to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 26.10.2013

Πολιτική

Ένα ψυχικό...

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει κοινωνική εξέγερση στο Παλαιό Ψυχικό. Οι "κουκουλοφόροι" αλλάζουν ρούχα! Προχθές συγκεντρώθηκαν κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για την υπερφορολόγηση των ακινήτων τους, "που ισοδυναμεί με δήμευση". Το θέμα είχε αναδείξει σε αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδά της η αρχαιοτέρα εν κυκλοφορία εφημερίδα της πόλεως των Αθηνών. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο υπουργός Υγείας, ο γνωστός Άδωνις, ο οποίος διαβεβαίωσε τους, κατά τεκμήριο, ψηφοφόρους του ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή. Άλλωστε συνεπίκουρος στο αίτημα των κατοίκων είχε προστρέξει το 2011 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης.

Να περιμένουμε να αναληφθούν δικαστικές ή και αστυνομικές πρωτοβουλίες εναντίον όσων προσχωρούν στην ιδεολογία της "καλής και κακής βίας" και παρακινούν τους κατοίκους, μολύνοντας με πληβειακά αιτήματα τους κήπους του πανέμορφου αθηναϊκού προαστίου; Θα κινηθεί, άραγε, ο εισαγγελέας, όπως συνέβη με τη δίωξη εναντίον του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στις Σκουριές, όπου η έκφραση γνώμης και η συλλογή στοιχείων για τη δραστηριότητα των χρυσωρύχων θεωρήθηκε ως ένδειξη σύστασης και συμμορίας; Θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε συμπράττων στο Ψυχικό με τον υποχθόνιο ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως η περίπτωσίς του παραπέμπει στη γνωστή κατηγορία των "χρησίμων ηλιθίων";

Η πρώτη στην ιστορία του Ψυχικού κινητοποίηση κατοίκων αποδεικνύει πόσο η κρίση διατρέχει οριζόντια την κοινωνία. Πόσο αβάσταχτη είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων, ακόμη και των ιδιοκτητών που κατά τεκμήριο είναι εύποροι, ίσως και κάτι παραπάνω! Πόσο γρήγορα λιγοστεύει το "κοινωνικό λίπος".

Δεν μας περισσεύουν δάκρυα για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Η διάχυση όμως της κοινωνικής δυσαρέσκειας επιβεβαιώνει την προϊούσα αποσάθρωση του μνημονιακού μπλοκ εξουσίας. Η διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών ολοένα και περισσότερο αντιστοιχίζεται με τον κοινωνικό διπολισμό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 47% των οπαδών της Ν.Δ. απορρίπτει τη λογική του μονόδρομου και παραδέχεται τώρα ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Δηλαδή, ακόμη και όσοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι η κρίση θα τους έδινε ευκαιρίες, τώρα διαπιστώνουν ότι το πάρτι έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Και βέβαια οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι βιοπαλαιστές, οι νέοι της μετανάστευσης, οι εκπεσόντες μεσαίοι, οι απελπισμένοι πενηντάρηδες, οι έφηβοι χωρίς ορατό μέλλον, δηλαδή εκατομμύρια πολίτες που δεν θέλουν να συναποτελέσουν τη "στρατιά των νεκρών", αν και απογοητευμένοι από την πολιτική και ελάχιστα πεισμένοι για την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών κινητοποιήσεων, ετοιμάζονται να στείλουν μήνυμα με την ψήφο τους, όπως συνέβη, σε μεγάλο βαθμό, πέρυσι τον Ιούνιο.

Τι έχουν να πουν σε όλους αυτούς ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος; Μια "πολιτική διαπραγμάτευση" που είναι αδειανό πουκάμισο; Ποια πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου; Ποια θετική διέξοδος μπορεί να υπάρξει εντός της τρόικας; Πόσο πειστικοί ακούγονται οι πανηγυρισμοί για το "πρωτογενές πλεόνασμα", όταν, ακόμη κι αν επιτευχθεί με τις πλάτες της τρόικας, θα έχει οδυνηρό κοινωνικό αντίτιμο και θα είναι ασταθές, πολύ περισσότερο σε σχέση με τον στόχο του 4,5% του ΑΕΠ για το 2016;

Σαμαράς και Βενιζέλος συνυπέγραψαν χθες το δικό τους μνημόνιο, με μοναδική επιδίωξη να αποφύγουν όσο μπορούν περισσότερο τις εκλογές. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα ομογενοποίησης των συγκυβερνώντων πολιτικών κομμάτων. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι, όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η λαϊκή καταδίκη τους. Ας κάνουν, λοιπόν, ένα... ψυχικό για τον εαυτό τους. Να φύγουν!

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)