to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 06.04.2020

Πολιτισμός

«Ένα κορίτσι δυνατό που έγινε ίσκιος»

«Το όνομα της Helin Bolek προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, επιστημόνων, δασκάλων, αριστερών και δημοκρατικών πολιτών κάθε προέλευσης και ιδιότητας που διώκονται, φυλακίζονται και στερούνται ακόμα και των βασικών δικαιωμάτων τους στην Τουρκία», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα τμήματα Δικαιωμάτων και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση του Τομέα Δικαιωμάτων και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Helin Bolek:

Ο θάνατος της Helin Bolek, της φωνής του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, βρήκε τη χώρα της, την Ευρώπη, τον κόσμο σε κατάσταση εγκλεισμού και φόβου, σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης υπό την απειλή του Covid -19.

Η Helin Bolek ωστόσο, δεν υπήρξε ένα από τα χιλιάδες θύματα του ιού.

Το όνομα της προστίθεται στο μακρύ  κατάλογο των καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, επιστημόνων, δασκάλων, αριστερών και δημοκρατικών πολιτών κάθε προέλευσης και ιδιότητας που διώκονται, φυλακίζονται και στερούνται ακόμα και των βασικών δικαιωμάτων τους στην Τουρκία.

Η Helin Bolek, ήταν μια νέα, ταλαντούχα καλλιτέχνης.

Το έγκλημα της, όπως και των υπόλοιπων φυλακισμένων μελών του συγκροτήματος -γνωστού και εκτός των τουρκικών συνόρων για τη μουσική τους μέσω της οποίας μάχονται για το δίκαιο του λαού τους, τη δημοκρατία, τα όνειρα για ένα μέλλον ελευθερίας και ισονομίας για όλους -ήταν πως διεκδικούσε το στοιχειώδες για κάθε καλλιτέχνη: να μπορεί να δημιουργεί ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, να επικοινωνεί ελεύθερα με το έργο της.

Η Helin Bolek δεν επιδίωξε να γίνει σύμβολο.

Ήθελε να μπορεί να ασκεί τα δικαιώματα της ως καλλιτέχνης και ως ενεργή πολίτης. Επέλεξε την απεργία πείνας, ως ύστατο μέσον για να διεκδικήσει την απελευθέρωση των συντρόφων της στη μουσική και τη ζωή, ως ύστατο τρόπο να στρέψει την προσοχή όλων μας σ αυτό που συμβαίνει στο περιθώριο της πανδημίας: το στραγγαλισμό της ελευθερίας, την απαγόρευση της δημιουργίας, την απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τελικά της ίδιας της ζωής.

Η Helin Bolek πέθανε μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας. Ένα κορίτσι δυνατό που έγινε ίσκιος. Χωρίς να κάνει πίσω, χωρίς να υποκύψει.

Η φωτογραφία του  συντρόφου της Ibrahim Gokcek, απεργού  πείνας επίσης, να φυλάει τη σωρό της, στριμώχτηκε ανάμεσα στις εικόνες των άδειων πόλεων της καραντίνας.Εκεί που χάθηκαν και οι εικόνες από τα δάκρυα του αποχαιρετισμού της,δάκρυα μαζί με σύννεφα δακρυγόνων και χημικών, βίας και πόνου, ξυλοδαρμών και νέων φυλακίσεων.

Εκφράζουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους της Helin. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ibrahim Gockec που προσφέροντας τη δική του ζωή, συνεχίζει τον αγώνα της.  Δεσμευόμαστε να μη σταματήσουμε ποτέ να προασπιζόμαστε την ελεύθερη ζωή, την ελεύθερη έκφραση, τη δημοκρατία , την ισονομία , τα δικαιώματα , την αξιοπρέπεια  των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων, πάντοτε και παντού. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε την πραγματική ζωή κι όχι τη μίζερη επιβίωση. Έτσι ακριβώς, όπως το τραγουδούσε η Helin. Δεσμευόμαστε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)