Χιλιάδες εργαζόμενοι, απεργοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διατράνωσαν την Πέμπτη 21/9 την «αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά, στην κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις τριετίες, στην εγκληματική πολιτική που βουλιάζει δικαιώματα, ζωές και περιουσίες στη λάσπη». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας κ.ά.
Το φωτορεπορτάζ του Άγγελου Καλοδούκα για το LEFT.gr:
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας έδωσαν το «παρών» η ΑΔΕΔΥ (πλ. Καυθμώνος), κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, μεγάλα Εργατικά Κέντρα, συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και Ομοσπονδίες εργαζομένων, ενώ αλγεινή εντύπωση -όχι όμως έκπληξη- προκαλεί η απουσία της ΓΣΕΕ προκαλώντας πυρά περί απεργοσπασίας.
Δυναμικό «παρών» δίνει το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Παρούσα και η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου καθώς και πλήθος μελών, στελεχών και βουλευτών.
Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
Ξεχώρισαν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν την μόνιμη πρόσληψή τους επί χρόνια και έχουν στοχοποιηθεί ακόμη και με αύρες της ΕΛ.ΑΣ. επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι εργαζόμενοι πογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις».
Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».
«Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και με αίμα», και «με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών χτίζονται τα κέρδη των αφεντικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές υπογράμμισαν πως «έχουν ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που βουλιάζει συνολικά τη ζωή και τα δικαιώματά τους, γιατί τα θεωρεί "κόστος" που ζημιώνουν τα κέρδη».
«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις μπεζ στολές, που 31 Οκτωβρίου δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών. «Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους του και όλους τους συγκεντρωμένους.
Μαζική και η απεργιακή πορεία στον Πειραιά:
Συλλαλητήρια λαμβάνουν χώρα και στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα αλλά και νέο έγκλημα στα εργασιακά. Σωματεία και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.
Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που ξεκίνησελίγο μετά τις 11 το πρωί:
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας συμμετέχει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε δήλωσή του σημείωσε:
«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή.
Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του "κόστους - οφέλους", σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων. Γι' αυτό η λύση είναι μία: Ένας για όλους και όλοι για έναν».
**ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Το Νομοσχέδιο Γεωργιάδη καταστρέφει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων. Είναι αντίθετο με βασικές αρχές του Εργατικού Δικαίου διεθνώς. Ελαστικοποιεί τη βασική δομή της εργασίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, εισάγοντας τις νέου τύπου συμβάσεις μηδενικών ωρών. Μετατοπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την συλλογική ρύθμιση στην ατομική και ποινικοποιεί επιπλέον τις συλλογικές αντιστάσεις». Καλεί στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ. το πρωί της Πέμπτης 21/9.
Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «μπροστά στο νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι όλης της χώρας να δυναμώσουν το αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο για άμεσα μέτρα:
-
Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
-
Να ξεπαγώσουν τώρα οι τριετίες για όλους τους εργαζόμενους και αναδρομικά από το 2012, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και τα καύσιμα.
-
Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στις τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών για την εργατική και λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
-
Αποζημίωση 100%, άμεση και πλήρη αποκατάσταση με πραγματική προστασία όλων-όσων βούλιαξε στις λάσπες και στα αποκαΐδια η εγκληματική πολιτική του κέρδους.
-
Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού της Θεσσαλίας.
-
Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.»
Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να "ζήσει" αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση».
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, κηρύσσοντας Παμπειραϊκή απεργία για την Πέμπτη, καταδίκασε «το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη». Το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «πρέπει τώρα να σημάνει ξεσηκωμός» και κάλεσε τα σωματεία-μέλη του να πάρουν απεργιακές αποφάσεις και να οργανώσουν την απάντηση των συνδικάτων απέναντι στη νέα επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.
Απεργούν οι εκπαιδευτικοί - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Σε απεργιακό ρυθμό και οι εκπαιδευτικοί καθώς συμμετοχή στη απεργία ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, τα συνδικαλιστικά σωματεία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων και δασκάλων.
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, αφού η ΠΕΝΕΝ θα συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία.
Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.
Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς
Το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν ήταν ξεκάθαρο έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ορισμένες από τις απεργίες που έχουν προκηρυχθεί κρίθηκαν παράνομες από τις δικαστικές αρχές. Η τελική απόφαση των δικαστηρίων, σε κάποιες περιπτώσεις, αναμένεται το πρωί της Πέμπτης.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά (ΗΣΑΠ).
Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν τελικά κανονικά. Αρχικά είχαν ανακοινώσει στάσεις εργασίας, οι οποίες όμως κρίθηκαν από δικαστήριο παράνομες. Παρ’ όλα αυτά, το συνδικάτο εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών του ΟΑΣΑ ενημέρωσε ότι «η 24ωρη απεργία του Ε.Κ.Α για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».
Στα τρόλεϊ, η αντίστοιχη υπόθεση εκδικάζεται την Πέμπτη, άρα το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και είναι προγραμματισμένο να κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00.
Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Στη συμπρωτεύουσα, τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Κανονικά οι πτήσεις
Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.
Ως εκ τούτου, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων στον προαστιακό
Λόγω της απεργίας που έχει ανακοινωθεί για την Πέμπτη και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας.
Σε απεργία το γιατροί και νοσηλευτές
Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία.
Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».
«Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της.
