to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εν κρυπτώ η ΑΕΠΙ μετακόμισε στην Κύπρο

Ποια ήταν η αντίδραση της εταιρείας διαχείρισης «πολύτιμων» κεφαλαίων, όταν με νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται (ξανά) να μπει στοιχειώδης τάξη στο θολό τοπίο του χώρου των δημιουργών και των πνευματικών δικαιωμάτων τους; Η εξωχώρια μετακόμιση!


Εγγραφο του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που φέρνει σήμερα η «Εφ.Συν.» στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν διάλογο με αρμόδιους και βουλευτές για αλλαγές και παρατηρήσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία για τα Πνευματικά Δικαιώματα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσιζαν να κλείσουν την εταιρεία στην Ελλάδα και να τη μετακομίσουν στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει το έγγραφο (21/3/2016), με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου και αφού προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση στο Δ.Σ. για την προτεινόμενη παύση της εταιρείας, αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί η εταιρεία στην Κύπρο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και να λειτουργεί με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. προκήρυξε Γενική Συνέλευση των μετόχων της Α.Ε. στις 31/3/2016 με θέματα: μεταφορά της έδρας, τροποποίηση του καταστατικού, παραίτηση των μελών της διοίκησης μέχρι την επανασύσταση της εταιρείας, παραίτηση των ορκωτών λογιστών, εκχώρηση εξουσιών και διορισμός πληρεξουσίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. γνωστοποίησε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν ήδη δεσμευτεί «ότι θα παραστούν στη Γ.Σ. χωρίς να απαιτηθεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες δημοσιότητος (!), δεσμευόμενοι μάλιστα ότι δεν θα διαμαρτυρηθούν ή προβάλουν ενστάσεις ή αντιρρήσεις σχετικώς».

Το έγγραφο υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Τριπολίτης, ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξανθόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ., Δ. Ξανθόπουλος και Γ. Κριππάς. Τόσο απλά και με συνοπτικές και εκτός δημοσιότητας διαδικασίες, η Α.Ε. μεταφέρει στην Κύπρο τη διαχείριση των κεφαλαίων που προέρχονται από τους Ελληνες δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπεί.

Αυτό γίνεται προκειμένου να παρακάμψει τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα. Μάλλον δε δεν επρόκειτο περί απλής απειλής, όπως αποδεικνύεται από την επίσημη καταγραφή της ΑΕΠΙ στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών Κύπρου!

Πώς φτάσαμε όμως εκεί;

Ο θόρυβος ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωνε για νομοθετική ρύθμιση η οποία αλλάζει το καθεστώς εταιρειών και συλλόγων που συνδέονται με την είσπραξη και απόδοση ποσοστών για χρήση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο λόγος που επικαλούνταν το υπουργείο ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νόμου και η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26 και άλλων διατάξεων υπό τον γενικό τίτλο «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αφορά και τη ρύθμιση της λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Μια ανάλογη προσπάθεια ρύθμισης του θολού αυτού τοπίου είχε εξαγγελθεί και το 2014, αλλά τότε λόγω αντιδράσεων αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ένα ξεκάθαρο πια κανονιστικό πλαίσιο για όλους τους οργανισμούς σωματειακής μορφής που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και των ανεξάρτητων εταιρειών, δηλαδή της εξής μίας: της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, γνωστής ευρέως ως ΑΕΠΙ, η οποία αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, καθώς σε άλλες χώρες και στην Ε.Ε. λειτουργούν συλλογικής (σωματειακής) διαχείρισης οργανισμοί, ενώ οι αντίστοιχες με την ΑΕΠΙ εταιρείες δεν έχουν δεσπόζουσα θέση και δεν διαχειρίζονται στην πλειονότητά τους δικαιώματα δημιουργών.

Η ΑΕΠΙ αντιτίθεται όμως στην εκχώρηση της διοίκησης στα μέλη της και στη μεταβολή της από Α.Ε. σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Επιπλέον, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις που επιτρέπουν στην ΑΕΠΙ να παραμείνει Α.Ε., αρκεί να αποκτήσει εκλεγμένο από τους δημιουργούς εποπτικό συμβούλιο, η εταιρεία δεν συναίνεσε.

Οι διατάξεις αυτές προτάθηκαν για λόγους διαφάνειας στη διαχείριση της Α.Ε. και ανεξάρτητα από το Δ.Σ. των μετόχων. Μέχρι την τελευταία στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών προσπάθησε να συνεννοηθεί με το Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να δεχτεί τις ρυθμίσεις και να μπορέσει να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία.

♦ Αναλυτικό τρισέλιδο ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)