλείει τους νέους από την ενασχόληση  με τα κοινά. Η Κυβέρνηση δημιουργεί πελάτες-πολίτες
«Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος μειώνει τη δυνατότητα των νέων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, εφόσον ουσιαστικά  μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων. Αυτό φυσικά ευνοεί όσους είναι ήδη γνωστοί στον τόπο ή μπορούν να πληρώσουν για την προβολή τους. Οι νέοι δεν θα μπορούν να εκλεγούν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και σ’ αυτό ακριβώς στοχεύει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν θέλετε τους νέους και τις παραγωγικές δυνάμεις στο προνομιακό πεδίο της πολιτικής, δεν θέλετε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί πεδίο ανάδειξης νέων ανθρώπων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει πελάτες-πολίτες και όχι ενεργούς πολίτες».


 Για τη ΝΔ είναι «πρόβλημα κυβερνησιμότητας» οι συνεργασίες
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας. Οι ΟΤΑ είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης. Επί της δικής μας κυβερνητικής θητείας και πιστεύοντας στην ανάγκη συνεργασιών, προοδευτικών αλλαγών και αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου, κάναμε τρεις βασικές αλλαγές: α) Εφαρμόσαμε απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων, β)Κάναμε διαχωρισμό των τοπικών κοινοτήτων με την τρίτη κάλπη, ώστε να ξεφύγουν οι τοπικές και οι Δημοτικές κοινότητες από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημάρχου και γ) δώσαμε τη δυνατότητα στις τοπικές και τις Δημοτικές κοινότητες να έχουν προϋπολογισμό και να μπορούν οι ίδιες να διαχειρίζονται ζητήματα της καθημερινότητάς τους».
«Γι’ αυτό το λόγο έγιναν συνεργασίες και νέοι άνθρωποι, με διάθεση, ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τα προβλήματα των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες για καιρό είχαν εγκαταλειφθεί. Είναι παράλογο λοιπόν, να μιλάει η σημερινή Κυβέρνηση για «πρόβλημα κυβερνησιμότητας», φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο».


 Ήδη από τα τέλη 2019, ο «νόμος» Θεοδωρικάκου ξεκίνησε το ξήλωμα της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών
«Ας θυμίσουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ ότι εδώ και δύο χρόνια οι Δήμοι δεν διοικούνται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Διοικούνται από το «έκτρωμα» Θεοδωρικάκου που ψήφισε η ίδια, μετατρέποντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε «φιλοσοφικούς ομίλους». Διότι καταργήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων, μέσω της υποχρέωσης της συγχώνευσης, καταργήθηκαν οι προϋπολογισμοί στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, δόθηκε απόλυτη εξουσία στον Δήμαρχο, μέσω των Επιτροπών, τις οποίες ελέγχει απόλυτα, και τα συλλογικά όργανα μετατράπηκαν σε χειροκροτητές»

.
 Προσβολή για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η υπο-εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο
«Είναι η πρώτη φορά που σε εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει -κατ’ εξαίρεση- συγκεκριμένη σύνθεση περιφερειακού συμβουλίου. Με 48 νησιά, πολλά από αυτά μικρά, η σύνθεση του συμβουλίου ήταν αυξημένη σε σχέση με το μέτρο, για να υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτή τη στιγμή είναι στο όριο των 300.000 με αποτέλεσμα το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει μειωμένη σύνθεση μεταξύ 35 ως 45 συμβούλους, ενώ ως σήμερα είχε 51 περιφερειακούς συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά θα υποεκπροσωπηθούν και ότι για άλλη μια φορά η έννοια της Νησιωτικότητας απουσιάζει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό».
«Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη θα περίμενα, τόσο ο νυν Περιφερειάρχης όσο και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, να αντιδράσουν αντί να σιωπούν σε αυτήν την καταστρατήγηση που γίνεται’ για πρώτη φορά στα χρονικά της νησιωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ντροπή για τη νησιωτικότητα. Είναι προσβολή για τα νησιά».
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Δήμο Καλύμνου, και την μείωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου του νησιού, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, σε ιδιαίτερα δύσκολες υγειονομικές  συνθήκες, οι φιάλες οξυγόνου να αγοράζονται από τον Δήμο και όχι από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι Δήμοι υποκαθιστούν το ανήμπορο Κράτος Μητσοτάκη, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Μερόπη Τζούφη: «Το εκλογικό σύστημα της ΝΔ δοκιμάζει την ποιότητα της Δημοκρατίας»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δοκιμάζει προκλητικά την ποιότητα της Δημοκρατίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής η Μερόπη Τζούφη. 

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση της ισοδυναμίας της ψήφου, αποκλεισμό των μικρότερων παρατάξεων και αποδυνάμωση των συμβουλίων, στοχεύοντας στην υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως η απλή αναλογική αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών, ενώ το εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις στους ΟΤΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, έδωσαν «ανάσα» στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλη την έκταση της ελληνικής περιφέρειας.

Απευθυνόμενη στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη επεσήμανε ότι «γυρίζεται τη χώρα στη γκρίζα εποχή που η Δημοκρατία υποτιμούνταν συστηματικά από τα μικροκομματικά συμφέροντα», ενώ υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο «χάνεται κάθε κουλτούρα συλλογικότητας, ενισχύεται η κομματικοποίηση και υπονομεύεται η αντιπροσωπευτική συμμετοχή και εκπροσώπηση».

