to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 11.05.2015

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

«Ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια» για το Eurogroup βλέπει η Welt

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Ελλάδα και δανειστές απέχουν ακόμη σημαντικά από την επίτευξη συμφωνίας, αν και το κλίμα έχει βελτιωθεί τελευταία σημαντικά.


Όπως αναφέρει διαπραγματευτής των θεσμών προς τη σημερινή Welt, χάρη στη νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα το κλίμα έχει βελτιωθεί μεν σημαντικά, ωστόσο όσον αφορά τo περιεχόμενo δεν σημειώνεται καμία πρόοδος. Eιδικότερα στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και το φορολογικό δεν διαπιστώνεται πρόοδος. Όπως μάλιστα αναφέρει , αντ´ αυτού κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναφέροντας μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.

Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τρεις θεσμοί έχουν στην παρούσα φάση κατά νου τέσσερα σενάρια, ένα θετικό και τρία αρνητικά. Το θετικό προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και θα λάβει έτσι άμεσα την τελευταία δόση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Tρία αρνητικά ενδεχομένα

Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης...

Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης...

Το πρώτο από τα αρνητικά σενάρια προβλέπει την κατάθεση, σήμερα Δευτέρα, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ουσιαστικών προτάσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι οι Έλληνες έχουν υπερεκτιμήσει τα οικονομικά τους αποθέματα. Χρειάζονται χρήματα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέχρι την εκταμίευση της δόσης». Σε περίπτωση όμως που κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η ΕΚΤ θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένη να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων. «Βασική προϋπόθεση είναι να επιδείξουν οι Έλληνες πραγματική βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», λένε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Welt.

Πιο σύνθετη παρουσιάζεται η εικόνα στη βάση του δεύτερου σεναρίου. Η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάζει ικανοποιητικές προτάσεις, ελπίζοντας ότι οι δανειστές θα υπαναχωρήσουν. Οι τελευταίοι όμως δεν υποχωρούν με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της προς ΔΝΤ και ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Μπορεί να μην πρόκειται για «default», έτσι όπως ορίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, εντούτοις η αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θεωρείται αδιανόητο. Στην περίπτωση αυτή, όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση που επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα, σύμφωνα με το σενάριο των θεσμών. Σε αυτή την περίπτωση όμως η Ελλάδα θα έπρεπε να επιβάλει προσωρινά περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική αιμορραγία της χώρας.

To «worst case» σενάριο

 «Οι προτάσεις κρίνονται ανεπαρκείς, η χώρα δεν εξυπηρετεί το χρέος και η κυβέρνηση δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις»

Το χειρότερο σενάριο: «Οι προτάσεις κρίνονται ανεπαρκείς, η χώρα δεν εξυπηρετεί το χρέος και η κυβέρνηση δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις»

Το τρίτο αρνητικό σενάριο, είναι το «worst case». Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κρίνονται ανεπαρκείς, η χώρα δεν εξυπηρετεί το χρέος και η κυβέρνηση δεν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντ΄ αυτού αρχίζει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις με κρατικά χρεόγραφα, εισάγοντας ουσιαστικά ένα παράλληλο νόμισμα. Πρόκειται πιθανότατα «για την απαρχή της εξόδου των Ελλήνων από την νομισματική ένωση» που θα μπορούσε «να καταλήξει σε καταστροφή» για τους ίδιους.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποιο από αυτά τα σενάρια θα επιλέξει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας. Πολιτικά πάντως θα τον συνέφερε κυρίως το δεύτερο σενάριο. Μέχρι το τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας δεν αναμένεται ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει καμία λογική πρόταση με την ελπίδα ότι έτσι θα αναγκάσει την Άγκελα Μέρκελ «να γονατίσει». Για τον Αλ. Τσίπρα η γερμανίδα καγκελάριος είναι η πολιτικός που ηγείται του ευρωχώρου. Και με αυτήν ακριβώς είναι που χρειάζεται να καταλήξει σε μία συμφωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)