to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 22.11.2012

Κοινωνία

Ένα στα δύο παιδιά θύμα κακοποίησης

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη με θέμα την παιδική κακοποίηση, στο πλαίσιο μελέτης για την Κακοποίηση και την Παραμέληση του παιδιού στα Βαλκάνια.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ' Δημοτικού, την Α' Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου σε διάστημα που χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνει και τον καιρό της κρίσης.

  Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος. Ένα στα δύο παιδιά έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας και ένα στα δέκα σεξουαλικής κακοποίησης στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό τους περιβάλλον (εκτός σχολείου), κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς. Αντίστοιχα για το σύνολο των εμπειριών των παιδιών καθ'όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά καθώς ανέρχονται στο 76,8% για την σωματική βία και 16,2% για τη σεξουαλική. Ακόμα, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ανέφερε πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες κακοποίησης, με θύματα τα ίδια.

  Από παράλληλη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας, που έγινε σε συνεργασία με 153 φορείς πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης σε Αττική και Κρήτη,  προκύπτει πως μόνο το 1% των περιπτώσεων κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκου, καταγγέλεται στις Αρχές. Από την ίδια έρευνα φαίνεται ότι μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 χιλιάδες αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων μέχρι 18 ετών. Μια σειρά παραγόντων, όπως η ελλιπής πρόνοια, ενημέρωση και υποστήριξη, συντελούν καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού της κακοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εξηγούν σε ένα βαθμό το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό των καταγγελιών της βίας.

  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος BECAN, την μεγαλύτερη έρευνα πεδίου στα Βαλκάνια για τα θέματα κακοποίησης παιδιών. Διεξάχθηκε στο αντιπροσωπευτικό δείγμα των 60.000 παιδιών και των γονιών τους και συμπεριέλαβε επιπλέον 1000 οργανισμούς που δέχονται καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)