Μιλώντας πιο ειδικά για την περιοχή των Ιωαννίνων ανέφερε:

«Στο Νομό Ιωαννίνων έχουμε 370 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και 8 Δήμους. Η κυβέρνηση, με το όριο των 300 κατοίκων που θέτει για την εκλογή Τοπικών Συμβουλίων, στερεί το δικαίωμα από 258 μεγάλες, ακριτικές, ακόμα και ιστορικές κοινότητες να εκπροσωπούνται στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Κλείνοντας, σημείωσε πως διαχρονικά η ΝΔ έχει ροπή προς τον αυταρχισμό, ποδοπατώντας το κυρίαρχο πρόταγμα της μεταπολίτευσης για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Σήμερα, βασικός πυλώνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αστυνομοκρατία, η καταστολή και η πειθαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «το όραμα της ΝΔ για την οικονομία και την κοινωνία είναι αλλεργικό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό δε διστάζει να θεσπίσει και το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας».

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Δεν ζητώ τη συγγνώμη σας γιατί ούτε αυτή γίνεται πιστευτή

Την απόλυτη κυβερνητική ανακολουθία προεκλογικών ρημάτων και μετεκλογικών βημάτων επεσήμανε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «Κυβέρνηση-επιτομή της πολιτικής απάτης».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «Πουλούσαν Πατριωτισμό. Τώρα νοικιάζουν την Ακρόπολη. Πουλούσαν Οικονομία και καλά πληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. Τώρα θα πληρώνουν με ρεπό. Πουλούσαν Ανάπτυξη. Τώρα Έφεραν τον Μπάφο. Πουλούσαν Τάξη και Ασφάλεια. Τώρα Ανομία και συμβόλαια θανάτου κάθε μέρα. Πουλούσαν Παιδεία. Τώρα κόβουν τη Νέα Γενιά από τα Πανεπιστήμια για να τη στείλουν στα Κολλέγια. Την Προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή πουλούσαν ισοτιμία της ψήφου των ομογενών. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα όλες οι ψήφοι ήταν ίσες, αλλά την παρούσα εβδομάδα μερικές ψήφοι, το 43% των ψήφων , είναι πιο ίσες από τις άλλες».

«Θα ζητήσετε μια συγγνώμη μέσα στην ιερή αίθουσα του Κοινοβουλίου από τους πολίτες και τους πολιτικούς που υβρίσατε, λοιδωρήσατε, στοχοποιήσατε; Δεν την ζητώ γιατί από εσάς ούτε η συγγνώμη σας δεν γίνεται πιστευτή. Εκλεχθήκατε με απάτη, Κυβερνάτε με απάτη, Επικοινωνείτε με Απάτη. Κύριοι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είστε η επιτομή της Πολιτικής Απάτης. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Μητσοτακισμού». Συμπλήρωσε δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος με επικριτικό  ύφος στον Υπουργό Εσωτερικών:

Αντιμεταρρύθμιση του Κουασιμόδου 

«Θυμάμαι τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τον Κλεισθένη μεταρρυθμίσεις με διαφορετικά πρόσημα. Εν προκειμένω αν  μιλάμε για μορφή που σηματοδοτεί το εγχείρημα Μητσοτάκη-Βορίδη δεν μιλάμε ούτε για κλέος, δηλαδή δόξα, ούτε για κάλλος, δηλαδή για ομορφιά, ούτε για σθένος, δηλαδή για δύναμη, μιλάμε αποκλειστικά για τον Κουασιμόδο. Αντιμεταρρύθμιση του Κουασιμόδου  χαρακτηρίζεται επάξια το εγχείρημά σας. Κακοποίηση και αποκαθήλωση της έννοιας της επικουρικότητας, της  αντιπροσωπευτικότητας, της αρχής της εγγύτητας προς τους πολίτες, της πιο αμεσοδημοκρατικής  νομιμοποίησης. Είμαστε όντως δύο διαφορετικοί κόσμοι. Εκπροσωπούμε την κοινωνία των πολιτών, εκπροσωπείτε την κοινωνία των κολλητών.  

Με ενισχυμένη και όχι απλή αναλογική χρεωκοπήσατε τη χώρα. Με ενισχυμένη και όχι απλή αναλογική βάλατε τη χώρα στα μνημονιακό κανιβαλισμό. Με ενισχυμένη και όχι απλή αναλογική άνθησε η μίζα, η ρεμούλα, η αρπαχτή και η διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ο Συνήγορος του Πολίτη ανέδειξε στις ετήσιες Εκθέσεις του. Με ενισχυμένη αναλογική φούντωσε το σκάνδαλο της Siemens, η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε καθαρογραμμένα το πανηγύρι της μίζας και των εισροών στα ταμεία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων. Πολιτικές ευθύνες, ποινικές ευθύνες χωρίς ονοματεπώνυμο», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Σ. Φάμελλος: ​Η ΝΔ υποβαθμίζει και υποτιμά την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό

Αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας γιατί υποτιμά τη δημοκρατία, την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό. Στήνετε πρακτικά έναν μηχανισμό αναπαραγωγής εξουσίας με ένα εκλογικό σύστημα που είναι ιδανικό για την επώαση γαλάζιων παιδιών. Μας πάτε πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταργείτε την απλή αναλογική και τη βασική αρχή της αυτοδιοίκησης ότι το αιρετό όργανο, το Συμβούλιο είναι το κεντρικό πολιτικό όργανο που εκλέγουν οι πολίτες. Δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «δεν σας ενδιαφέρουν τα κοινοτικά συμβούλια και δεν σας εδιαφέρει ούτε καν η αντιπροσωπευτικότητα στα δημοτικά συμβούλια, αλλά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε ένα δήμαρχο να παίρνει αποφάσεις, ακόμα και αν δεν εκπροσωπεί το αποτέλεσμα των εκλογών».

Άρα καταργείτε το αυτοδιοίκητο. Αυτό είναι το αυτοδιοίκητο στην Ευρώπη. Τα δημοτικά συμβούλια είναι η αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή των πολιτών. Και λέτε «εγώ θέλω ένα μονοπρόσωπο όργανο να παίρνει τις αποφάσεις, ασχέτως αν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας». Αυτό όμως δε λέγεται δημοκρατία.

Δεν απαντάτε όμως ούτε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση.

Δεν έχετε καμία πρόταση οργάνωσης για τις αρμοδιότητες στο σύγχρονο κράτος, κανένα μοντέλο αυτοδιοίκησης και λειτουργιών της περιφέρειας, καμία πολιτική πρόταση, κανένα όραμα.

Δεν έχετε καμία πρωτοβουλία στελέχωσης των Δήμων. Αντί να κάνετε προσλήψεις καθώς η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προσωπικό, μετά από την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας που οργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε συμβασιούχους, κατ’ εξαίρεση λόγω πανδημίας, και κάνετε αναπλήρωση των δήμων από εταιρείες και εξωδημοτικά πρόσωπα, με παραχώρηση υπογραφής και σφραγίδας και των τεχνικών εταιρειών, δημιουργείτε «παραμάγαζα» για να κάνουν τεχνικές μελέτες και δημοπρατήσεις ενώ αφυδατώνετε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες των Δήμων.

Δεν κάνετε τίποτα και για τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση; Καμία ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, μείωση πρακτικά των πόρων της αυτοδιοίκησης λόγω πανδημίας γιατί έβαλαν οι δήμοι το χέρι στην τσέπη που δεν αναπληρώσατε, αλλά ταυτόχρονα κάνετε κομματική εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων και εξυπηρετήσεις μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης.

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην Ελλάδα δημάρχους να μαζεύονται έξω από γραφεία Υπουργών και αναπληρωτών Υπουργών και να ανταλλάσσουν, με αντίδωρα και εξυπηρετήσεις, έργα και χρηματοδοτήσεις του έργου, του προγράμματος «Τρίτσης». Αυτό κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Διότι πλέον οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με κομματικά κριτήρια και κομματικούς εκβιασμούς.

Δεν κάνετε τίποτα στην καθαριότητα και στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι βασικό ζήτημα της αυτοδιοίκησης. Ιδιωτικοποιείτε την επεξεργασία και τη συλλογή των απορριμμάτων, στα γρήγορα, πρόχειρα και ιδεοληπτικά με ΣΔΙΤ. Και όλα αυτά παρότι είχαν δρομολογηθεί με δημόσια χρηματοδότηση σε όλη την Ελλάδα έργα στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης, που είναι το μέλλον μας, που είναι η ζωή μας, που είναι η ποιότητα ζωής της πόλης, που είναι η διαδικασία μετάβασης σε μια άλλη κοινωνία ανακύκλωσης και κλιματικής ουδετερότητας. Και στην ανακύκλωση βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, όπου αδειοδοτήσατε σύστημα που δεν πιάνει τους στόχους της ανακύκλωσης και της Ευρώπης, που οι υπηρεσίες ανακύκλωσης σας είπαν επίσης ότι δεν πιάνει τους στόχους, αλλά έρχεστε και από το «Τρίτση» και από τον ΕΔΣΝΑ, τον φορέα απορριμμάτων της Αττικής και το χρηματοδοτείτε διπλά και από την πίσω πόρτα, με πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένο να δώσει δωρεάν εξοπλισμό στους δήμους. Και πάνω από όλα οι Δήμοι δεν έχουν εξοπλισμό ανακύκλωσης από κανένα σύστημα.

