to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 12.05.2022

Διεθνή

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία: Προχωράει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η γειτονική Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες


«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσαν ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη 12/5, μια κοσμοϊστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας» προσθέτει η πρόταση που απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα της σκανδιναβικής χώρας για επικύρωση και σύνταξη επίσημης αίτησης ένταξης.

«Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών», προστίθεται στη δήλωση.

Η δήλωση ήρθε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία για να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν τα δύο σκανδιναβικά έθνη δεχτούν επίθεση.

Η άποψη των Φινλανδών για το ΝΑΤΟ άλλαξε ραγδαία αφότου η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η δημόσια υποστήριξη της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLE να δείχνει το 76% των Φινλανδών υπέρ και μόνο το 12% κατά, ενώ η υποστήριξη για ένταξη παρέμεινε μόνο στο 25% για χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο πρόσθεσε σε δική του δήλωση αμέσως μετά ότι η φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και τη Βορειοατλαντική συμμαχία και την ασφάλεια στη Βαλτική.

Κατά κανόνα οι δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου της Φινλανδίας τίθενται σε εφαρμογή πιστά από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή το θέμα θα συζητηθεί για άμεση λήψης απόφασης από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Δανός πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε αμέσως μετά τη φινλανδική ανακοίνωση πως η Δανία θα προωθήσει άμεσα το αναμενόμενο αίτημα του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)