to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 29.10.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Εν αναμονή των πεσμεργκά

Με μεγάλο ενθουσιασμό γέμισε τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής γύρω από την πόλη Ούρφα η άφιξη των περίπου 150 Κούρδων πεσμεργκά που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και με συνοδεία τζιπ και αυτοκινήτων της αστυνομίας.


Έφτασαν χθες βράδυ από το Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ με αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της τουρκικής πόλης Ούρφα κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρότατα.

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος καθώς χιλιάδες Κούρδοι της Τουρκίας κρατώντας κουρδικές σημαίες βρίσκονταν χθες βράδυ στα σύνορα με το Βόριο Ιράκ για να υποδεχτούν μια δεύτερη οχηματοπομπή από το Ερμπίλ, με στρατιωτικά οχήματα με βαρύ οπλισμό, κανόνια και πολυβόλα που μπήκε στο Τουρκικό έδαφος και κατευθύνθηκε προς τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο Σαλέχ Μουσλίμ συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης που μάχεται στο Κομπάνι δήλωσε ότι οι πολιορκημένοι περιμένουν τους Κούρδους πεσμεργκά στο Κομπάνι απόψε το βράδυ. Με βαριά καρδιά και ύστερα από έντονες πιέσεις των Αμερικανών η Άγκυρα δέχτηκε να επιτρέψει τη διέλευση των Ιρακινών Κούρδων από το έδαφός της.

Η θέση της Τουρκίας παραμένει ότι η ρίζα του κακού δεν είναι οι τζιχαντιστές αλλά ο πρόεδρος Άσαντ και επιθυμεί να εμπλέξει ενεργά στον πόλεμο τον Ελεύθερο Συριακό στρατό.

Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ένα κομβόι μαχητών του στρατού αυτού εισήλθε επίσης χθες στη Συρία προερχόμενο από την Τουρκία και έφτασε ήδη στο Κομπάνι. Πάντως, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις, η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους του Κομπάνι ως εταίρους της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η άφιξη των πεσμεργκά συνέπεσε και με την σημερινή 91η επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Συνέπεσε επίσης και με την πρώτη εμφάνιση του Ταίπ Ερντογάν ως διαδόχου του Κεμάλ ως 12ου προέδρου της χώρας. Όμως τις σημερινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις επισκίασε η τραγωδία των εγκλωβισμένων στο ορυχείο του Ερμενέκ. Ο Ερντογάν ακύρωσε την μεγαλειώδη δεξίωση που επρόκειτο να δοθεί στο πολυτελέστατο νέο προεδρικό μέγαρο και κατευθύνεται προς το ορυχείο για να παραστεί στις εργασίες διάσωσης.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)