Και τι κάνει την τελευταία διετία η Νέα Δημοκρατία για όλα αυτά που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση; Μειώνει τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, δημιουργεί τεχνητές και αντιδημοκρατικές πλειοψηφίες στα μη αιρετά όργανα και αφαιρεί αρμοδιότητες από τις κοινότητες. Υποτιμάτε τα αποτελέσματα των εκλογών, περιορίζετε τη δημοκρατία θέτετε την κυβερνησιμότητα ως αντίπαλο της αντιπροσωπευτικότητας. Μειώνετε την αντιπροσωπευτικότητα για να αυξηθεί η κυβερνησιμότητα, δηλαδή να κυβερνούν τάχατες αποτελεσματικά την αυτοδιοίκηση πρόσωπα και όχι τα συλλογικά όργανα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Αυτή είναι η άποψή σας περί δημοκρατίας; Μπορεί δηλαδή συνδυασμός που παίρνει 15% σε μία κοινότητα 10.000 κατοίκων έναντι άλλου που παίρνει 60% να έχει την ευθύνη της τοπικής αρχής; Δηλαδή το 15% να έχει το 60% των θέσεων της Κοινότητας; Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι ένα εκλογικό σύστημα αλά Βορίδη. Ενίσχυση του παραγοντισμού, ενίσχυση ενός συστήματος εξουσίας με δημοτικούς συμβούλους που δεν έχουν πολλά δικαιώματα, εξαρτώνται από το δήμαρχο, αλλά επιπλέον δεν έχουν αντιπροσωπευτικότητα και δεν έχουν σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της κοινωνίας.

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε άλλη μία τροπολογία για το Ελληνικό. Άλλη μία απόδειξη της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας αυτής της Κυβέρνησης. Πολλά άρθρα με σοβαρά ελλείμματα σε κάθε άρθρο. Καθυστερημένη προσθήκη του Υπουργού Τουρισμού σε μία αρμοδιότητα στο άρθρο 1 της τροπολογίας και παραθυράκι για προσωρινά έργα στο άρθρο 2 χωρίς να αναφέρει πότε θα γίνουν τα οριστικά έργα των υποδομών και οι αδειοδοτήσεις τους. Στο άρθρο 3 δίνεται «πρόσωπο» σε κοινόχρηστους χώρους στα ακίνητα για να μπορέσουν να έχουν αρτιότητα, επειδή καθυστερήσατε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να καθορίσετε την κοινή χρήση των κοινοχρήστων, αφού δημιουργήσατε σοβαρότατα προβλήματα στο χρόνο παράδοσης των κοινοχρήστων.

Στο άρθρο 4 μεταφέρετε το γραφείο Ελληνικού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αρμοδιότητας και του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά κρατάτε την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Προκύπτουν επίσης σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων και με την επάρκεια αυτού του μηχανισμού να προχωρήσει ενώ του δίνεται και υποχρεώσεις να λειτουργεί και ως σύμβουλος της επιχείρησης.

To άρθρο 5 αφήνετε ανοιχτή μια συζήτηση για επουσιώδεις προς το παρόν τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης αλλά θέλουμε να το επισημάνουμε για να μη φέρετε καμία τροποποίηση να αλλάξει η πολεοδόμηση στο Ελληνικό.

Έχετε και αδιευκρίνιστες διατάξεις, όπως αλλαγή των χρήσεων γης ή εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση και απόφαση του Υπουργού να μεταφέρει τα κατεδαφιστέα σε διατηρούμενα και αντίστροφα, κάτι το οποίο είναι επίσης απαράδεκτο και δείχνει την προχειρότητα αυτής της ρύθμισης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας προτείνουμε να αποσύρετε αυτή την τροπολογία που είναι ένδειξη της προχειρότητας με την οποία δουλεύει αυτή η Κυβέρνηση, που καμία σχέση δεν έχει με τη λεγόμενη επιτελικότητα.

Το βασικό όμως και κυρίαρχο είναι το εξής. Είναι απαράδεκτο με εκλογικό νόμο να περιορίζετε τη δημοκρατία, το αυτοδιοίκητο και το κοινοτισμό στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι μία απόδειξη της νοοτροπίας της Νέας Δημοκρατίας.

Θεανώ Φωτίου: Επαναφέρουν το καθεστώς του πελατειακού κομματικού κράτους, καταργούν την κουλτούρα συναινέσεων

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η Θ. Φωτίου τόνισε πως το νομοσχέδιο, καρικατούρα εκλογικού νόμου μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετεί με απροκάλυπτο τρόπο τα μικροκομματικά συμφέροντα της ΝΔ τορπιλίζοντας, και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, τις συναινέσεις που τις θεωρεί εμπόδιο στη διαχείριση της εξουσίας.

Και η Θ. Φωτίου επισήμανε:

Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση  είναι ευθεία προβολή του ισχύοντος εκλογικού νόμου των εθνικών εκλογών. Η ΝΔ, με το 39,85% των ψήφων, κατέχει σήμερα το 52,5% των βουλευτικών εδρών, δηλαδή 158. Αν είχε το 43% των ψήφων θα είχε 178-180, βουλευτές, δηλαδή το 60% των εδρών. Τόσο απλό, τόσο δοκιμασμένο μοντέλο, γιατί να μην επεκταθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Αυτό το εκλογικό μοντέλο, χωρίς συναινέσεις, το πληρώνουμε πολύ ακριβά τα δύο χρόνια που κυβερνά με τη μέθη της απόλυτης πλειοψηφίας στην Βουλή των Ελλήνων. Χωρίς συναίνεση διαχειρίστηκε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα 12.000 νεκρούς σε 7 μήνες, το μεγαλύτερο άχρηστο lockdown της Ευρώπης και την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Χωρίς συναίνεση συγκρότησε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεσμεύοντας το μέλλον του τόπου με προτάσεις από το παρελθόν που μας έριξαν στα βράχια. Χωρίς συναίνεση ψήφισε τον πτωχευτικό νόμο, φέρνει τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα,  δίνει έργα με απευθείας αναθέσεις σε «δικά της παιδιά». Χωρίς συναίνεση ψήφισε τη λίστα Πέτσα και αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς νόμους σε όφελος μιας παρασιτικής Ελίτ, ξεπληρώνοντας γραμμάτια για την εκλογή της. Χωρίς συναίνεση σιτίζει το κομματικό επιτελικό κράτος της πιο αναχρονιστικής και επικίνδυνης κυβέρνησης της δεξιάς που γνώρισε ο τόπος.

