to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 04.04.2013

Κοινωνία

Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου: Κάλεσμα σε μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα και της Χερσαίας Ζώνης

Σε μέτωπο των πολιτών και των φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα και της Χερσαίας Ζώνης του Ρεθύμνου καλεί η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» - Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της.


Την Παρασκευή 5/4/2013 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου», που ζητά την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα και της Χερσαίας Ζώνης του Ρεθύμνου, που αποφάσισε η μνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση στις 13/08/2012 και τα οποία μεταφέρει από την αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου στην εταιρεία αποκρατικοποιήσεων ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ. Α.Ε. η οποία μετά θα τα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Η απόφαση του ΣτΕ θα δημοσιευθεί αργότερα.

Την προσφυγή που κατατέθηκε στις 23/10/2012, υπογράφουν ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης» Γιώργος Βλαστός και Μιχάλης Ανδρουλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Μανόλης Καλατζιδάκης και Χάρης Παπαδάκης, ο τοπικός σύμβουλος Επισκοπής Ρεθύμνου Γιώργης Καλιαφεντάκης, ο πρώην Δήμαρχος Συβρίτου Μιχάλης Πετρακάκης και ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Μανόλης Αυγενάκης. Το πλήρες κείμενο της προσφυγής είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» στην διεύθυνση: http://ekp-rethymnou.blogspot.gr/

Οι κύριοι λόγοι που ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση που παραχωρεί το Λιμάνι Ρεθύμνου στο ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ. Α.Ε. είναι οι παρακάτω 4 σοβαροί λόγοι συνταγματικότητας, που είναι ουσιαστικοί και διαφορετικοί από αυτούς της προσφυγής του Δήμου Ρεθύμνου μετά την «χλιαρή» απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/08/2012, ερχόμενος «δεύτερος και καταϊδρωμένος» αφού είχε κατατεθεί ήδη η δική μας προσφυγή:

Α) της παραβίασης της διάταξης άρθρου 43 παρ. 2, εδ. β’ Σ περί νομοθετικής εξουσιοδότησης, δεδομένου ότι η εξουσιοδότηση 1) δίδεται  κατά τρόπο γενικό και αόριστο και χωρίς έστω γενικό προσδιορισμό εκ του νόμου του αντικειμένου της ρύθμισης και 2) παρέχεται σε άλλα όργανα πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της συνταγματικής διάταξης του 43 παρ. 2 εδ. β’ , αφού δεν ρυθμίζονται ειδικά θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον  ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.

Β) της παραβίασης της διάταξης άρθρου 106 παρ. 3 Σ (όπως εξειδικεύθηκε και με την διάταξη άρθρου 8 ν. 3049/2002), δεδομένου ότι  οι λιμένες της χώρας έχουν στρατηγική σημασία  για την εθνική οικονομία, την  εθνική άμυνα και ασφάλεια, τις μεταφορές και επικοινωνίες, έχουν στρατηγική σημασία  και, άρα, απαγορεύεται η κατ’ ουσίαν πλήρης ιδιωτικοποίησή τους χωρίς αναγκαστική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου.

Γ) της παραβίασης πλέγματος συνταγματικών  διατάξεων, οι οποίες προστατεύουν την δημόσια περιουσία του κράτους και ιδιαίτερα τα κοινόχρηστα πράγματα (όπως ο Λιμένας Ρεθύμνου) και απαγορεύουν κατά κανόνα  την μεταβίβαση της κυριότητας αυτών αλλά και την ανατροπή του δημόσιου σκοπού και προορισμού τους, όπως ειδικότερα οι διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 25 παρ. 1 εδ.α’,  1 παρ. 2 Σ περί της λαϊκής κυριαρχίας κ.α.     

Δ) της παραβίασης της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής της βιωσιμότητας κατά την διάταξη άρθρου 24 παρ. 1 Σ.
Παρά το ότι ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος του λιμένα Ρεθύμνου δεν περιορίζεται μόνο σε νομικά μέσα, πρέπει όμως και αυτά να εξαντληθούν για να αποτραπεί η εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Δεν θα επιτρέψουμε να αξιοποιείται ο δημόσιος πλούτος μας για να εξυπηρετείται η μαύρη τρύπα του χρέους και να πλουτίζουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν σημαίνει ότι θέλουμε να παραμείνει το λιμάνι και γενικότερα οι δημόσιες επιχειρήσεις στην σημερινή κακή κατάσταση. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου για να αποτελέσουν τον μοχλό εξόδου της οικονομίας από την κρίση. Ένα διαφορετικό Δημόσιο, το οποίο με κριτήρια την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να είναι εκείνο που θα θέτει τους όρους της επιχειρηματικότητας στον κρίσιμο τομέα των υποδομών όπως είναι τα λιμάνια.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς του Ρεθύμνου σ’ ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου. Για να κάνουμε παρελθόν την τρικομματική κυβέρνηση και την τρόικα που ξεπουλάνε την δημόσια περιουσία μας.

Σημείωση: Επειδή η προσφυγή στο ΣτΕ έχει δικαστικά έξοδα, καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου να μας βοηθήσουν στην κάλυψη τους. Όσοι/ες θέλουν να συμβάλλουν και οικονομικά να επικοινωνήσουν στο κινητό: 697 4077909

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)