to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 01.10.2021

Κοινωνία

Με ωμή καταστολή ο «διάλογος» της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς (βίντεο - φωτογραφίες)

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έστησαν μπλόκο στην πορεία των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, στο ύψος της Βουλής - Λίγο αργότερα οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών, αλλά και της αύρας, πετώντας νερό κατά των διαδηλωτών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στην αξιολόγηση - Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για απόπειρα τρομοκράτησης τους από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις μαζί με τους μαθητές, στις 11 Οκτωβρίου


(φωτογραφία: avgi.gr)

Οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τον αγώνα τους κόντρα στις διαδικασίες της ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης» του Υπουργείου Παιδείας, με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Η πορεία εκπαιδευτικών προς τη Βουλή ενάντια στην αξιολόγηση και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες διαδηλωτές αντιμετωπίστηκε με βία από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την «αλλεργία» της σε κάθε μορφής διεκδίκηση: Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών αλλά και νερού και δεν επέτρεψαν στη διαδήλωση να στρίψει στην οδό Αμαλίας:

(βίντεο της Αντυς Κουκλάδα για το avgi.gr)

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν από τις ντουντούκες ότι με «πολιτική εντολή» εμποδίζεται η συνέχιση της κινητοποίησής τους.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει

Ανακοίνωση για την επίθεση των ΜΑΤ κατά του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση από την μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών στην πολιτική της επιλέγει τον αυταρχισμό. Τελευταία κίνηση η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση. Η κυβερνητική πολιτική οξύνει τις ανισότητες και αδυνατεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.​

Ομόθυμη η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής

Το συλλαλητήριο εκπαιδευτικών ξεκίνησε από τα Προπύλαια, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ απαντούν δυναμικά στην αγωγή Κεραμέως κατά της απεργίας-αποχής και στην κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, η ΔΟΕ άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της να μην είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς αναμένεται η απόφαση του Εφετείου.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο συντριπτικό ρεύμα των συναδέλφων και των σχολείων σε όλη την Ελλάδα που δηλώνουν μαζικά απεργία – αποχή από την λεγόμενη αξιολόγηση καταφεύγει για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή. Κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή εναντίον των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να βγάλει την απεργία – αποχή παράνομη και καταχρηστική. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο».

(βίντεο της Αντυς Κουκλάδα για το avgi.gr)

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική καταστολή κατά εκπαιδευτικών

Με χημικά, κρότου λάμψης και αύρα απάντησε η κυβέρνηση στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την αγωγή Κεραμέως που έκρινε παράνομη την απεργία των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, συνεχίζεται η τρομοκράτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις επιθέσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

Η ηγεσία του υπ. Παιδείας καταφεύγει για άλλη μια φορά στην άγρια καταστολή ως απάντηση στους εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες, απ’ όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε φοιτητές και μαθητές στην Σταυρούπολη, αφήνοντας τους νεοναζί εντός του σχολείου να δρουν ανενόχλητοι και να πετάνε μέχρι και βόμβες μολότοφ.

Η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην αξιολόγηση δεν θα περάσει. Ο μαζικός αγώνας ενάντια στην τιμωρητική αξιολόγηση συνεχίζεται, καθώς ως μόνο στόχο έχει την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Οι αντιδραστικοί νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Με ανακοίνωσή της το πρωί της Παρασκευής, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει στηρίζει τα σημερινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ, ως απάντηση στην τρομοκράτηση και την καταστολή της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας. Καλεί δε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στο συλλαλητήριο της Αθήνας, στα Προπύλαια ώρα 18:00, όσο και στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου. «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια παιδεία, κάτω τα χέρια από την απεργία - Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ

(φωτογραφία: avgi.gr)

Τι συνέβη με την αγωγή Κεραμέως

Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Πέμπτης, σχετικά με την εξπρές εκδίκαση της αγωγής Κεραμέως κατά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών:

Με μια διαδικασία-εξπρές που προκάλεσε εύλογες απορίες, η δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι τρεις Ομοσπονδίες, όμως η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή (θα πρέπει να κριθεί πρώτα στο Εφετείο). Προκαλεί, ωστόσο, τεράστια εντύπωση ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, επειδή δεν ακολουθήθηκε η …διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, μια διαδικασία που δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, το νομικό σκεπτικό για την απεργία-αποχή της ΟΙΕΛΕ είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς μας εξομοιώνει με δημόσιους υπαλλήλους!

Η σημερινή κατεπείγουσα αγωγή της Υπουργού Παιδείας με σκοπό να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που οι Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία το χώρο της Παιδείας και τους λειτουργούς της. Νομοθετεί χωρίς διάλογο και με μόνο γνώμονα την πλήρη εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Άλλωστε, η προσχηματική διαδικασία αξιολόγησης που επιβάλλει δεν έχει καμιά σχέση με μια σοβαρή απόπειρα πιστοποίησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και ταυτόχρονα τμήμα μιας πολιτικής που ξεκινά με την «αξιολόγηση», θα συνεχιστεί με την καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των vouchers και θα καταλήξει στην πλήρη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της παραχώρησης της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο για την ιδιωτική εκπαίδευση, αναρωτιέται εύλογα κάποιος. Ποιος διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία μιας διαδικασίας που διεξάγεται υπό την απειλή της αναιτιολόγητης απόλυσης;Με συνοπτικές διαδικασίες η εκδίκαση της «κατεπείγουσας» αγωγής της Υπουργού Παιδείας κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, καμιά έκπληξη από την απόφαση!

Τέλος, πέραν της απόφασης που προκαλεί κατάπληξη, οφείλουμε να σχολιάσουμε την διαδικασία εκδίκασης της δήθεν κατεπείγουσας αγωγής που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας. Οι Ομοσπονδίες έλαβαν την κλήτευση στις 11 το πρωί και κλήθηκαν σε δικαστική διαδικασία δύο ώρες μετά! Πέραν του ότι η επίκληση του κατεπείγοντος για μια απεργία-αποχή που διαρκεί από το Φεβρουάριο (!) προκαλεί τη νοημοσύνη, είναι αδύνατον για οποιονδήποτε νομικό να προετοιμάσει αξιοπρεπή υπεράσπιση των θέσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως, αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους παριστάμενους εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους ήταν η στάση της έδρας. Αρνήθηκε να δεχτεί τα εύλογα επιχειρήματα των Ομοσπονδιών για το «κατεπείγον» του θέματος, αλλά κυρίως αρνήθηκε την αναβολή της υπόθεσης, αν και δύο εκ των τριών νομικών παραστατών των Ομοσπονδιών είχαν βαρύτατα  προσωπικά προβλήματα που θα επέβαλαν σε οποιοδήποτε πολιτισμένο δικαστήριο να ορίσει την εκδίκαση σε κάποια άλλη ημερομηνία. Μάλιστα, η απόρριψη του αιτήματος έγινε χωρίς καμιά αιτιολόγηση.

Η βιασύνη για την εκδίκαση πάση θυσία και η εχθρική αντιμετώπιση των συνηγόρων των Ομοσπονδιών, αλλά και των παριστάμενων εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων που βρέθηκαν στο ακροατήριο ήταν τελικά προμήνυμα για την απόφαση που προ ολίγου λάβαμε.
Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν ο δικηγόρος Γιώργος Μελισσάρης και ο Γ.Γ. του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γ. Χριστόπουλος.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)