Η κατάργηση των προϋποθέσεων για συναινέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες έχει στόχο την αναπαραγωγή του ρουσφετιού και την επέκταση του κομματικού στρατού και σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι τα μεγάλα εθνικά κονδύλια, οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κληθεί να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα χρήματα αυτά και ο εκμαυλισμός των πολιτών μέσω αυτών είναι που ενδιαφέρουν τη ΝΔ. Το καθεστώς ενός πελατειακού κομματικού κράτους που διαχέεται από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες είναι ο στόχος αυτού του εκλογικού νόμου. Και σε αυτή τη διαδικασία οι συναινέσεις είναι εμπόδιο.

Μεγάλο εμπόδιο όμως είναι και οι τοπικές κοινότητες που αποτυπώνουν τις μεγάλες ανισότητες που υφίστανται οι πολίτες, δημιουργώντας μεγάλες συναινέσεις τις οποίες υπαγορεύει η καθημερινότητά τους. Γι αυτό είναι επικίνδυνη η 3η κάλπη και καταργείται.

Καταλήγοντας την ομιλία της η βουλευτής επισήμανε: Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση όμως ότι οι πολίτες σήμερα εγείρονται για τα συμφέροντα του δήμου τους, δημιουργούν συμμαχίες, όχι μόνο μέσα στον ίδιο δήμο, αλλά και σε όμορους δήμους, διαμορφώνουν «επικίνδυνες» για την κυβέρνηση  συναινέσεις και με δεξιούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Και αυτό επιχειρεί να αποτρέψει η ΝΔ.

Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκπέμπει σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούνται με τα κοινά. Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τους ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες στους οποίους δεν περνούν οι λίστες Πέτσα. Αυτοί σήμερα εγείρονται και σύντομα θα ρίξουν την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επίκληση της ακυβερνησίας που δήθεν έφερνε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές της κυβέρνησης.

Η κοινωνία γνωρίζει, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελήθηκε από τον εκλογικό του νόμο, αντίθετα με τη ΝΔ. Ο μείζων στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργηθεί κουλτούρα συναίνεσης που να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς συναίνεση. Αλλά θα γυρίσει ως πολιτικό μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.

Δημήτρης Χαρίτου: ​​​Μας γυρίζετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος της Δεξιάς

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Χαρίτου, στη ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών,  το οποίο καταψήφισε, σημείωσε: «κύριε υπουργέ, αυτές είναι οι αλλαγές που έχει ανάγκη ως προτεραιότητα σήμερα η Αυτοδιοίκηση; Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται οι δημοτικές αρχές που σήκωσαν το βάρος μέσα στην πανδημία και σήμερα είναι αντιμέτωπες με τις  ανησυχίες τις αγωνίες των δημοτών, του επαγγελματικού κόσμου για την επόμενη μέρα., όταν είναι ανοιχτές οι τρύπες στους προϋπολογισμούς τους, λόγω της οικονομικής καχεξίας στην οποία τους έχετε οδηγήσει;

Έχει γίνει αντιληπτό το επικοινωνιακό σας παιχνίδι. Κάθε φορά που εισάγεται ένα αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό νομοθέτημα έχετε έτοιμο το πρόσχημα, το άλλοθι, για να το εμφανίσετε στην κοινωνία. Με πρόσχημα τη δήθεν ανομία στα πανεπιστήμια νομοθετήσατε την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα σε αυτά. Με πρόσχημα τη δήθεν ευελιξία που χρειάζονται οι εργασιακές σχέσεις ετοιμάζεστε να νομοθέτησε την κατάργηση του 8ωρου! Με πρόσχημα αυτήν τη φορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών επαναφέρετε το παλιό καλπονοθευτικό σύστημα της εκλογής τους και κατ’ επέκταση της λειτουργίας τους. Λες και δεν γνωρίζουμε και εμείς και οι πολίτες το πως κυβερνήθηκαν, πως διοικήθηκαν και ποια ήταν τα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.

Είσαστε μια κυβέρνηση που νομοθετεί διαρκώς προσχηματικά. Όχι κοιτάζοντας στο μέλλον, αλλά κατεδαφίζοντας κάθε δημοκρατικό βήμα που έγινε σε αυτόν τον τόπο με σκοπό να μας γυρίσετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό, πελατειακό κράτος της Δεξιάς.

Σε κάθε αλλαγή, σε κάθε δημοκρατική τομή που έγινε στην Αυτοδιοίκηση, από τον Καλλικράτη έως τον Κλεισθένη 1, ήσασταν από την απέναντι πλευρά.

