to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:04 | 09.09.2014

Διεθνή

Εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας: H EE υιοθέτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας (ενημέρωση)

Υιοθέτησε και επισήμως τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, η εφαρμογή τους ωστόσο θα καθυστερήσει «μερικές ημέρες». Τηλεφωνική συνομιλία Ποροσένκο - Πούτιν.


Νεότερη ενημέρωση:

Την εκτίμηση ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία συνολικά τηρείται έκανε η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία με βάση αυτά τα οποία θα συμβούν επί του πεδίου «εντός των επόμενων ημερών».

Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών «τηρείται συνολικά, παρά τις πληροφορίες για ορισμένες επιθέσεις με όλμους και πυρά αυτομάτων όπλων σε ορισμένες περιοχές, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, καθώς και περί μιας κλιμάκωσης των βιαιοτήτων στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ», δήλωσε η Μαρί Χαρφ, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Προφανώς πρόκειται για κάτι το οποίο συνεχίζουμε ακόμη να παρακολουθούμε», είπε η ίδια.

Η Χαρφ επισήμανε πως η Ουάσινγκτον είναι «έτοιμη να επιβάλει επιπλέον» κυρώσεις στη Ρωσία αλλά ότι «θα λάβει την απόφασή της βάσει αυτών που θα συμβούν επί του πεδίου εντός των επόμενων ημερών», ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με την ΕΕ, βρίσκονται στη φάση της «οριστικοποίησης των μέτρων για την εμβάθυνση και την διεύρυνση των κυρώσεών (τους) στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και της άμυνας».

Ερωτηθείσα για το προκαταρκτικό πόρισμα των Ολλανδών ερευνητών σχετικά με την καταστροφή του Boeing 777 της Malaysia Airlines που συνετρίβη στα μέσα του Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία η Χαρφ είπε πως η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε «πολλά ερωτήματα».

Η E.E. να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία, δηλώνει ο Βρετανός υπ. Άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία για την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας διότι οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλει έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Ρωσία: "Δεν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία εντός του NATO"

Η διπλωματία της Ρωσίας κατέστησε εκ νέου σαφές σήμερα ότι αντιτίθεται στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δέσμευση Πούτιν για ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας για επιπλέον ενίσχυση της ειρηνευτικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο

___________________________

Τρίτη 9/9

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε και επισήμως τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «με αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση», οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Σύμφωνα όμως με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η εφαρμογή των κυρώσεων θα καθυστερήσει μερικές ημέρες. Τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστούν από σήμερα Τρίτη, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε φόβους για «πραξικόπημα» στην Ουκρανία, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στην ελπίδα πως θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες για το «στάτους» των αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Τηλεφωνική συνδιάλεξη Ποροσένκο - Πούτιν

Νωρίτερα, τη συνέχιση του διαλόγου με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε χτες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 
 

Στο μεταξύ, οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν 650 πρόσωπα που είχαν αιχμαλωτίσει κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης σύγκρουσης, δήλωσε χτες το βράδυ μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας τους αριθμούς που έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Ο αρχηγός του κράτους της Ουκρανίας είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαριούπολη, ότι το Κίεβο «πέτυχε να απελευθερωθούν 1.200 πρόσωπα» (σ.σ. και όχι 12.000 όπως αναφέρθηκε εκ παραδρομής) μετά τη σύναψη της εκεχειρίας στο Μινσκ. Όπως ανέφερε όμως μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ποροσένκο αναφερόταν στον συνολικό αριθμό των προσώπων που έχουν πιάσει αιχμαλώτους οι αντάρτες.

Τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες νεκροί, από την έναρξη της εκεχειρίας

Τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα έναρξης της εκεχειρίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με αξιωματούχο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Interfax. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν τραυματιστεί 29 στρατιώτες. 

Η κατάπαυση του πυρός έχει τηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, πλην του Ντονέτσκ και της Μαριούπολης, όπου υπάρχουν σποραδικά βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί. 

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τουλάχιστον τέσσερις άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Μαριούπολη. 

Σχετικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών:

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)