to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 29.09.2016

Πολιτισμός

Ένα δεκαήμερο με έργα κρατουμένων και προϊόντα φυλακών στην Αθήνα

Για ένα δεκαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα εκτίθενται (προς πώληση) ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα κ.λπ. Παράλληλα, θα πωλούνται και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως ελαιόλαδο, τυριά, αρτοποιήματα, σαπούνια, σεντόνια κ.λπ. Στο κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016.


Την «31η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών» διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής), στην Αθήνα (κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων) από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016. Ο συγκεκριμένος θεσμός αναβιώνει μετά από 8 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του, αλλά επιπλέον διευρύνεται, αφού για πρώτη φορά περιλαμβάνει, εκτός από έργα κρατουμένων, και προϊόντα από τις φυλακές, κυρίως αγροτικές.

Για ένα δεκαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα εκτίθενται (προς πώληση) ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα κ.λπ. Παράλληλα, θα πωλούνται και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως ελαιόλαδο, τυριά, αρτοποιήματα, σαπούνια, σεντόνια κ.λπ.

Σημειώνεται, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ’ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους βραβευθέντες τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτόν.

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στον ίδιο χώρο: Μουσική συναυλία από το σχήμα «Epanofos» της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων) και τους «Εκών Άκων», Συζητήσεις για τις «αγροτικές φυλακές» και την «εκπαίδευση στη φυλακή», Προβολή ντοκιμαντέρ (σε εξέλιξη) του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, γυρισμένου στο σχολείο της φυλακής νέων του Αυλώνα, και Δρώμενο από την ομάδα «Επιλογή» της Επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

Η έκθεση έργων και προϊόντων συνδέεται με τη σταθερή πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μια «ανοικτή φυλακή» και την προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που οι κρατούμενοι καταβάλλουν, σε συνδυασμό με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, στοχεύουν στην καταπολέμηση των αποκλεισμών και στην επαφή των ανθρώπων της φυλακής με την κοινωνία.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στους κρατουμένους για τις δημιουργίες τους, στους εργαζομένους των φυλακών και του Υπουργείου για τη συμβολή τους, στους αθλοθέτες για τα χρηματικά βραβεία και ιδιαιτέρως στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την παραχώρηση του κτιρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)