Με το καλημέρα ως κυβέρνηση με διαδοχικές παρεμβάσεις σας αλλοιώσατε τη νωπή εκλογική βούληση των δημοτών του 2019 αφυδατώνοντας  ουσιαστικά από αρμοδιότητες τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αναγορεύοντας τις οικονομικές επιτροπές σε κυρίαρχα όργανα στη λήψη των αποφάσεων με σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και ελέγχου. Δεν αφήσατε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική. Να δοκιμαστούν, να αξιολογηθούν και να κριθούν συμπεριφορές, πολιτικές στάσεις, νοοτροπίες και παθογένειες δεκαετιών.

Έρχεστε σήμερα να ολοκληρώσετε το έργο της κατεδάφισης.

Με τη ρύθμιση της εκλογής με το ποσοστό του 43% από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Με το μπόνους του 60% των συμβούλων νοθεύετε τη βούληση των πολιτών, αφού τους δίνετε 50% παραπάνω δύναμη από αυτήν που τους αναλογεί.

Δεν επαναφέρετε την κυβερνησιμότητα, επαναφέρετε στην πραγματικότητα το παλιό καθεστώς του Δημαρχοκεντρικού συστήματος εξουσίας, του ενός ανδρός αρχή, του one man sow που το ζήσαμε.

Δεν εξασφαλίζετε το διάλογο και τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις στα τοπικά πράγματα, αλλά οδηγείτε σε συγκεντρωτικές αντιλήψεις διαχείρισης της τοπικής εξουσίας και στα γνωστά φαινόμενα αλαζονείας και αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ξεχάσατε που υπονομεύατε στο πρόσφατο παρελθόν την αυτοδιοίκηση, ότι ανθεί η διαπλοκή, η διαφθορά , με τις έρευνες που ερχόταν στο φως της δημοσιότητας ότι οι Δήμοι ξεπέρασαν σε φαινόμενα διαφθοράς την κεντρική εξουσία. Να σας θυμίσω με ποιο εκλογικό σύστημα γινόταν τότε οι εκλογές; Όχι βέβαια με την απλή αναλογική, που θέλετε σήμερα να καταργήσετε, αλλά με το σύστημα που έδινε κυβερνησιμότητα, όπως λέτε.

Δεν θέλετε τις συναινέσεις, αλλά να πολώνετε και να διχάζετε τη κοινωνία νομίζοντας ότι θα γίνονται ποιο εύπεπτες οι πολιτικές σας που πλήττουν τη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κύριοι της πλειοψηφίας, ούτε στην αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση πιστεύετε, αλλά ούτε στην τοπικότητα της, στην ανάγκη δηλαδή οι πιο άξιοι οι πιο ικανοί να εκλέγονται στις τοπικές κοινωνίες.

Σας ρώτησε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής γιατί το ψηφοδέλτιο των τοπικών συμβουλίων να είναι ενιαίο με αυτό του δημάρχου. Τι απαντάτε; Θα σας πω εγώ τι απαντάτε με ένα ζωντανό παράδειγμα.

Τοπικό συμβούλιο περιφερειακού Δήμου στην ΠΕ Ροδόπης πήρε τη πρωτοβουλία να υλοποιήσει μικρά έργα, αναγκαία για τους δημότες του οικισμού. Όμως το τοπικό συμβούλιο δεν ήταν της αρεσκείας του δημάρχου με αποτέλεσμα να παρέμβει και να ζητήσει να σταματήσουν τα έργα. Οι ρυθμίσεις σας ποιους επιβραβεύουν τους άξιους του οικισμού που επέλεξαν οι κάτοικοι  ή τον δήμαρχο; Είναι προφανές ποιον επιβραβεύουν.

Αντί να ενισχύσετε ρόλο των τοπικών συμβουλίων, το δικαίωμα τους να επιλέγουν τους ικανούς, όταν μάλιστα πολύ οικισμοί βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, εσείς ενισχύετε την εξάρτηση των μικρών τοπικών κοινωνιών από τη βούληση του κάθε δημάρχου. Οι εκλογικές ρυθμίσεις που εισάγεται για ψήφιση δεν αφορούν την κοινωνία, αλλά μόνο τις δικές σας στενά κομματικές ιδιοτέλειες. Υπηρετούν τους δικούς σας ευτελείς σχεδιασμούς να μετατρέψετε τους δήμους και τις περιφέρειες ως τα αμορτισέρ που νομίζετε ότι θα απορροφούν τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια που γεννούν οι ασκούμενες πολιτικές σας. Δεν το κρύψατε άλλωστε όταν ζητήσατε ιδιαίτερα στις περιφέρειες να εκλεγούν οι εκλεκτοί σας. Να γνωρίζετε όμως ότι κι εσείς αναλαμβάνετε τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των πράξεων και των πολιτικών που αυτοί ασκούν.

Εμείς έχουμε άλλη θεώρηση για το θεσμό και άλλη αντίληψη για το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως το πιο δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας μας για τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης και την επανάπαυση της ψήφου κάθε πέντε χρόνια. Για τη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης αντιμετώπισης των προβλημάτων και τον σχεδιασμό του μέλλοντος των τοπικών κοινωνιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Γι’ αυτό και καταψηφίζω τις ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση».

