to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 05.05.2020

Διεθνή

Γερμανικό δικαστικό «χαστούκι» για το QE του 2015

Η Κομισιόν απαντά στο Βερολίνο: το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού


«Εν μέρει αντισυνταγματικό» έκρινε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης 5/5.

Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.

Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο η κατηγορία της χρηματοδότησης των κρατών από την ΕΚΤ.

Πρόσφατα η Τράπεζα επέκτεινε για άλλη μια φορά σημαντικά τις αγορές ομολόγων, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους μέσω άλλων προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν αποτελούσαν αντικείμενο της σημερινής απόφασης.

Όπως επισημαίνει η SZ, η σημερινή εξέλιξη «έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την δυνατότητα της ΕΚΤ να δράσει, διότι στην Bundesbank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ με μερίδιο 26%, αναλογεί ένα σοβαρό μέρος του όγκου των αγορών κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν εν τω μεταξύ φθάσει στα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ».

Η απόφαση, εκτιμά η εφημερίδα, θα μπορούσε να επηρεάσει και τα νεότερα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται μεγάλες αγορές, όγκου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2020, παρά το γεγονός ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν αποτέλεσε αντικείμενο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, ενώ πιέσεις δέχθηκαν τα κρατικά ομόλογα Γερμανίας και Ιταλίας. 

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού»

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέσθηκε την «υπεροχή» του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.

«Επαναδιατυπώνουμε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να υπονομεύσει την απάντηση της ευρωζώνης στην πανδημία, προειδοποιεί την ίδια ώρα ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντζιο.

Αν και οι δικαστές δεν αναφέρονται στο πρόσφατο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ (PEPP), ο Κονστάντζιο εκτιμά ότι μπορεί η απόφαση τους να οδηγήσει και άλλες ενστάσεις στα Γερμανικά δικαστήρια.

Επικίνδυνη «σύγκρουση» με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το 2017 κάποιοι από τους δικαστές στην Καρλσρούη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε σχέση με το κατά πόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούσε πράγματι παραβίαση της εντολής της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που ανέλαβε στη συνέχεια την υπόθεση αποφάσισε το 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργούσε εντός του πλαισίου της εντολής της.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην σημερινή του απόφαση, ωστόσο, αναφέρει ότι «απλώς δεν μπορεί πλέον να κατανοήσει» την απόφαση του 2018 και την κηρύσσει έτσι αυθαίρετη και μη δεσμευτική.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Συνταγματικό Δικαστήριο αποκλίνει από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενέχει τον κίνδυνο σύγκρουσης σχετικά με τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung, προλειαίνοντας το έδαφος και για άλλες τις αμφησβητήσεις των αποφάσεων του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο μέλλον.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)