to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:25 | 13.09.2017

Διεθνή

Μετά την Ίρμα: Στους 12 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός στη Φλόριντα

Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε τουλάχιστον 12 θανάτους κατά το καταστροφικό του πέρασμα από τη Φλόριντα, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές της Πολιτείας αυτής των νότιων ΗΠΑ.


«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων που μπορούν να αποδοθούν στον κυκλώνα Ίρμα ανέρχεται ως αυτή τη στιγμή στους 12», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Φλόριντας, ο Αλμπέρτο Μοσκόκο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα αίτια των θανάτων.

Ο κυκλώνας, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε νησιά της Καραϊβικής πριν φθάσει στο έδαφος των ΗΠΑ, άφησε πίσω του κτίρια που κατέρρευσαν, λυόμενα σπίτια διαλυμένα και τόνους συντριμμιών στα νησιά Κις, όπου το 85% των οικημάτων υπέστη μερική ή ολική καταστροφή.

Την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη την Φλόριντα για να διαπιστώσει το εύρος των ζημιών, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια.

Περίπου 5,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις—ή περίπου 12 εκατ. άνθρωποι—στη Φλόριντα και γειτονικές Πολιτείες ακόμη δεν είχαν ρεύμα χθες εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα. Οι εταιρείες ηλεκτρισμού συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να αποκαταστήσουν την παροχή κι έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ελλείψεις καυσίμων αντιμετώπιζε το 37,6% των πρατηρίων στην Πολιτεία, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από τη Δευτέρα το απόγευμα (46%), σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης για τη διαθεσιμότητα καυσίμων GasBuddy.


Τα περισσότερα σπίτια έχουν καταστραφεί στη νότια Φλόριντα

Το ένα τέταρτο των σπιτιών στο αρχιπέλαγος των Κις, στη νότια Φλόριντα, καταστράφηκε από τον κυκλώνα Ίρμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σωστικών συνεργείων που έφτασαν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

"Η αρχική εκτίμηση –και για αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να φύγουν, εξαιτίας της πλημμυρίδας από τη θύελλα– δείχνει ότι το 25% των σπιτιών στα Κις καταστράφηκαν και το 60% έχει υποστεί ζημιές" είπε ο Λονγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Γενικά, όλα τα σπίτια στα Κις έχουν επηρεαστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο", εξήγησε.

Η Ίρμα έπληξε το πρωί της Κυριακής τα Κις με ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα. Προκάλεσε έτσι μια απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βυθίζοντας κάτω από το νερό ένα μεγάλο μέρος των νησιών αυτών.

Τα Κις είναι πολύ δημοφιλή στους τουρίστες που συρρέουν εκεί για να κάνουν καταδύσεις και διάφορα θαλάσσια σπορ ή απλώς για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Το διασημότερο νησί, το Κι Γουέστ, είναι "υποχρεωτικός" σταθμός σχεδόν για όλα τα κρουαζιερόπλοια στην Καραϊβική, χάρη στα αμέτρητα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματά του.

6 εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν και σήμερα 6,9 εκατομμύρια καταναλωτές στη Φλόριντα και τις γειτονικές Πολιτείες, την ώρα που οι εταιρείες δίνουν μάχη για να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Ορισμένα νοικοκυριά, στις περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον κυκλώνα Ίρμα, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επανέλθει το ηλεκτρικό.

Οι μεγάλοι πάροχοι της Φλόριντας, όπως οι εταιρείες NextEra Energy Inc's Florida Power & Light, Duke Energy Corp και Emera Inc's Tampa Electric, έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους για να αποκαταστήσουν τις διακοπές ρεύματος. "Πιθανότατα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στην ιστορία των ΗΠΑ" δήλωσε ο Τομ Κουν, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ηλεκτρισμού Έντισον. "Μια στρατιά από 50.000 εργαζόμενους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει αφοσιωθεί στο έργο αυτό", πρόσθεσε.

Κάποιες εταιρείες, όπως η FPL, προειδοποίησαν τους πελάτες τους ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προτού αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές επειδή σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να κατασκευαστούν από την αρχή τα συστήματα υποδομής.

Η FPL διαβεβαίωσε εξάλλου ότι και τα δύο πυρηνικά εργοστάσιά της στη Φλόριντα είναι ασφαλή. Εκείνο του Τέρκι Πόιντ, που απέχει 48 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊάμι, παρέμεινε και σήμερα κλειστό ενώ οι δύο αντιδραστήρες του Σεντ Λούσι (190 χλμ. βορείως του Μαϊάμι) λειτουργούν κανονικά.

Και στην Κούβα χωρίς ρεύμα και νερό οι συνοικίες της Αβάνας

Πολλές επαρχίες της Κούβας και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ίρμα, ωστόσο η ζωή επανέρχεται σταδιακά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της όσον αφορά τα δρομολόγια των λεωφορείων και τις αεροπορικές συνδέσεις.

Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προεδρεύει ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απηύθυνε έκκληση "σε όλες τις δυνάμεις της χώρας" ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες η ζωή "το συντομότερο δυνατόν", μετέδωσαν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Μία ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα ο Κάστρο είχε ζητήσει να αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση όμως οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκείνος του Ματάνσας που ηλεκτροδοτεί την Αβάνα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, προκαλούνται και προβλήματα στην παροχή νερού σε πολλές επαρχίες.

"Δεν μπορούμε να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης", τόνισε στο Συμβούλιο ο υφυπουργός Ενέργειας Γιούρι Βιγιαμόντε.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, που επί 72 ώρες βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα, η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα αεροδρόμια της Αβάνας και του Βαραδέρο, αφού παρέμειναν κλειστά επί τρεις ημέρες, ξανάρχισαν σήμερα τη λειτουργία τους. Σχολεία και πανεπιστήμια που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές άνοιξαν επίσης ξανά σήμερα το πρωί.

Στην Αβάνα, μπριγάδες νέων και δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε όλες τις συνοικίες για να απομακρύνουν συντρίμμια και πεσμένα δέντρα από τους δρόμους. Η Μαλεκόν, η παραλιακή λεωφόρος, παραμένει ακόμη κλειστή για την κυκλοφορία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)