Ραλλία Χρηστίδου: «Η πολλή δημοκρατία βλάπτει, σύμφωνα με τη ΝΔ»

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου στην τοποθέτησή της σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εκλογές στους ΟΤΑ, στηλίτευσε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, καθώς ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται μόλις με 43% και με bonus το 60% των εδρών, αντί για την πλειοψηφία του 50% συν 1 που ισχύει τώρα. Αυτό όμως δεν είναι πλειοψηφία, είναι ουσιαστικά μια θεσμική εκτροπή, καθώς: “Η πολλή δημοκρατία βλάπτει, κατά τους κυρίους συναδέλφους της ΝΔ. Δεν είναι αποτελεσματική. Δεν επιτρέπει να λαμβάνονται γρήγορα, λέει οι αποφάσεις και να έχουμε αποτελέσματα. Ενώ, όταν αποφασίζουν λιγότεροι είναι καλύτερα. Δεν υπάρχει αντίλογος, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και άρα δεν υπάρχει και ενημέρωση τι αποφασίστηκε πότε και από ποιους Αυτό είναι προς το συμφέρον κάποιων βέβαια, ναι, αλλά ποιών; Γιατί για όλων το συμφέρον είναι σαφές ότι δε μιλάτε».

Στη νομοθέτηση της ΝΔ ο νικητής τα παίρνει όλα, μαζί με τα 3/5 των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ενώ μειώνονται και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων οπότε, όπως παρατήρησε η Ραλλία Χρηστίδου «Τέρμα ο αντίλογος, τέρμα ο διάλογος, δεν υπάρχει λόγος και χώρος για συναινέσεις. Το θέμα είναι να περάσει αυτό που θέλει η δημοτική και η περιφερειακή, ενίοτε επί της ουσίας μονοπρόσωπη αρχή. Δεν έχει σημασία για σας αν, μειώνοντας τον αντίλογο μειώνετε μοιραία την κοινωνική συμμετοχή, το δημόσιο λόγο και την παρουσία κοινωνικών μειοψηφιών, και σπρώχνετε και άλλο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στο κοινωνικό περιθώριο. Έτσι πρέπει για σας, για να περνάνε οι αποφάσεις, για να γίνονται οι «δουλειές».

Τέλος, ειδικό καθεστώς ποδηγέτησης επιφυλάχθηκε για τις κοινότητες με την κατάργηση της 3ης ξεχωριστής κάλπης, ώστε πλέον «κανείς που θέλει να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν είναι ήδη κομματικά προσκείμενος, να διανοηθεί να δοκιμάσει», όπως τόνισε η βουλεύτρια, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ό,τι πιο κοντινό στην άμεση δημοκρατική εκπροσώπηση. Οφείλει να λειτουργεί με τρόπο που να δίνει βήμα, λόγο και ενεργό ρόλο στον πολίτη – δημότη για όσα τον αφορούν τοπικά, διαχέοντας και γειώνοντας την κεντρική εξουσία. Και αυτό με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ακυρώνετε. Οδηγείτε την τοπική αυτοδιοίκηση σε συγκεντρωτικές δομές και την προσφέρετε νομή και λάφυρο σε μια ολιγαρχία συμφερόντων και τοπικών παραγόντων που είναι ταυτόχρονα κοινωνική μειοψηφία».


Γ. Ψυχογιός: Η κοινωνία και οι πολίτες θα ανατρέψουν τη φίμωση της αυτοδιοίκησης που επιχειρείτε

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ο κος Ψυχογιός επέκρινε την Κυβέρνηση για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα προτού καν προλάβει να δοκιμαστεί το νέο σύστημα, ώστε να μπορούν να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του, μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Συμπλήρωσε δεν πως: «Ξηλώσατε τις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθιστώντας τα συμβουλευτικά όργανα και μετατρέποντας τους ΟΤΑ σε μονοπρόσωπα όργανα. Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που είναι δεξιοί οι επικεφαλής τους, όπου σας καταγγέλλουν γι’ αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική. Δεν τα λάβατε υπ’ όψιν σας.»

Ο βουλευτής απεύθυνε τρία ερωτήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το νέο σύστημα:

«Ερώτημα πρώτο: Σε ποια άλλη χώρα όποιος παίρνει το 43% στον πρώτο γύρο λαμβάνει το 60% των εδρών; Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας, αν αυτά υπάρχουν, με ένα τόσο ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα που θα μεταφέρει την πίεση αλλού. Αντί να πάτε σε μια προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να έχουμε μια δίκαιη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης σε δημοτικό επίπεδο, φεύγουμε από αυτό και μεταφέρετε μια διαδικασία συσχετισμών στο εσωτερικό του πρώτου ψηφοδελτίου πίσω από κλειστές πόρτες, με τον επικεφαλής να είναι όμηρος και πιέσεων και συμφερόντων. […] Η απλή αναλογική εκείνο που προωθεί είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις από πριν. Και μόνο έτσι μπορούν να αρθούν οι στρεβλώσεις στις συμμαχίες που ακούστηκαν και όντως υπήρξαν σε πολλά επίπεδα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο. Και όσο πήγαινε η απλή αναλογική, θα απέδιδε και περισσότερο, διότι προφανώς είναι ένα σύστημα για το οποίο χρειάζονται εκπαίδευση και οι αυτοδιοικητικοί και η κοινωνία.

