to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 04.05.2014

Κοινωνία

Ενάντια στην (ν)τροπολογία Αρβανιτόπουλου: Απεργία της ΟΙΕΛΕ στις 14/5

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 14 Μαΐου και στάσεις εργασίας στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιήσει η Ένωση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), αντιδρώντας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας


Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει πλήρως αντίθετη με την κατάργηση της εποπτείας εκ μέρους της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία, υποστηρίζοντας ότι οι μόνοι ωφελημένοι από αυτήν την αλλαγή θα είναι οι ιδιοκτήτες των σχολείων. Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης θα μεταβεί στη Βουλή στις 8 Μαΐου προκειμένου να ενημερώσει πλήρως για το συγκεκριμένο κόμμα τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Το δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας:

ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΝΕΑ (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (14/5) ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (21 ΚΑΙ 22/5) ΑΠΑΝΤΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

ΠΑΥΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο στην ιδιωτική εκπαίδευση, με εντολές των σχολαρχών, ο Υπουργός Παιδείας. Χωρίς καμιά προειδοποίηση ή διαβούλευση, όπως έπραξε και με την πρόσφατη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, περνά με (ν)τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές διατάξεις με τις οποίες ουσιαστικά λήγει η εποπτεία της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία και στην εργασιακή εξέλιξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με ανυπολόγιστα οφέλη για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούν ευθέως τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 16, παρ. 8) που ζητά την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Η απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία θα προκαλέσει κατακλυσμιαίες συνέπειες στη δημόσια εκπαίδευση και συνολικά στην ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον οι τίτλοι σπουδών των ιδιωτικών σχολείων καθίστανται παράνομοι, ενώ ναρκοθετούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συνοπτικά οι κυριότερες επιπτώσεις της τροπολογίας για την ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ως εξής:

  • Με το άρθρο 5, παρ. 1 της τροπολογίας, απελευθερώνονται οι χρήσεις των ιδιωτικών σχολείων και μετά το πέρας του ωραρίου (εκτός διδακτικού ωραρίου κι εκτός διδακτικών ημερών) θα μπορούν να κάνουν εκτός προγράμματος κάθε είδους δραστηριότητα – εκπαιδευτική, ψυχαγωγική, και αθλητική - και να εκμεταλλεύονται όπως αυτά θέλουν τις εγκαταστάσεις τους. Σε συνδυασμό όμως με την κατάργηση του άρθρου 20 Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων θα επιτρέπεται ανεξέλεγκτα, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, χωρίς να έχει δικαίωμα ελέγχου ο διευθυντής εκπαίδευσης. Όπως γίνεται αντιληπτό και μετά από την πρόσφατη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά οι εκβιαζόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί-είλωτες θα κληθούν να δουλεύουν πέραν του διδακτικού προγράμματος, συχνά έως τη νύχτα, πέραν του διδακτικού έτους (το καλοκαίρι) και μέσα σε αργίες, χωρίς, φυσικά, να πληρώνονται, σε δήθεν παιδαγωγικές δραστηριότητες που θα στήσουν οι επιτήδειοι σχολάρχες οι οποίοι θα εισπράττουν «μαύρα» εκατομμύρια ευρώ από τους ανυποψίαστους γονείς.

  • Με το Άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο ζ, καταργούνται το άρθρο 20 και η παράγραφος 30 του άρθρου 24 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002. Οι καταργήσεις αυτές έχουν τις ακόλουθες συνέπειες:

  1. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν πλέον εκτός επίσημου διδακτικού ωραρίου (απογεύματα-βράδια) χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης.

  2. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν εγκρίνουν πλέον ούτε τους διορισμούς, αλλά ούτε και τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

  3. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν είναι πια οι πειθαρχικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων.

  4. Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν θα μπορούν πλέον να εποπτεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ωρολόγια προγράμματα, απουσιολόγια, κ.λπ.)

  • Με την παράγραφο 3 ολοκληρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Τα ιδιωτικά σχολεία που εδώ και 4 μήνες λειτουργούν χωρίς άδεια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα μέχρι την 15η Ιουλίου! Πέραν της προφανούς σκόπευσης της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αποφύγουν οι σχολάρχες την καταβολή χρεών στα δημόσια ταμεία (καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των περίπου 70 ιδιωτικών σχολείων δεν έχουν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) τίθεται το τεράστιο ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων σπουδών και της συμμετοχής των μαθητών των σχολείων αυτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς τα παράνομα σχολεία έχουν προσωπικό και ωρολόγιο πρόγραμμα που δεν ελέγχεται πλέον από την Πολιτεία. Για τις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. τα ιδιωτικά σχολεία χωρίς άδεια είναι ως μη παρόντα!

Τα ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛ σε έκτακτη χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν ομόφωνα τη χρήση κάθε νομικού και πολιτικού μέσου για να ανατραπεί η εφαρμογή της αντισυνταγματικής τροπολογίας. Αύριο Δευτέρα κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ θα μεταβεί στη Βουλή για να ενημερώσει κόμματα και βουλευτές, ενώ την Πέμπτη, 8/5, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων) που ήδη εκδηλώνει την έκδηλη ανησυχία της για τις εξελίξεις. Εντείνονται από αύριο οι επισκέψεις εκπροσώπων της Ομοσπονδίας σε ιδιωτικά σχολεία με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας της 14/5 και της συγκέντρωσης στο Θέατρο ΑΛΦΑ, ενώ σε νέο ΔΣ της 26/5 θα εξεταστεί πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ για αποχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)