to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 19.11.2020

Οικονομία

«Ένα ακόμη χτύπημα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ»

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη ψαλίδα υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών και εθνικών ομίλων παραγωγής και λιανεμπορίου και εις βάρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, αφού το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμη και το χειμώνα, μόνο βάρη μπορεί να φέρει στη χειμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου:

Η προκλητική προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να καταφέρει  ένα ακόμη χτύπημα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μέση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης, κορυφώνεται με την επιβολή μιας μόνιμης από  παλιά επιλογής της, για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Με το εξωφρενικό επιχείρημα τις διεύρυνσης λειτουργίας των καταστημάτων υπέρ της «καταπιεζόμενης» κατανάλωσης, σε πόλεις μέχρι  5.000 κατοίκους με τζίρο μέχρι 1,5 εκατομμύριο και μέχρι 10 εργαζόμενους, ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες δικαστικές διεκδικήσεις των «θιγμένων» μεγάλων επιχειρήσεων που θα απαιτήσουν την επέκταση του μέτρου και σε αυτές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη ψαλίδα υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών και εθνικών ομίλων παραγωγής και λιανεμπορίου και εις βάρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, αφού το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμη και το χειμώνα, μόνο βάρη μπορεί να φέρει στη χειμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η απόφασή της αυτή γίνεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, επιθυμίες και προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγνοώντας ταυτόχρονα τις διαθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που μέχρι σήμερα καθόριζε τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας μιας συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, όπως οι γιορτές των Χριστουγέννων, το Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο στις τουριστικές περιοχές.

Ο αντίπαλος του ελληνικού εμπορίου και της μεταποίησης δεν είναι ούτε ο διαθέσιμος χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων, δεν είναι καν η διευκόλυνση των καταναλωτών.

Ο μόνος αντίπαλος είναι η αδιέξοδη και μονοδιάστατη στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για απαξίωση της πολύ μικρής και μικρής επιχειρηματικότητας, στερώντας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες την όποια δυνατότητα διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό της ύφεσης.

Κλείνοντας κάθε στρόφιγγα ενίσχυσης της λειτουργίας τους. Ξεγελώντας τους με πενιχρά  δάνεια του δημοσίου, μεταφέροντας τις σκληρές υποχρεώσεις τους στο κοντινό μέλλον σαν να πρόκειται ως δια μαγείας σε λίγους μήνες να ανατραπεί η δυσμενής θέση που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία.

Με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων, με τους πλειστηριασμούς προ των πυλών ακόμη και της πρώτης κατοικίας που επιβάλλεται με τον νέο πτωχευτικό νόμο κατ’ ευφημισμό δεύτερης ευκαιρίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην κορύφωσή τους, με τη λαϊκή κατανάλωση στο ναδίρ.

Η κυβέρνηση τη Νέας Δημοκρατίας εν καιρώ όξυνσης της πανδημίας, εν μέσω lockdown για δεύτερη φορά μέσα στο 2020, με  κλειστή την αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την ανασφάλεια των πολιτών στα ύψη και πάνω στα συντρίμμια της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής που συντελείται,  ανοίγει την κερκόπορτα της Κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς όλο το χρόνο.

Πάνω από 30 χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιστέκεται στις αλλεπάλληλες προσπάθειες  για την επιβολή αυτού του μέτρου. Και θα συνεχίσει να το κάνει

Η επόμενη μέρα απαιτεί κοινωνική συνοχή αυξανόμενες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, αναπτυξιακό οδικό χάρτη για τις ΜΜΕ και ενεργοποίηση του συνόλου των εργαλείων που θα τον υπηρετήσουν.

Η λύση στη δυσπραγία και συρρίκνωση  των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους μέχρι και τις Κυριακές, αλλά είναι σταθερές εργασιακές σχέσεις, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αύξηση του ελεύθερου ποιοτικού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)