****
Τι ζήτησε η ΓΣΕΕ
Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ ζητεί να καταργηθούν οι διατάξεις για τη θέσπιση της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και να καθοριστεί η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου όπως προβλεπόταν αρχικά στους δύο μήνες και με ισχύ μόνο στις σχέσεις εργασίας αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου.
Επίσης ζητεί να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για την απαγόρευση παροχής εργασίας σε περισσότερους εργοδότες, που είναι, όπως και ο αρχικός εργοδότης, εταιρείες του ίδιου ομίλου. Ακόμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται, μέσω εντατικών ελέγχων, ότι δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο όχι μόνο της ημερήσιας, αλλά και της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των εργαζομένων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.
Τέλος, όσον αφορά τις συμβάσεις κατά παραγγελίαν, η ΓΣΕΕ ζητεί «οι συμβάσεις αυτές να μην υπερβαίνουν το 10% των απασχολουμένων της επιχείρησης».
Ακόμα ζητεί:
- Να καθοριστεί στον νόμο ανώτατη χρονική διάρκεια της περιόδου αναφοράς το 15θήμερο.
- Οι ώρες εργασίας μέσα στην περίοδο αναφοράς να ανέρχονται κατ΄ ελάχιστον στις 24 εβδομαδιαίως, με δυνατότητα των μερών να καθορίσουν (μόνο) μεγαλύτερο αριθμό ωρών εργασίας.
- Από τις ελάχιστες ώρες εργασίας που θα καθορίζει ο νόμος ή τις τυχόν περισσότερες που θα καθορίζουν τα μέρη , το ½ να είναι αμειβόμενες, ακόμη και αν δεν παρασχεθεί η εργασία για λόγους που θα αφορούν τον εργοδότη, ο οποίος θα φέρει έτσι, έστω και εν μέρει, τις συνέπειες της υπερημερίας του.
- Σε περίπτωση που συμφωνηθεί μικρότερος αριθμός αμειβόμενων ωρών εργασίας από το ½ που ορίζει ο νόμος, ο όρος αυτός της συμφωνίας θα είναι ανίσχυρος και θα υπερισχύει ο νόμος. Δεν θα επέρχεται ως κύρωση η ακυρότητα της σύμβασης εργασίας (που βλάπτει τον εργαζόμενο , αφού αυτός θα μπορεί να αναζητήσει τον μισθό του με βάση τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, γεγονός που θα τον αποστερεί από σειρά μισθολογικών παροχών).
- Να καθοριστεί στον νόμο ότι εάν στην εργασία των εργαζομένων παρεμβάλλονται διακοπές, τότε αυτές θα αμείβονται με βάση τις εκάστοτε προβλέψεις περί διακοπής θέσης εργασίας.
Τι περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, με προκάλυμμα την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας επιχειρεί να εισαγάγει στην ελληνική εργατική νομοθεσία πρωτοφανείς διατάξεις.
Σε αυτό δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου», ενώ με συγκεκριμένες διατάξεις προωθείται η περαιτέρω ελαστικοποίηση και επισφάλεια στους όρους εργασίας, η κατάργηση του πενθημέρου και έμμεσα του οκταώρου.
Επίσης επιχειρείται (νέα και επί τα χείρω) διευθέτηση του χρόνου εργασίας με απόφαση του εργοδότη και προβλέπεται ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας.
Επιπλέον θεσπίζονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών ή συμβάσεων κατά παραγγελία ή άλλων αντίστοιχων συμβάσεων οι οποίες έρχονται σε αντίθεση όχι με το πνεύμα αλλά με το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως όχημα για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.λπ.
Οι βασικές διατάξεις του ν/σ όπως αποτυπώνονται μετά το τέλος της τυπικής διαβούλευσης:
-
Οι εισαγόμενες διατάξεις δεν θίγουν την εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων για τους εργαζόμενους που προβλέπονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
-
Η δυνατότητα πρόβλεψης δοκιμαστικής περιόδου ισχύει και σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
-
Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στον εργαζόμενο όλες τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν εφαρμογή και καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας, μέσω έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής.
-
Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του ωραρίου εργασίας που έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένο εργοδότη.
-
Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος από εργαζόμενο, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου, για τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του, προκειμένου να απασχολείται εφεξής με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους.
-
Σε περίπτωση υποχρέωσης του εργοδότη για παροχή κατάρτισης στον εργαζόμενο για την εκτέλεση της συμφωνηθείσας εργασίας, η κατάρτιση παρέχεται δωρεάν, προσμετράται ως χρόνος εργασίας και λαμβάνει χώρα εντός του συμβατικού ωραρίου, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
-
Θεσπίζεται το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να ζητήσει την παρέμβαση του επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων για τη διασφάλιση της επανόρθωσης της ζημίας που του προκλήθηκε εξαιτίας παραβίασης δικαιωμάτων του.
-
Προβλέπεται η επιβολή των οριζόμενων διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου χρηματικού προστίμου, προς τον εργοδότη σε περίπτωση δυσμενούς μεταχείρισης εργαζομένου, λόγω καταγγελίας που υπέβαλε στον εργοδότη ή λόγω κίνησης διαδικασιών, με σκοπό να επιβάλει συμμόρφωση αυτού επί των οριζόμενων δικαιωμάτων.
-
Θεωρείται άκυρη κάθε καταγγελία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εφόσον γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του εργαζομένου σχετικά με το καθεστώς εργασίας του.
-
Καθορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των οριζόμενων διατάξεων του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 1-18).
-
Τέλος, συμπληρώνεται ο Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022) σχετικά με την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης.