to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 12.03.2016

Κοινωνία

Ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία: Παρέμβαση του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων στο Κολωνάκι

Μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων, Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον επισιτισμό πραγματοποίησε παρέμβαση-διαμαρτυρία σε καφέ του Κολωνακίου με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων σε εργαζόμενη


Η δυναμική παρέμβαση ανάγκασε τον εργοδότη, όχι μόνο να δηλώσει «μετανιωμένος» για την απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στην εργαζόμενη (δείτε αναλυτικά παρακάτω) αλλά και να δεσμευτεί για την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων της (και όχι τμήματος αυτών, όπως της είχε «ξεκαθαρίσει»). Διαβάστε το κάλεσμα του Σωματείου όπου περιγράφεται μία ακόμα περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας:

«Η συναδέλφισσα Χ. πήρε την υπόσχεση ότι θα προσληφθεί στο εστιατόριο-καφέ PICO, στο Κολωνάκι, μέσα Φλεβάρη του 2016. Μάλιστα, αρχικά χωρίς να έχει προσληφθεί τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κλήθηκαν να καθαρίσουν το χώρο, ως  μια πρώτη πράξη για το επισφράγισμα της μελλοντικής πρόσληψης, απλήρωτοι φυσικά. 

Η προφορική συμφωνία που έγινε περιελάμβανε 35 ευρώ Παρασκευή-Σάββατο, από 19:00 με κλείσιμο, και καθημερινές 30 ευρώ. Φυσικά, χωρίς προσαυξήσεις και αργίες. 

Η «καλή θέληση» των εργαζομένων συνεχίστηκε καθώς ξεκίνησαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν προσληφθεί. Κατά την πρώτη δοκιμαστική μέρα, η Χ. σέρβιρε μόνη της και κρατούσε το ταμείο. Δούλευε για δύο με ένα μεροκάματο. 

Ο εργοδότης πάντα οξύθυμος και με τάσεις επιθετικής- μάτσο συμπεριφοράς προς όποιο/αν του «αντιμιλούσε», κάποιες φορές επιδιδόταν σε ψυχολογικό πόλεμο σε βάρος της Χ. Για παράδειγμα, μια ολιγόλεπτη καθυστέρηση έγινε ολόκληρο θέμα, τη στιγμή που η Χ. υπερέβαινε εαυτόν τις φορές που εργάστηκε. Βασικό χαρακτηριστικό της προαναφερθείσας συμπεριφοράς, η προσπάθεια ταπείνωσης των εργαζομένων μπροστά σε τρίτους. Όσες φορές η Χ. του απαντούσε, όντας πολύ έμπειρη στο χώρο της εστίασης, έβγαζε θυμό σαν να θιγόταν η… αντρική του υπερηφάνεια ή η εξουσία του. 

Αποκορύφωμα, το περιστατικό που προκάλεσε την απόφαση της Χ. να φύγει από το Pico: Η Χ. μετά από όλη αυτήν τη συμπεριφορά δηλώνει  ότι θα αποχωρήσει για πάντα από το μαγαζί (άτυπη παραίτηση) ολοκληρώνοντας ακόμα μία ψυχοφθόρα βάρδια. Στα μισά της βάρδιας, εμφανίζεται σερβιτόρα να την αντικαταστήσει, χωρίς η Χ. να προειδοποιηθεί γι’ αυτό. Στην εύλογη απορία της «γιατί δεν με ειδοποιήσατε;», «Θα μου στερήσετε το μισό μεροκάματο;» η απάντησή ήταν ένα αφηνιασμένο «Πάμε κάτω να τα πούμε τώρα!», μπροστά σε όλους τους πελάτες.  Στην υπόγεια κουζίνα, ο εργοδότης μετά από ένα κρεσέντο ύβρεων και απειλών (επαναλαμβάνοντας συνεχώς «Ποιος είναι το αφεντικό εδώ μέσα;») που ακούγονταν μέχρι το πάνω μέρος του καταστήματος, έφτασε στο σημείο να κινηθεί απειλητικά προς το μέρος της, ευτυχώς χωρίς να χειροδικήσει, λίγο πριν η Χ. αποχωρήσει οριστικά από το Pico :

Σε μετέπειτα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Χ. με τον υπεύθυνο του καταστήματος για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της, «ξεκαθαρίστηκε» ότι δε θα πληρωνόταν για ολόκληρη τη τελευταία μέρα και ούτε για τις τρεις φορές που καθάρισε το μαγαζί πριν τα εγκαίνια (εθελοντικά άραγε;). Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου, τα χρήματα που της οφείλουν συνολικά είναι 252 ευρώ, ενώ ο εργοδότης την ειδοποίησε ότι θα της δώσει μόνο τα μισά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)