to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 08.10.2021

Κοινωνία

Εναλλακτική Παρέμβαση στους δικηγόρους: «Καμία σκέψη για αποκλεισμό ανεμβολίαστων συναδέλφων από τις εκλογές του ΔΣΑ»

Καμία σκέψη για αποκλεισμό από τις εκλογές των συναδέλφων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ζηταέι με ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη συμμετοχή στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων μόνο για εμβολιασμένους συνιστά τεράστια πρόκληση και αντιδημοκρατική μεθόδευση, τονίζουν οι δικηγόροι της «Παρέμβασης».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Το άρθρο 1 παρ. 4 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 60400/3.10.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄, 4577) ορίζει ότι “πάσης φύσεως εκλογές αιρετών εκπροσώπων και οργάνων διοίκησης, καθώς και γενικές συνελεύσεις διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων (Παράρτημα 10) και με τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας”. Το πρωτόκολλο των συνεδρίων, όμως, προβλέπει αποκλειστικά τη φυσική παρουσία πλήρως εμβολιασμένων ή νοσησάντων κατά το τελευταίο εξάμηνο! Οι υπόλοιποι μπορούν να παρακολουθήσουν τα συνέδρια διαδικτυακά, η αναλογική εφαρμογή όμως αυτής της διάταξης στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων θα σήμαινε επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, δυνατότητα η οποία δεν προβλέπεται στον ισχύοντα Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013).

Στην περίπτωση των εκλογών των δικηγορικών συλλόγων, τα παραπάνω σημαίνουν ότι στερούνται de facto το δικαίωμα εκλέγειν οι μη εμβολιασθέντες και μη νοσήσαντες συνάδελφοί μας.

Η απόφαση αυτή συνιστά μείζονα συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν είναι δυνατόν μία μερίδα πολιτών να στερείται ενός κεφαλαιώδους δημοκρατικού δικαιώματος, του εκλέγειν σε ενώσεις, σωματεία, κλπ, για οποιονδήποτε γενικό και αόριστο λόγο, και ειδικά στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα για ασφαλή ψηφοφορία όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Και τέτοια μέτρα φυσικά και μπορούν να εφαρμοστούν (μάσκες, μεγαλύτερη διασπορά των καλπών του ΔΣΑ σε μεγαλύτερους χώρους, κλπ).

Η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να την καταδικάσουν απερίφραστα και να απαιτήσουν να την πάρει πίσω. Πρόκειται για συνολικότερο κίνδυνο για την ελεύθερη δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και των οργανώσεών του. Η νομιμοποίηση τέτοιων αποφάσεων μπορεί να λειτουργήσει ως πρόκριμα ακόμα και για τις εθνικές εκλογές, θεσμοποιώντας πρακτικές απαρτχάιντ.

Είναι τελείως ανορθολογικό και παράλογο να μπορεί να μπει κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ή δεν έχει κάνει τεστ σε ένα σουπερμάρκετ και να μην μπορεί να συμμετέχει σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία έκφρασης όπως είναι οι εκλογές!

Στην περίπτωση του ΔΣΑ όπου αποφασίστηκε οι επικείμενες εκλογές να διεξαχθούν με δια ζώσης ψηφοφορία (θέση με την οποία συντάχτηκε η Εναλλακτική Παρέμβαση), μία τέτοια διάκριση συνιστά επιπλέον μια άνευ προηγουμένου νόθευση του εκλογικού σώματος. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι απολύτως δυσανάλογες, αντιεπιστημονικές, αντιδημοκρατικές και τροφοδοτούν μόνο τον ανορθολογισμό.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΔΣΑ έχει εκφράσει μόνο ευχολόγια χωρίς να έχει πάρει κάποια ρητή απόφαση ενεργητικής διεκδίκησης αλλαγής της ΚΥΑ.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή ζητά εδώ και τώρα την ανάκληση αυτής της διάταξης και τίποτα λιγότερο.

Απαιτούμε να μην υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στο δικαίωμα του εκλέγειν.

Απαιτούμε την ελεύθερη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών των δικηγορικών συλλόγων με τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων, τόσο για την προστασία των Εφορευτικών Επιτροπών που θα φέρουν εις πέρας την εκλογική διαδικασία, όσο και για την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των ψηφοφόρων».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)