to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 16.11.2019

Διεθνή

Γαλλία: Kαταστολή και συλλήψεις στα «γενέθλια» των Κίτρινων Γιλέκων (βίντεο)

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων στα βορειοδυτικά του Παρισιού, ενώ έγιναν 24 συλλήψεις διαδηλωτών, για την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους, από την έναρξη των διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”


Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση ενός κανονιού νερού, αλλά και δακρυγόνων σήμερα στο Παρίσι, επιτιθέμενη σε διαδηλωτές, κατά την πρώτη ετήσια επέτειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων.”

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης 33 συλλήψεις.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στον σταθμό του μετρό (Porte de Champerret), καθώς οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν να κάνουν πορεία κατά μήκος της πόλης, από τα νότια του Παρισιού (Gare d'Austerlitz).

Θα αναζωπυρωθεί η φλόγα;

Παρά την εξασθένισή του, οι διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» – που γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο, σε αντίδραση στον φόρο καυσίμων, συνταράσσοντας την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν – ελπίζουν ότι θα αποκτήσει νέα ώθηση αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2018, 282.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, ανταποκρίθηκαν σε όλη τη Γαλλία στο κάλεσμα που έγινε μέσω Facebook, έξω από κάθε κομματικό ή συνδικαλιστικό πλαίσιο, και κατέλαβαν ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Την ίδια μέρα στο Παρίσι, άλλοι απέκλεισαν τμήμα του Champs-Élysées, της λεωφόρου που έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων, ωσότου οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις εκεί στα μέσα του Μαρτίου του 2019, αφού σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων.

Αυτό το σαββατοκύριακο, έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά). Αρκεί αυτό για να αναζωπυρωθεί η φλόγα; Από την άνοιξη, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους ξεθύμαναν, συγκεντρώνοντας μόλις μερικές χιλιάδες διαδηλωτές τα τελευταία σαββατοκύριακα.

Πληροφορίες: AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)