to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 09.06.2013

Πολιτική

Ένα τέλος, μια ελπιδοφόρα αρχή

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Στην πορεία προς το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ιδρυθεί ως ενιαίο πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς, ο ΣΥΝ αποφασίζει την αυτοδιάλυσή του. Πρόκειται για ένα τέλος που γονιμοποιεί μια ελπιδοφόρα αρχή. Για μια εξέλιξη που αφορά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τις γυναίκες, όλο τον λαό, σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, κοινωνικής καταστροφής και εθνικής ταπείνωσης.

Δεν εξωραΐζουμε την πορεία του ΣΥΝ. Ο κριτικός (ανα)στοχασμός όμως, τόσο αναγκαίος, σφραγίζεται από το "τελευταίο εκβάν", από την επιστροφή της Αριστεράς στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στην ανάδειξή της σε πρωταγωνιστική δύναμη για την ανασυγκρότηση της χώρας και τη ριζοσπαστική - λαϊκή - δημοκρατική μεταπολίτευση. Η ίδρυση του ενιαίου κόμματος δεν είναι πρωτοβουλία μηχανισμών, ούτε φαντασίωση αποκομμένων "πρωτοπορειών", ούτε περιορισμένο διάβημα ιδεολογικής κριτικής. Σε συνθήκες κρίσης της πολιτικής, το νέο κόμμα συγκεντρώνει τις ελπίδες μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, ενεργοποιεί τις μνήμες από τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς και καθίσταται σημείο αναφοράς για τα κινήματα και την Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν προέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από παρθενογένεση. Είναι "ώριμο τέκνον της ανάγκης", της εποχής μας. Ο ΣΥΝ, ραχοκοκαλιά του ρεύματος της ριζοσπαστικής - ανανεωτικής Αριστεράς, παρά τις αντιφάσεις του, ωρίμασε σε μια 20ετή διαδρομή με σταθερούς τελικούς σταθμούς της πορείας του το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η επίμονη αναζήτηση αναφορών στον ευρύ δημόσιο χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων, του οποίου χώρου απόηχος υπήρξε χθες και προχθές με τη διοργάνωση του Alter Summit στην Αθήνα.

Και είναι αυτή η αίσθηση ιστορικότητας και διεθνών αναφορών που προδιαγράφει ένα μαζικό κόμμα, δημοκρατικό στη λειτουργία του, δημοκρατικά αντικαπιταλιστικό στη στρατηγική κατεύθυνσή του και δημοκρατικό στη σχέση του με τα κινήματα. Ικανό να διαμορφωθεί σε δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, να εμπνεύσει τον λαό και να κυβερνήσει τη χώρα.

Η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και η δραστήρια συμβολή του στη δημιουργία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στη μακρά πορεία της Αριστεράς να επιτυγχάνει οσμώσεις με άλλες προοδευτικές πολιτικές ευαισθησίες, όπως είναι η αριστερή σοσιαλδημοκρατία και η κινηματική οικολογία, με σταθερό πρόταγμα τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Γι' αυτό, σε συνθήκες κρίσης της πολιτικής και της συμμετοχής, η λαϊκή διαθεσιμότητα που κατεγράφη πριν από λίγους μήνες στη Συνδιάσκεψη -και αναμένεται να επιβεβαιωθεί προσυνεδριακά- αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αντεπίθεσης με στόχο τη δημοκρατική ανατροπή. Για να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι και να μη σπρωχτεί στην απογοήτευση και στο περιθώριο μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Κι ακόμη χειρότερα, να μη μετατραπεί σε θήραμα του απεχθούς σκοτεινού παρελθόντος...

Κινηματικές και προγραμματικές πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες προκειμένου η κοινωνία να μετασχηματίσει τον θυμό της σε πολιτική διεκδίκηση, να αναδειχθεί η Αριστερά στην κυβέρνηση. Κι αυτή η εξέλιξη να προέλθει όχι απλά από μια εκλογική μετατόπιση, από την εκλογική κατάρρευση των μνημονιακών ως ώριμο φρούτο, αλλά ως συνειδητή επιλογή με πρωταγωνιστή τον λαϊκό παράγοντα.

Πηγή: Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)