to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 20.07.2017

Οικονομία

Ένα δισ. ευρώ για διαχείριση αποβλήτων, ανακοίνωσαν Χαρίτσης και Φάμελλος

Τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν 16.000 νέες θέσεις εργασίας


Εξασφαλισμένο θεωρείται το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα και αφορά σε κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως έκαναν γνωστό οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου. «Το μήνυμα είναι ότι διεκδικούμε αλλά και υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε μία νέα κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει σελίδα και από τις χωματερές και τα πρόστιμα να περάσει στην αξιοποίηση». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι διαθέσιμοι πόροι που αφορούν την ευρωπαϊκή και την ελληνική συμμετοχή, ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και ειδικότερα, 877 εκατομμύρια κατευθύνονται στις δράσεις διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων. Ενώ τα υπόλοιπα, χρηματοδοτούν παρεμβάσεις διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μολυσμένων εκτάσεων. Έργα που όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος αναμένεται να δημιουργήσουν 16.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα " Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση με προϋπολογισμό ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, για πράσινα σημεία και για έργα διαχείρισης βιοαποβλήτων. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, μέχρι στιγμής κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη πρόσκληση και αφορούν έργα στο σύνολο της χώρας από την Κρήτη μέχρι τις Σέρρες. Για κάποια, μάλιστα από αυτά υπογράφηκαν το πρόσφατο διάστημα, ή υπογράφονται αυτές τις ημέρες οι συμβάσεις τους και έτσι ξεκινάει άμεσα η υλοποίησή τους 

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε «να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», όπως είπε ο κ. Χαρίτσης.

Όπως έκανε γνωστό, εκχωρούνται ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ για υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων την Αττική, μέσω υπουργικής απόφασης που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. 

Μάλιστα, προχθές εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για ένταξη και χρηματοδότηση ώριμων έργων, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους γρήγορα. 

Εξασφαλίστηκαν επίσης από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που θα λάβει στο β’ εξάμηνο το 2017, 51 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων που προαναφέρθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των φορέων. 

Επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται επίσης να διατεθούν από εθνικούς πόρους για να υλοποιηθούν έργα που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα την αποκατάσταση ΧΑΔΑ. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση «το μεγάλο στοίχημα είναι ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων και ωριμότητας των προτάσεων οι οποίες κατατίθενται», ενώ όπως πρόσθεσε, «θα συνεισφέρουμε και θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε η ωρίμανση των προτάσεων να επιταχυνθεί» και γι΄ αυτό το λόγο χρηματοδοτείται η ωρίμανση έργων με 10 εκατομμύρια και με επιπλέον 10 εκατομμύρια τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, δίνοντας μία ανάσα στους δήμους, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και το παρακαταθηκών και δανείων, πρόκειται να διασφαλιστεί κονδύλι για την ωρίμανση έργων για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους για έργα βιοαποβλήτων. 

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ως τροπολογία για τους ΟΤΑ, η χρηματοδότηση έως και 100% των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευση και αποχέτευσης για τη μελέτη και ωρίμανση των απαραίτητων έργων. 

«Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ σημαντική προτεραιότητα», γι΄ αυτό και από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) τον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί πρόσκληση ύψους 24 εκατομμυρίων συμπληρωματικά με τις δράσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τη δημιουργία πράσινων σημείων, με δικαιούχους τους δήμους. 

Επίσης, το πρόγραμμα για την περιβαλλοντική βιομηχανία προβλέπει προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. «Ο ΕΣΔΑ είναι τμήμα του συνολικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη συνολική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης 

«Χρειάζεται να υπερβούμε και τον κακό μας εαυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω έργα αναμένεται να δημιουργήσουνε 16.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανασύνταξη της οικονομίας της χώρας. «Η αλλαγή πολιτικής απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή στάσης από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)