to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 10.09.2019

Διεθνή

Εν μέσω κραυγών από την ακροδεξιά: Δόθηκε το τελευταίο πράσινο φως για τη νέα κυβέρνηση Κόντε

Η ομιλία Κόντε χθες, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών, την οποία κατέθεσε γραπτώς στη Γερουσία για να μην την επαναλάβει, πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικού αγώνα με κραυγές και αποδοκιμασίες από τους αντιπολιτευομένους, κυρίως τους βουλευτές της ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ήθελε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο


Οι ιταλοί γερουσιαστές άρχισαν σήμερα το πρωί να συζητούν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και έκλεισαν την ημέρα με μια ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία είναι το τελευταίο πράσινο φως που έχει ανάγκη η νέα κυβέρνηση.

Η ιταλική Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, δίνοντας το τελικό πράσινο φως στην νέα κυβέρνηση, έπειτα από μια έντονη συζήτηση κατά την οποία η ακροδεξιά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους, αποφεύγοντας την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση "Κόντε 2" έδωσαν 169 Ιταλοί γερουσιαστές, 133 ψήφισαν ενάντια και 5 απείχαν, σε σύνολο των 321 εδρών.

Η κυβέρνηση Κόντε  έλαβε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών με ευρεία πλειοψηφία (343 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά).

Η κατάσταση ήταν λίγο πιο περίπλοκη στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση διαθέτει μια πιο περιορισμένη πλειοψηφία (οκτώ ψήφοι περισσότεροι από την απόλυτη πλειοψηφία των 161 εδρών).

Η ομιλία του Κόντε χθες, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών, την οποία κατέθεσε γραπτώς στη Γερουσία για να μην την επαναλάβει, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ατμόσφαιρα ποδοσφαιρικού αγώνα με κραυγές και αποδοκιμασίες από τους αντιπολιτευομένους, κυρίως τους βουλευτές της ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ήθελε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο.

Σήμερα στη Γερουσία, η κατάσταση δεν ήταν ουσιαστικά διαφορετική: ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κραυγές «αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια» και «προδότης, προδότης», προερχόμενες από τα έδρανα της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας (FDI), ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος που πρόσκειται στη Λέγκα.

Αυτά τα δύο κόμματα, τα οποία είναι αντίθετα στη νέα πλειοψηφία που αποτελείται από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), είχαν οργανώσει χθες το μεσημέρι μια διαδήλωση εναντίον της νέας κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, στην οποία συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο ακροδεξιός γερουσιαστής Σαλβίνι επρόκειτο να εκφωνήσει την ομιλία του νωρίς το απόγευμα στη διάρκεια της συζήτησης στην άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο Σαλβίνι από σερίφης έγινε... “Ντούτσε”

Όπως μεταδίδει ο Αργύρης Παναγόπουλος στο ρεπορτάζ της «Αυγής», ο Σαλβίνι υποσχέθηκε στους οπαδούς του έξω από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα πέσει σύντομα και κάλεσε όλο το τσουνάμι των δεξιών, ακροδεξιών και ρατσιστών πολιτών να διαδηλώσουν στις 19 Οκτωβρίου στη Ρώμη την αντίθεσή τους στη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε.

Ο Σαλβίνι και η Μελόνι πυροδότησαν τον παροξυσμό των οπαδών τους έξω από τη Βουλή, ενώ στο εσωτερικό της Βουλής υποκίνησαν διαδοχικές εντάσεις. «Όταν θα πάμε στις εκλογές, θα νικήσουμε εμείς», τόνισε ο Σαλβίνι καλώντας σφιχταγκαλιασμένος με τη Μελόνι τους οπαδούς του «ακόμη και την Πλατεία του Αγίου Ιωάννη», την πλατεία των μεγάλων συγκεντρώσεων του Ιταλικού Κ.Κ. (PCI) και του συνδικάτου της CGIL.

«Το Κ5Α είναι τμήμα του συστήματος, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι οι χειρότεροι χαμαιλέοντες που έχουμε δει» είπε ενώ δίπλα του η Μελόνι ούρλιαζε ότι «σήμερα ο λαός εξεγείρεται εναντίον της απάτης που έστησαν». Μέσα από το πλήθος ορισμένοι χαιρετούσαν φασιστικά φωνάζοντας: «Ντούτσε!».

Την ίδια στιγμή όμως από το Facebook και το Instagram διαγράφηκαν τα προφίλ των δύο πιο επικίνδυνων νεοφαιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων, της Casapound και της Forza Nuova, όπως και τα προφίλ που διατηρούν οι περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις και τα προσωπικά προφίλ ορισμένων αιρετών τους στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Στράφηκαν εναντίον μας γιατί κατεβήκαμε στους δρόμους εναντίον της νέας κυβέρνησης. Μας χτυπούν μια συμβολική ημέρα» κατήγγειλε η Casapound, που έχει 280.000 οπαδούς στο Facebook. Οι λογαριασμοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων παράμειναν μόνο στο Twitter. «Τα άτομα και οι οργανώσεις που διαχέουν το μίσος... δεν έχουν θέση στο Facebook ή το Instagram» εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η πολιτική αστυνομία του Ζούκερμπεργκ θέλει να εμποδίσει την αντιπολίτευση στην ακροαριστερή κυβέρνηση των Βρυξελλών» κατήγγειλε ο ηγέτης της Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε.

Πληροφορίες: Αυγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)