to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 04.06.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Ένα καλοκαίρι διαδηλώσεων υπόσχονται οι φοιτητές στο Κεμπέκ

Ένα καλοκαίρι γεμάτο με διαδηλώσεις υπόσχονται οι φοιτητές μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κεμπέκ για αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων μέτρο που αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη.


Φοιτητές και μαθητές κάθε ηλικίας συμμετείχαν το Σάββατο σε μία ακόμα διαδήλωση στο Μόντρεαλ από τις πολλές που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο, όταν και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα οι διαδηλώσεις μοιάζουν περισσότερο σαν μία παρέλαση χρωμάτων και τραγουδιών, ενώ ένας εκκωφαντικός θόρυβος,  από συνθήματα και κατσαρόλες, κυριαρχεί. 
 
Οι τελευταίες διαδηλώσεις αποτελού μία ακόμα έκφραση αντίδρασης τόσο στην αύξηση των διδάκτρων, όσο και στο νόμο 78, με τον οποίο επιχειρείται ο περιορισμός των διαδηλώσεων και η επιβολή προστίμων σε όσους τις προωθούν.




Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών κλιμακώνονται μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ φοιτητών και κυβέρνησης για την αύξηση των διδάκτρων την Πέμπτη.
 
Ο Gabriel Nadeau-Dubois, ένας από τους εκπροσώπους των φοιτητών και της φοιτητικής οργάνωσης CLASSE που πρωτοστατεί και οργανώνει τις κινητοποιήσεις, τόνισε πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και αν τους επιβληθεί πρόστιμο ή αν τους κατηγορούν πως διαταράσσουν την τουριστική περίοδο.




«Όποιος τουρίστας επισκέπτεται το Κεμπέκ θα ενημερώνεται για το τι συμβαίνει εδώ», τόνισε πριν από την πορεία στους δημοσιογράφους. Οι φοιτητές υπόσχονται ένα «θερμό» καλοκαίρι, αν και όπως σημειώνει ο Gabriel Nadeau-Dubois θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στο Μόντρεαλ καθώς οι περισσότεροι φοιτητές αποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες από τη μεγαλούπολη.
 
«Δεν είναι απλά μια φοιτητική απεργία, είναι μία κοινωνία που ξυπνάει» έγραφε ένα από τα κεντρικά πανό της μεγάλης διαδήλωσης του Σαββάτου, που αν και κηρύχθηκε παράνομη, τελικά πραγματοποιήθηκε χωρίς να συμβεί το παραμικρό.
 
«Η αντίδραση ξεκίνησε με την αύξηση των διδάκτρων, αλλά σταδιακά ο κόσμος ξεσηκώθηκε και συμπορεύθηκε με τους φοιτητές. Νιώθουμε τη διαφθορά στη ζωή μας», δήλωσε ένας 40χρονος διαδηλωτής.




Εν τω  τω μεταξύ χτες οι φοιτητές πραγματοποίησαν την 41η κατά σειρά νυχτερινή ειρηνική πορεία στο Μόντρεαλ. Εκατοντάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία Εμιλί-Γκαμελέν στο κέντρο του Μόντρεαλ γύρω στις 21:00 τοπική ώρα. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν λίγο αργότερα να παρακάμψουν οδοφράγματα που είχαν στήσει αστυνομικοί, οι οποίοι τους απώθησαν χωρίς βία.


Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο του Malav Kanuga για το φοιτητικό κίνημα στο Κεμπέκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)