to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 21.08.2019

Πολιτική

Ένα χρόνο μετά το τέλος των μνημονίων: Η δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ύποπτη ερμηνεία της ΝΔ

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα άφησε πίσω της τα Μνημόνια αλλά από την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία δικαιώνει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, το μόνο που συγκράτησε η ΝΔ είναι η «ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων»...


Έναν ακριβώς χρόνο πριν, στις 21 Αυγούστου 2018, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ανακοίνωσε την άφιξη στον προορισμό: την έξοδο από τα μνημόνια της λιτότητας. 

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τρεις κυβερνήσεις και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική καταστροφή, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή χώρα για να τελειώσει η περίοδος των ελλειμμάτων, της χρεοκοπίας και της κοινωνικής ισοπέδωσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά, όπως είχε υποσχεθεί, άρχισε την αμέσως επόμενη ημέρα την προσπάθεια άρσης της μνημονιακής συνθήκης, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, επαναφέροντας εργασιακά δικαιώματα και προχωρώντας σε μια λελογισμένη αλλά σαφώς επεκτατική οικονομική πολιτική.

Η γλώσσα των αριθμών είναι αδιάψευστη κόντρα σε όλα τα fake news. Το έλλειμμα, από 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 1,1% το 2018. Η ανεργία, από 27,5% το 2013, έπεσε στο 19,5% το 2018 και στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Η ύφεση, από 5,5% το 2010, έγινε ανάπτυξη 1,9% πέρσι. Και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το δυσθεώρητο 23,9% το 2012 σχεδόν στο 2% φέτος.

Χθες, Τρίτη 20/8, ήρθε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, να δικαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και να καταρρίψει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: Η λογική της ΝΔ περί καμένης γης διαψεύδεται από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Όπως ανέφεραν αναλυτικά πηγές της Κουμουνδούρου, με την ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, την δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».

«Όταν, λοιπόν, η ΝΔ αναφέρεται σε αυταπάτες θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη. Αν και στην περίπτωσή της, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών», επισημαίνει η Κουμουνδούρου. 

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Παπαδημούλη:

Τι «συγκράτησε» η σημερινή κυβέρνηση

Ωστόσο, πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφεραν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι: «Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δε διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.. υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, υπογράμμιζαν ότι «αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Εμείς, με σχέδιο και σοβαρότητα αποκαθιστούμε κάθε μέρα την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Ως εκ τούτου, εύλογα προέκυψε το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση ότι από τη μακροσκελη ανακοίνωση της Κομισιόν, το μόνο που συγκράτησαν οι "πηγές της ΝΔ" είναι η ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων. Ούτε για επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια διάβασαν, ούτε για σημαντική μείωση της ανεργίας, ούτε για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτικό κι αυτό της στόχευσης της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)