to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένα διαφορετικό, ελπιδοφόρο, προοδευτικό μέλλον είναι αυτό που αξίζουν η Ελλάδα και οι πολίτες της

*Άρθρο του Γιάννη Αμανατίδη, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, στο «Παρόν» της Κυριακής


Την ώρα που η κοινωνία αντιμετωπίζει τη διπλή κρίση της πανδημίας και της ακρίβειας, σε ορισμένους η κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία, φαντάζει ως παράπλευρη απώλεια, ενώ για άλλους εκ των ων ουκ άνευ, στην νεοφιλελεύθερη πορεία του οδοστρωτήρα του κ. Μητσοτάκη. 

Κι αν η Παιδεία δεν βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνεται, ούτε στα πρωτοσέλιδα, δεν παύει και δεν αναστέλλεται ο ρόλος και η σημασία της, καθώς αφορά το χθες, το σήμερα και το αύριο, της χώρας μας.

Στη Βουλή είχαμε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, για την λανθασμένη απόφαση της υπουργού Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών, ανά τμήμα, ενώ από τον Απρίλιο του 2020, είχαμε ζητήσει να γίνουν άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία εθνικής υποδομής τηλεκπαίδευσης, ώστε, να μην εξαρτάται η χώρα μας από κανέναν ιδιώτη σε αυτόν τον τομέα και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αυτάρεσκα και με τη γνωστή αλαζονεία, που χαρακτηρίζει τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εντός και εκτός του κοινοβουλίου, οι προτάσεις και οι προειδοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσαν στο κενό και η κ. Κεραμέως προχώρησε, τόσο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, όσο και στην συμφωνία με την Cìsco.
Για να έρθει η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων- ενάμισι χρόνο μετά τη συμφωνία- και να επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, για μια σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, δηλαδή του συνόλου των συμμετεχόντων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας της αμερικανικής εταιρείας Cìsco.

Όπως επισήμανε η Αρχή, τα προσωπικά δεδομένα παρανόμως, συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι η χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που από το καλοκαίρι του 2020, ακύρωσε τη σύμβαση ΕΕ - ΗΠΑ για τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρείες, που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Cisco, η οποία μάλιστα, παρουσιαζόταν από την υπουργό Παιδείας ως ευεργέτης, που δήθεν πρόσφερε αφιλοκερδώς, στην πραγματικότητα αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, μέσω του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2».

Και όταν ξέμεινε από τέτοιους ευεργέτες η ηγεσία του υπουργείου, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να θυσιάσει την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και τον γονιών.
Το Μαξίμου  αποφάσισε, λοιπόν, πως μέχρι να νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητές, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία, ούτε υφίσταται λόγος για τηλεκπαίδευση με 20.000 κρούσματα, ημερησίως όταν είχε γίνει lockdown με μόλις 35, όταν σύναψε τη συμφωνία με την Cisco.

Η πραγματικότητα όμως διαλύει τα κυβερνητικά, σε ροζ συννεφάκια,  αφηγήματα και αναγκάζει τον κ. Μητσοτάκη να καταφεύγει σε ψέματα, στη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ισχυριζόμενος ότι:

«Γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ στην Ελλάδα», ενώ είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά σε δημόσιες δομές και πριν τη εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών.

«Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα τεστ», ενώ μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού, είτε σε δημόσιες δομές, είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες.

«Το πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία το πρότεινε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων», ενώ διαψεύστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Τάκη Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

«Η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο ΕΣΥ όσους γιατρούς ήταν διαθέσιμοι», ενώ εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι οι επιλαχόντες σε διαγωνισμούς προσεγγίζουν τους 800 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες.

Χαρακτήρισε «φραστικό λάθος» τα όσα ψευδώς και με θράσος είπε στη Βουλή, ισχυριζόμενος πως δεν παρέλαβε ποτέ, τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραμένει χωρίς ονοματεπώνυμο το «ανώτατο  κυβερνητικό επίπεδο» στο οποίο παραδόθηκε η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης  επιτείνει τη διάχυτη ανασφάλεια, που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία και δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα ούτε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών και να δώσει λύσεις.

Ένα διαφορετικό, ελπιδοφόρο, προοδευτικό μέλλον είναι αυτό που αξίζουν η Ελλάδα και οι πολίτες της.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)