to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενάντια στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη το σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής όχθης

Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας το νομοσχέδιο «Όραμα για ειρήνη», θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο ισραηλινό κοινοβούλιο, κάποια στιγμή πριν τις αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου.


Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας το νομοσχέδιο «Όραμα για ειρήνη», θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο ισραηλινό κοινοβούλιο, κάποια στιγμή πριν τις αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόκειται για το σχέδιο προσάρτησης στο Ισραήλ, κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη, και, ιδίως δεκάδων εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, το οποίο περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης Νετανιάχου-Γκάντζ. Ένα σχέδιο «επίλυσης» του Παλαιστινιακού, το οποίο βασίζεται στη de facto κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα συγκεκριμένα εδάφη, που πρόκειται να προσαρτηθούν στο Ισραήλ.

Είναι μια κίνηση που απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναγκαία συνύπαρξη των λαών της περιοχής, μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσιες παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα, από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και την ευρωομάδα, μέχρι την Κ.Ο. και τον αρμόδιο Τομέα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε αυτό το σχέδιο.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, και με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη, επίσημη επίσκεψή του, πριν δυο εβδομάδες, δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο Παλαιστινιακό.

Ας κάνουμε μια σύγκριση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τις Τριμερείς με την Παλαιστίνη, ας θυμηθούμε τις επίσημες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ ως πρωθυπουργός, για παράδειγμα, στις 8/12/2016. Τότε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με Αναστασιάδη-Νετανιάχου, αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε «την επιτακτική ανάγκη για επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών για το Μεσανατολικό, που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών: Στο αναφαίρετο δικαίωμα, δηλαδή, των πολιτών του Ισραήλ, του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος» . Επίσης, πάλι στο Ισραήλ,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό,  στις 27/01/2016, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε εναντίον των εποικισμών.

Ας θυμηθούμε, τέλος, την επίσημη επίσκεψη Αμπάς στην Αθήνα, το ομόφωνο Ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, την έναρξη   διμερούς κυβερνητικής συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Πέρα από την απουσία αναφοράς στο Παλαιστινιακό, από τον Κ. Μητσοτάκη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε μια απάντηση ως προς τη θέση της χώρας μας, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Γερμανία, αλλά και κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, έχουν ήδη καταδικάσει το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η σιωπή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί απλώς μια σοβαρή παράλειψη, αλλά είναι ένδειξη αλλαγής από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Άλλο ένα τέτοιο σημάδι, αποτελεί, η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, την1η Ιουλίου, την ημέρα, δηλαδή που είχε προγραμματιστεί να γίνει η προσάρτηση των εδαφών. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεώρησε ότι ήταν μια τυχαία κίνηση, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, κάτι που η ΝΔ απέρριψε. Προφανώς, ο Κ. Μητσοτάκης, στο ταξίδι του στο Ισραήλ, είχε δεσμευτεί να παρέχει ένα μήνυμα συμβολικής στήριξης στο σχέδιο Νετανιάχου.

Δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς σχέσεις, απλώς και μόνο ως ένα πεδίο προβολής του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά να κινούμαστε, σε συνάρτηση με τις αξίες της Αριστεράς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειται και για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το Κυπριακό.

Διότι, όπως σημείωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ «το να προκαλείς ζημιά στο διεθνές σύστημα, διαβρώνοντας έναν από τους θεμελιώδεις μεταπολεμικούς κανόνες που έκανε τον κόσμο ασφαλέστερο, και νομιμοποιώντας την απόκτηση εδάφους διά της βίας, θα είναι πάντα κάτι το απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ας αναλογιστούμε τι μήνυμα θα δοθεί στην Τουρκία, αναφορικά με τα Κατεχόμενα της Κύπρου, αν πραγματοποιηθεί η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, χωρίς την άμεση και δυναμική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης της χώρας μας, διαχρονικά στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή, αυτή των δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το νομοσχέδιο «Όραμα για ειρήνη», που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω,στρέφεται, τελικά, εναντίον της ειρήνης. Κι όσο δεν προτείνεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό, τόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι κρίσιμη.

Τώρα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή, είναι αναγκαία, η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών, στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Ε.Ε. Σε κάτι τέτοιες στιγμές η έλλειψη κοινής πολιτικής η οποία θα μπορούσε να επιβάλλει πολιτικές, στην κατεύθυνση της προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας, γίνεται ακόμα πιο ηχηρή. Αναφορικά με την Ελλάδα, βέβαια, ηχηρή γίνεται η απουσία μιας ενεργητικής, φιλειρηνικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή που υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, με κορυφαία στιγμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι αναγκαία όσο ποτέ η αλληλεγγύη, η ενεργοποίηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Όπως εξίσου αναγκαίες είναι οι κοινές πρωτοβουλίες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και σε αυτό το ζήτημα.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)