to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 03.12.2018

Διεθνή

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Υεμένη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα Σαναά που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι για να συνοδεύσει την μεταφορά 50 τραυματιών ανταρτών, σε ένα «μέτρο με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» ενόψει της διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν στη Σουηδία


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα Σαναά που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι για να συνοδεύσει την μεταφορά 50 τραυματιών ανταρτών, σε ένα «μέτρο με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» ενόψει της διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν στη Σουηδία.

Περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας, 50 τραυματίες Χούθι επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος μισθωμένο από τον ΟΗΕ για να μεταφερθούν για νοσηλεία στο Μουσκάτ, πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του σουλτανάτου Ona γνωστοποίησε την άφιξη των τραματιών σήμερα το βράδυ. Η μεταφορά των τραυματιών στο Ομάν γίνεται «προς στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ να προετοιμαστεί το έδαφος των συνομιλιών που σχεδιάζονται στη Σουηδία», τόνισε το πρακτορείο με ανάρτηση στο Twitter.

Ο Γκρίφιθς, με ανάρτησή του επίσης στο Twitter «ευχαρίστησε θερμά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που κατέστησαν εφικτή αυτή την ανθρωπιστική χειρονομία» και ζήτησε κοινή εργασία για επίτευξη ειρήνης στην Υεμένη.

Με την ανακοίνωση της άφιξης του αεροπλάνου με τους τραυματίες Χούθι στο Ομάν, ο εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ «ευχαρίστησε για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου και του σουλτανάτου του Ομάν».

Η κίνηση στοχεύει να επιταχύνει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται στη φτωχότερη αραβική χώρα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, μετά την εμπλοκή της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στη φτωχότερη αραβική χώρα τον Μάρτιο του 2015.

Το ζήτημα της εκκένωσης τραυματιών ανταρτών ήταν η αιτία της αποτυχίας των συνομιλιών το Σεπτέμβριο στην Γενεύη.

Ένας εκπρόσωπος της σαουδαραβικής συμμαχίας, ο Τουρκί αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η άδεια για μεταφορά των τραυματιών δόθηκε έπειτα από αίτημα του μεσολαβητή του ΟΗΕ «για ανθρωπιστικούς λόγους» και ως «ένα μέτρο με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» πριν την έναρξη συνομιλιών.

Σήμερα το βράδυ, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χαλίντ αλ Τζαραλάχ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία των ανταρτών θα αναχωρήσει από την Σαναά την Τρίτη το πρωί με συνοδεία τον πρέσβη του Κουβέιτ με προορισμό τη Σουηδία για διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά το Ιράν εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στις ειρηνευτικές διαδικασίες για τον τερματισμό της «βάναυσης επίθεσης» ενάντια στην Υεμένη.

Δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν επίσης συνομιλίες για επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σανάα, που παραμένει κλειστό για τρία χρόνια, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)