Ερώτημα δεύτερο: Ποιος είναι ο λόγος που βάζετε το όριο 3% σε εκλογές των ΟΤΑ; Δεν το έχετε απαντήσει αυτό. Φοβάστε μήπως μπορεί στο Δήμο Κορινθίων, για παράδειγμα, να κατέλθει στις εκλογές κάποιο μονοθεματικό ψηφοδέλτιο; Ποιο είναι το διακύβευμα; Για ποιο λόγο δημιουργείτε τέτοια σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας, αντιπροσώπευσης και αποτύπωσης της βούλησης των πολιτών; Υπάρχει απάντηση γι’ αυτό. Έχετε αλλεργία σ’ αυτά. Είναι ιδεολογικό και βαθιά στρατηγικό το θέμα και θα αναφερθώ και παρακάτω.

Ερώτημα τρίτο: Γιατί θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων; Προφανώς, αυτή είναι η στρατηγική σας. Κι είναι άλλο πράγμα να πει κανείς, κύριε Υπουργέ, όπως λέει η Αριστερά, «εμείς σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά» -άρα είναι και πολιτική η διάσταση- και είναι άλλο πράγμα αυτό που κάνετε εσείς εδώ. Εσείς τι κάνετε εδώ; Μετατρέπετε τους ΟΤΑ σε πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, αμιγώς κομματικό.»

Σε ό,τι αφορά τον θεσμό των Κοινοτήτων και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ο κος Ψυχογιός είπε: «Όμως, δεν έχετε καταλάβει, προφανώς, καθόλου πώς λειτουργεί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και των κοινοτήτων. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει όργανα και θεσμούς εγγύτητας, για να μπορέσει να προσεγγίσει το πρόβλημα το οποίο θα επικοινωνήσει και θα λύσει. Καταργώντας την κάλπη για εκλογή προέδρων και συμβουλίων κοινοτήτων, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απομακρύνετε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων περιοχών από την αυτοδιοίκηση. Πολλοί νέοι είχαν ασχοληθεί λόγω αυτού του συστήματος με τα κοινά. Τους αποθαρρύνετε, λοιπόν.» Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμπλοκής αρμοδιοτήτων λέγοντας: «Θα μιλήσω γι’ αυτό, γιατί απ’ την αριστεία σας έχει υποφέρει η Κορινθία τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι φωτιά στα Αθίκια, φέτος στο Σχίνο, χιλιάδες στρέμματα καμένα με αρμοδιότητες κουβάρι και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής να επιχειρούν χωρίς σχέδιο και μέσα.

Η Κορινθία, όπως και άλλοι δήμοι, θυμούνται τι έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις χρηματοδοτήσεις και τους πόρους που πήραν, διότι και τα έργα που γίνονται σήμερα είναι από αυτά τα χρήματα, εν μέσω μνημονίων και μετά, που στείλαμε στους δήμους και τις περιφέρειες. Φιλόδημος Ι, ΙΙ και πολλά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτά τα θυμούνται, προφανώς.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός απευθύνθηκε και πάλι προς τον Υπουργό Εσωτερικών: «Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, με το παρόν νομοσχέδιο καταδικάζει τη χώρα με αντιδημοκρατική κατεύθυνση. Πάμε σε προσωποπαγή και όχι σε συλλογικά όργανα, απαξιώνεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης περαιτέρω και πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μας απέναντι σε αυτό. Διεκδίκηση δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και στρατηγική αναβάθμιση δημοτικών υποδομών, δομών κοινωνικής πολιτικής και προσλήψεις μόνιμων θέσεων, όπως κάναμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η αυτοδιοίκηση.[…] Αυτό το σύστημα θα αλλάξει και δεν θα αλλάξει μόνο από εμάς, θα αλλάξει απ’ την ίδια την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. Εσείς, κύριε Βορίδη, φοβάστε τις πρωτοβουλίες και τα κινήματα πολιτών, υποτιμάτε την ωριμότητα της κοινωνίας και τους στοχοποιείτε. Φοβάστε την εκπροσώπηση που θέλετε να ελέγχετε, την ενεργοποίηση των πολιτών. Θέλετε παράγοντες και παραγοντίσκους στην επαρχία. Θέλετε πλήρη έλεγχο από τον τοπικό πρόεδρο μέχρι τον περιφερειάρχη, για να περνάτε τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές σας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε. Όμως, να έχετε υπόψη σας ότι θα πάρετε απάντηση και θα είναι ηχηρή η απάντηση αυτή απέναντι σε αυτό που μεθοδεύετε, να γυρίσετε την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία στο παρελθόν, στην ανάθεση, στη μη άμεση συμμετοχή, στην τακτική που οδήγησε στην χρεοκοπία. Εμείς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα παλέψουμε για να το αποτρέψουμε αυτό, βάζοντας τον κόσμο στη λογική της συμμετοχής, με τις προοδευτικές δυνάμεις, τις αριστερές δυνάμεις, τα κινήματα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Να έχετε υπόψη σας ότι και η κοινωνία σε αυτά που πάτε να νομοθετήσετε σας έχει αφήσει πίσω. Θα το δείτε αυτό και να αφήσουν κάποιοι συνάδελφοι τα περί 3%. Το 3% που γίνεται 33% και 43% σαν το όριο που βάζετε, στις κεντρικές εκλογές θα το δείτε σύντομα.»

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)