to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένα θερμό φθινόπωρο προ των πυλών

Αυτός ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας πορείας που θα έχει ως κατάληξη την απομάκρυνση της καταστροφικής κυβέρνησης


Η ερχόμενη εβδομάδα δεν σηματοδοτεί απλώς την «επίσημη» λήξη του καλοκαιριού, την επιστροφή από τις παραλίες (για όσους μπόρεσαν να πάνε), την πλήρη επαναφορά όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και (σε λίγες μέρες) το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά φέτος θα είναι η εβδομάδα αποτιμήσεων, αποφάσεων και χάραξης νέων (ή διατήρησης παλαιών) πολιτικών. Ας δούμε τι μας αφήνει το καλοκαίρι του 2021:

- Ξεκινώντας από τα καλά (ένα μόνο υπάρχει...), πρέπει να επισημανθεί ότι η τουριστική κίνηση (σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά) κινήθηκε σε ικανοποιητικά πλαίσια. Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών συγκριτικά με το 2020 (υπολείπονται ακόμα του 2019), ενώ και ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε ανοδικά. Αυτό συμπαρέσυρε και μια σειρά άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Συνολικά όμως η οικονομία δεν πάει καλά, η ανεργία αυξήθηκε και μια σειρά επιχειρήσεις περιμένουν μέτρα στήριξης για να μην κλείσουν.

- Αντιθέτως, ήταν καταστροφική για τα δάση η φετινή καλοκαιρινή περίοδος. Περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα κάηκαν, επίσης χιλιάδες σπίτια, ενώ καταστράφηκε κάθε οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες περιοχές. Η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» έγινε αντιληπτή από όλους με τραγικό τρόπο και η κυβέρνηση απλώς αμύνεται με το «ναι, αλλά δεν είχαμε νεκρούς»...

- Στα της πανδημίας δεν επετεύχθη το επιθυμητό «τείχος ανοσίας», οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί, οι αντιδράσεις έχουν αυξηθεί, οι νέες μολύνσεις έχουν πάλι «πάρει την ανηφόρα» και φαίνεται ότι οδεύουμε προς ένα δύσκολο φθινόπωρο.

- Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν επαναφέρουν το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής (ως ευρωπαϊκό και όχι ως ελληνοτουρκικό ζήτημα).

Δύσκολες αποφάσεις

Όλα αυτά φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις:

Πρώτα απ’ όλα απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με απόφαση Μητσοτάκη. Οι πολίτες είναι δεδομένο ότι έχουν άλλες ανάγκες και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα σχέδια της «οικογένειας»... Βέβαια, φουντώνει το κύμα αυτών των πολιτών που θέλουν τώρα εκλογές για να απαλλαγούμε από την ανίκανη αυτή κυβέρνηση.

Δεύτερο, ενώ υπάρχει η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ενδιαφέρεται να μοιράσει τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης σε «ημέτερους». Γι’ αυτό αναθέτει στις τράπεζες το «δύσκολο» αυτό έργο...

Τρίτο, οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία θα επιδιωχθεί να χρεωθούν στην «ατομική ευθύνη» ορισμένων και (αν είναι δυνατόν) στον ΣΥΡΙΖΑ...

Τέταρτο, θα επιδιωχθεί να εργαλειοποιηθεί ο φόβος για ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι σε όλα αυτά τι πρέπει να κάνουν οι δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες, τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;

- Εμείς βεβαίως και δεν θα κάνουμε πολιτική πάνω σε στάχτες. Οι ευθύνες προφανώς πρέπει να αποδοθούν όπου υπάρχουν και κυρίως σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι να ληφθούν πρωτοβουλίες για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλάζοντας το μοντέλο αντιπυρικής προστασίας και επενδύοντας στην πρόληψη και την προστασία των δασών.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει από καιρού καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης όχι σε όφελος λίγων, αλλά κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

- Η ανάγκη στήριξης του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι ακόμα πιο εμφανής σήμερα. Η προσπάθεια υποβάθμισης και συρρίκνωσής του δεν θα περάσει.

- Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι «αναλώσιμα» για εμάς. Δεν ανήκουμε σε αυτούς που από τη μια κόπτονται για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και από την άλλη ζητούν να «πνιγούν» στο Αιγαίο οι πρόσφυγες. Η ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.

- Τέλος, αυτό το φθινόπωρο θα σταθούμε στο πλευρό όλων των ανθρώπων της εκπαίδευσης που θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την πολιτική Μητσοτάκη - Κεραμέως. Η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα άλλα εκτρώματα που ψήφισε η κυβέρνηση θα μείνουν στα χαρτιά.

Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί η ενεργή και ουσιαστική συστράτευση του συνόλου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα και την κατεύθυνση για να βρισκόμαστε όλοι και όλες στο πλευρό της κοινωνίας, ενεργοί συμπαραστάτες και όχι απλώς αριστεροί σχολιαστές. Να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα, έχοντας σαφείς και ρεαλιστικές θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα κριθεί από την οξύτητα των ανακοινώσεών του, αλλά από την αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα ασκήσει, μακριά από λαϊκισμούς, παρεμβαίνοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αυτός ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας πορείας που θα έχει ως κατάληξη την απομάκρυνση της καταστροφικής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και τη δημιουργία μιας νέας ισότιμης κυβερνητικής συμμαχίας αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων. Όλοι θα κριθούμε στο πεδίο της κοινωνίας.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)