to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένα βήμα

Η χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που αφορούν τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις.


Ένα πρώτο βήμα αφορά τη διαμφισβητούμενη περιουσία. Την περιουσία αυτή θα την εκμεταλλεύονται πλέον από κοινού η Εκκλησία και το Δημόσιο συμμετέχοντας σε ένα κοινό ταμείο για την αξιοποίησή της. Από τα έσοδα του ταμείου αυτού θα προκύπτουν πόροι και για το Δημόσιο, ώστε να μπορεί να αντισταθμίζεται η καταβολή της μισθοδοσίας του κλήρου.

Παράλληλα οι ιερείς παύουν να θεωρούνται υπάλληλοι του Δημοσίου, το οποίο, την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού στον κοινωνικό τομέα.

Εξ ίσου σημαντικό όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή, σίγουρα ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, δημιουργεί βάση για μια καθαρή αμοιβαία συνεννόηση. Και αυτό την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν κλίμα οξύτητας και πόλωσης λαϊκίζοντας ασύστολα πάνω στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και κραυγάζοντας ότι οδηγούμαστε σε απαγόρευση του δημόσιου εορτασμού των Χριστουγέννων και απαλοιφή του σταυρού από τη σημαία.

Το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας δεν εξαντλείται φυσικά στα περιουσιακά. Το ζήτημα των διακριτών ρόλων είναι συνολικότερο και αφορά την Παιδεία, τον πολιτικό όρκο, τον πολιτικό γάμο, την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών.

Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι εκεί, ο οποίος δεν μπορεί να διανυθεί με ένα μόνο βήμα, ούτε με προοδευτικές συναινέσεις ανεξάρτητες από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Γι' αυτό κάθε βήμα έχει την αξία του. Και η διασφάλιση ενός κλίματος απαλλαγμένου από φανατισμούς και σκοταδισμούς έχει επίσης αξία.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)