to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 08.10.2012

Πολιτική

Ενάμιση χρόνο πριν: Όταν η ΝΔ ''πολεμούσε'' το μνημόνιο και ''υπερασπιζόταν'' τις πορείες

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, στις 9 Φεβρουαρίου του 2011, η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε αντιδράσει σφοδρότατα στην απόφαση του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών να απαγορέψει οποιαδήποτε συνάθροιση στον Προμαχώνα Σερρών.


Είχε φτάσει μάλιστα να ζητάει την παραίτηση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Παπουτσή, αφού, όπως υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή "επιβεβαίωσε την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου". Ενάμιση χρόνο μετά, ο δικός της υπουργός πράττει το ίδιο ακριβώς, στην πρωτεύουσα κιόλας της χώρας επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του "την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου". Εμείς δε χρειάζεται καν να σχολιάσουμε, τα είπαν όλα μόνοι τους...


Ολόκληρη η ανακοίνωση


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Η Ν.Δ. ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, να παραιτηθεί.

Η αποκάλυψη της Ν.Δ. για τη σημερινή απόφαση του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, με την οποία αποφασίστηκε “η απαγόρευση για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής”, όχι μόνο της κίνησης και της στάθμευσης γεωργικών μηχανημάτων – από της 8ης πρωινής της Τετάρτης, 9/2 έως και την 8η πρωινή της Παρασκευής, 11/2…- αλλά και της “κάθε δημόσιας, υπαίθριας, συνάθροισης ή πορείας (!!!)”, επιβεβαίωσε την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη απόφαση τονίζεται το πρωτοφανές πως “η πραγματοποίηση ή απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης και πορείας θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε την πρωτοφανή και ολισθηρή αυτή απόφαση, αλλά παρέσχε πλήρη πολιτική κάλυψη, αποκαλύπτοντας ότι αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του κ. Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του Μνημονίου είναι προφανής και επικίνδυνος.

Ο κ. Χρ. Παπουτσής, με την πολιτική του, οδηγεί σε όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των πολιτών και, υιοθετώντας αυτές τις αποφάσεις περί απόπειρας πραγματοποίησης συναθροίσεων και πορειών, εισάγει από τη χαραμάδα νέες αντιλήψεις περί της τήρησης των Νόμων και του Συντάγματος, οι οποίες παραπέμπουν στο χειρότερο παρελθόν.

Η ελάχιστη προσφορά του στον τόπο και τη Δημοκρατία πλέον είναι η παραίτησή του».


Το ρεπορτάζ για τον Προμαχώνα


«Πυρά» στη Βουλή κατά Παπουτσή
«Στρατιωτικό νόμο» επιβάλλει η ΕΛ.ΑΣ. στις Σέρρες


Απόφαση με την οποία απαγορεύεται η κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού από τις 8 το πρωί της Τετάρτης έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής, καθώς και κάθε δημόσια ή υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία ή απόπειρα συνάθροισης, εξέδωσε ο ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για αυταρχικό ολίσθημα.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος έκανε λόγο για απόφαση που καταλύει σοβαρές συνταγματικές ελευθερίες και ανοίγει την πόρτα σε μία επικίνδυνη τακτική για την κυβέρνηση. Ζήτησε από τον Χρ. Παπουτσή να δώσει διευκρινίσεις, τονίζοντας: "Τα πράγματα δεν είναι απλά: αφού η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το Μνημόνιο επιχειρεί τώρα να αφαιρέσει σοβαρά δικαιώματα".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για ένα ακόμη κρούσμα μετά την Δευτέρα, οπότε οδηγήθηκαν στο κρατητήριο συνδικαλιστές αγρότες στις Σέρρες. "Πού πάει η κατάσταση;" διερωτήθηκε, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθεί στη Βουλή. "'Το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν' ξεφεύγει από όλα τα όρια και τα πλαίσια και προτού να έχουμε παραπέρα ολισθήματα. Ο αστυνομικός διευθυντής δεν πρέπει να λειτούργησε από μόνος του", πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για απόφαση που έχει να υπάρξει από την εποχή της Χούντας και τόνισε πως ο ταξίαρχος επέβαλλε στρατιωτικό νόμο στο νομό του, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα. "Η χώρα κυβερνάται πλέον πραξικοπηματικά, με βάση το μνημονιακό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται κατά παραβίαση του Συντάγματος", τόνισε.

Πριν να προσέλθει ο Χρήστος Παπουτσής στη Βουλή, το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που σχολίασε ότι "αν είναι για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, ως μορφή διεκδίκησης, τότε ναι. Απαντώ πως η χώρα δεν είναι στα χέρια κανενός, ανήκει στους πολίτες της".

Τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δεν καταλύει κανένα συνταγματικό δικαίωμα, αλλά περιορίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια να περιοριστούν δικαιώματα συνταγματικώς κατοχυρωμένα. "Μερικά ζητήματα" είναι σημαντικότερα και, καθώς φαίνεται, στις Σέρρες "ανοίγει μια χαραμάδα που δεν είναι τυχαία", απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Δηλώσεις Παπουτσή

Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Κ. Μαρκόπουλο απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της απόφασης.

"Γιατί τόσο πολύ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο κος Μαρκόπουλος; Τον ενόχλησε η ακραία, τυπική φρασεολογία της απόφασης, ή γιατί δεν πέτυχε ο δικός σας σχεδιασμός να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα για να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει κράτος; Έχω την αίσθηση πως γι’ αυτό διαμαρτύρεστε, γιατί δεν κλείσανε τα σύνορα" ανέφερε ο Χρ. Παπουτσής, τονίζοντας πως η απαγόρευση ισχύει μονάχα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα.

"Τι ακριβώς θέλει η ΝΔ; Την παραίτηση του υπουργού; Να καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό. Αυτό προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και διαδικασίες", πρόσθεσε.


Πηγή: enet.gr

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)