to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 15.02.2018

Πολιτισμός

Ένα πάγιο αίτημα θα γίνει πράξη: Πάρκο - μουσείο η «Ραδιοφωνία» στο Ίλιον (βίντεο)

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς κατά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίλιον, ο Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της ραδιοφωνίας, που έχει δώσει το όνομά του σε μία ολόκληρη συνοικία της περιοχής, θα μετατραπεί σε πάρκο - μουσείο, προς ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων του Ιλίου


Την ευχάριστη «είδηση» ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου, το βράδυ της Τετάρτης 14/2:

(το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Ν. Παππά)

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κατά το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ιλίου αλλά και των διεκδικήσεων της δημοτικής κίνησης Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη», ο Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας θα μετατραπεί σε πάρκο - μουσείο, δεδομένου ότι για την κυβέρνηση αποτελεί «προτεραιότητα η απόδοση ελεύθερων χώρων στους πολίτες». Ο ίδιος ανέφερε ότι η αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αναλυτικά σημείωσε ο Ν. Παππάς:

Νομίζω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για τη γειτονιά και για τον τόπο και όπως σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δείξει ότι προτεραιοποιούμε την απόδοση ελεύθερων χώρων στους πολίτες, έτσι κι εδώ νομίζω ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θέλω να ευχαριστήσω και την Διοίκηση για την εγρήγορση και την πρόνοια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες γρήγορα και νομίζω ότι θα είναι μία πρωτοβουλία η οποία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και την ήπια αναψυχή τους.

Η αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Υπουργείο Οικονομίας, προωθούμε την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και υλοποιούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης και αδειοδότησης του έργου, προκειμένου εντός του 2018 να υπάρξει σχετική δημοπράτηση και εγκατάσταση του αναδόχου.

Ειδικά, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται να ενταχθούν το κόστος μελετών ωρίμανσης με βάση τον κοινό σχεδιασμό του Υπουργείου μας και της ΕΡΤ, οι δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο πάρκο είναι:

Η σχολή Ραδιοφωνίας για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού, παραδείγματος χάρη τους μαθητές.

Το εργαστήριο των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

Εκθεσιακός χώρος και ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να είναι επισκέψιμα.

Συναυλίες και happenings στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημαντικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το πάρκο Τρίτση.

Βεβαίως με πάρα πολύ ήπιες εμπορικές χρήσεις, όπως ένα καφέ ή ένα αναψυκτήριο.»

Η ιστορία του χώρου της Ραδιοφωνίας

Στο χώρο στεγάζονταν για χρόνια οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σήμερα φυλάσσεται ο πρώτος πομπός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Ο πομπός και τα κτήρια φτιάχτηκαν το 1937, εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα έναν χρόνο αργότερα και το 2002 σταμάτησε οριστικά να εκπέμπει.

Ο ιστορικός αυτός πομπός γλίτωσε στο παρά πέντε από ολοκληρωτική καταστροφή, όταν οι κατοχικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα προσπάθησαν να τον καταστρέψουν βάζοντάς του εκρηκτικά.

Το παραπάνω γεγονός, αλλά και οι μαρτυρίες κατοίκων για τανκς που κινούνταν στην περιοχή των Λιοσίων με σκοπό να καταλάβουν τον Σταθμό μετά την επιβολή της δικτατορίας, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο συγκεκριμένος χώρος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Σημειώνεται ότι από το 1999 το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει την έκταση των 31 στρεμμάτων της ΕΡΤ αλλά και τρία κτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό του χώρου ως ιστορικά διατηρητέα.

Η δημιουργία του Μουσείου - Πάρκου Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχει στόχο την ανάδειξη και την προστασία του χώρου, των κτηρίων και του τεχνικού εξοπλισμού. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας χώρος που θα στεγάσει την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας. Στο αίτημα αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, ΕΡΤ), μέσω των εκπροσώπων τους, έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί θετικά.

Ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει μουσειακές εκθέσεις σε σχέση με το ραδιόφωνο, πολιτιστικές κι άλλες κοινωφελείς χρήσεις, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μουσειακές διαδρομές, αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές που αυτή τη στιγμή ρημάζουν ασυντήρητες στον χώρο της Ραδιοφωνίας.

Με την ανάδειξη του χώρου, η ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου θα μπορέσει να βρει στέγη και ένα σημείο αναφοράς, ενώ, παράλληλα με την αξιοποίησή του, ο περιβάλλων ελεύθερος χώρος θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου σε συνδυασμό με την ελπιδοφόρα προσπάθεια, που εξελίσσεται αυτό το διάστημα, για τη διάσωση και την αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και με άλλα έργα που ήδη πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως οι εργασίες πράσινου στο σκεπασμένο πλέον ρέμα της Εσχατιάς, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία αναβάθμισης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, που την έχει ανάγκη.

(πληροφορίες από το πρόσφατο άρθρο του Κώστα Κάβουρα, οικονομολόγου, δημοτικού σύμβουλου Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη»)


Αλληλέγγυα Πόλη: Δικαίωση των χρόνιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία του Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας

Ύστερα από χρόνια διεκδικήσεων από την τοπική κοινωνία, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ιλίου που έρχεται από πολλές δεκαετίες πίσω, γίνεται πράξη.

Στην χθεσινή του ομιλία στο Δήμο μας, στο πλαίσιο εκδήλωσης-συζήτησης για τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την αποδοχή της πρότασης της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη», για να μετατραπεί ο Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας σε πάρκο-μουσείο, δηλαδή σε έναν χώρο που θα στεγάσει την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο περιβάλλων χώρος θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δραστηριότητες που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο πάρκο με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου και της ΕΡΤ είναι: σχολή Ραδιοφωνίας για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως μαθητές, εργαστήριο σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, εκθεσιακός χώρος και ψηφιακές αναπαραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και happenings στους εξωτερικούς χώρους, εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Επιπλέον, προβλέπονται πολύ ήπιες εμπορικές χρήσεις, όπως ένα καφέ ή ένα αναψυκτήριο.

Όπως, ανακοίνωσε ο Υπουργός στους παρευρισκόμενους, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Υπουργείο Οικονομίας, προωθεί την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και υλοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης και αδειοδότησης του έργου, προκειμένου εντός του 2018 να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η εγκατάσταση του αναδόχου.

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη», θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την συγκεκριμένη εξέλιξη για το Ίλιον, καθώς θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής και στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης. Τέλος, δηλώνουμε ότι η απόδοση των ελεύθερων χώρων του δήμου μας προς τους πολίτες ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητά μας κι η διεκδίκησή τους κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας.

Ίλιον, 15/2/2018

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)