to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένα κυνικό και ακατανόητο «εμπάργκο» στη λογική

Οι λίγοι προερχόμενοι από την Ανανεωτική Αριστερά που τάσσονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή συστήνουν αποχή ή λευκό προκειμένου να μην ταυτιστεί το «ΝΑΙ» υπέρ της συμφωνίας με την «τρισκατάρατη» κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κατασκευάσει ορισμένα επιχειρήματα - ελάχιστα πειστικά κατά τη γνώμη μου- για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.


Οι λίγοι προερχόμενοι από την Ανανεωτική Αριστερά που τάσσονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή συστήνουν αποχή ή λευκό προκειμένου να μην ταυτιστεί το «ΝΑΙ» υπέρ της συμφωνίας με την «τρισκατάρατη» κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κατασκευάσει ορισμένα επιχειρήματα - ελάχιστα πειστικά κατά τη γνώμη μου- για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Δεν θέλω να επεκταθώ εδώ στην ανασκευή τους. Θέλω όμως να πω ότι, μέσα στον άμετρο τακτικισμό τους και τη μέθη του αντιπολιτευτικού τους οίστρου, ξεχνούν μια κρίσιμη παράμετρο. Aυτή του γειτονικού μας λαού και των εκεί δημοκρατικών και αντιεθνικιστικών δυνάμεων.

Θέλω να ρωτήσω, τι θα έλεγαν ορισμένοι (π.χ. ο Θ. Μαργαρίτης) που το 1994 υπέγραφαν τη διακήρυξη με την οποία μια δράκα ανθρώπων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μεταβήκαμε στα Σκόπια σε μια συμβολική κίνηση εναντίον του καταστροφικού εμπάργκο που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν συναντούσαν σήμερα, 25 χρόνια μετά, κάποιους από τους τότε Σλαβομακεδόνες συνομιλητές μας;

Πως θα τους εξηγούσαν το όχι, την αποχή ή το λευκό που προτείνουν σε μια συμφωνία που κατά τα άλλα βρίσκουν από ικανοποιητική έως πολύ καλή; Στο όνομα ποιας υπέρτερης σκοπιμότητας στο εσωτερικό θα δικαιολογούσαν το σημερινό δικό τους κυνικό και ακατανόητο «εμπάργκο» στη λογική, στην αλληλεγγύη και στην ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια;

Πως θα διασκέδαζαν την απορία των αντιεθνικιστών φίλων μας για την κυβίστησή τους (μια και αρέσκονται να επισημαίνουν τις κωλοτούμπες των άλλων) και την εξ αντικειμένου ταύτισή τους σε ό, τι αφορά στην κοινοβουλευτική πρακτική με τον ελληνικό εθνικισμό και τον δίδυμο εθνικισμό του VMRO;

Νομίζω, ότι, σε όλα έχουν βρει απαντήσεις, ικανοποιητικές ή όχι- αυτό κρίνεται- για τη στάση τους στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτά τα ερωτήματα όχι. Ίσως, γιατί, κανείς δεν τα έθεσε, ίσως γιατί δεν τα σκέφθηκαν. Όμως, υπάρχουν και αυτά, και για όσους θητεύσαμε στην Αριστερά του αντιεθνικισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης κάθε άλλο παρά δευτερεύοντα είναι.

Επειδή κάποιοι ίσως απορήσουν επειδή περιλαμβάνω και το όχι στις δυνητικές επιλογές των παλαιών συναγωνιστών μας, διευκρινίζω, ότι, η αναφορά μου αυτή αφορά στον κ. Ψαριανό, που είχε υπογράψει και μάλιστα ενθουσιωδώς το προαναφερόμενο κείμενο, όμως σήμερα τάσσεται ανοιχτά υπέρ του όχι. Από τα Σκόπια και τον αντιεθνικισμό του 1994 στο όχι στην επίλυση του Μακεδονικού και στην ανοχή στον εθνικισμό, ένας Μητσοτάκης και μια βουλευτική καριέρα δρόμος.

Δείτε το κείμενο της αντιεθνικιστικής πρωτοβουλίας του 1994, με τις υπογραφές μεταξύ άλλων του Γ. Ψαριανού και του Θ. Μαργαρίτη.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

* Ο Τάκης Κατσαρός είναι συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)