to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 18.06.2019

Πολιτική

Έτοιμη να αντιδράσει η ΕΕ - Ξεκίνησε γεώτρηση ο «Πορθητής», σύμφωνα με την Άγκυρα

Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής, την Πέμπτη ξεκινά και το Γιαβούζ, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας - Στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη η επίσημη αντίδραση της Ε.Ε., ωστόσο ήδη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας -Σε ετοιμότητα η Αθήνα - Σε επικοινωνία με τον Ντ. Τουσκ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου - Όλες οι εξελίξεις


Στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

* * *

«Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ»

«Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ», τονίζουν κυβερνητικές πηγές το απόγευμα της Τρίτης, αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές:

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Γιοχάνες Χαν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου τη στάση της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καλεί την Κομισιόν να προτείνει μέτρα κατά της Τουρκίας. Παράλληλα, η Γερμανία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες που εντείνουν τη διένεξη.

Ολες οι τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις εδώ

* * *

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. “Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘τδβκ’ μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ).

Ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής ζητούν από την Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρος

Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Λευκωσία καλούν την Ε.Ε. να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στείλουν προειδοποίηση στην Τουρκία για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων της τελωνειακής ένωσης.

Η επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Στο ενδιάμεσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. οι υπουργοί της Ελλάδας Γ. Κατρούγκαλος και της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους «για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας». Μάλιστα, ιδιαίτερα τονίστηκε πως πρέπει να σταλεί ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη σύμβαση του Montego Bay και θα πρέπει συνολικά η Ε.Ε. να πάρει θέση.

Επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τρίτης 18/6 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αισιοδοξία Αναστασιάδη για ισχυρότερα μηνύματα της Ε.Ε. προς στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αποφασιστικά η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία από ό,τι μέχρι σήμερα. "Αυτό μπορώ να πω είναι και ο στόχος μας και πιστεύω και μετά τη σύνοδο των επτά μελών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στην Ελλάδα, την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρίθηκε από (πλευράς) ελληνικής Κυβέρνησης ότι έπρεπε να υπάρξει η μελέτη όλων εκείνων των απαραιτήτων διαβημάτων που έπρεπε να γίνουν".

"Ενημερώθηκα, υπήρξε μια μεταξύ μας συνεννόηση ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ότι "θα έπρεπε προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός".

Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα ασκήσει βέτο αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν είναι ικανοποιητικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να επιτραπεί "να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις". "Δεν είναι με δηλώσεις ανάλογες με την τουρκική ρητορική που επιτυγχάνεις εκείνο που επιδιώκεις", υπογράμμισε. Σε παρατήρηση ότι το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε πλήρη συγχορδία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε, "πότε δεν ήταν" (πηγή: ΚΥΠΕ).

Τζέφρι Πάιατ: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες»

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και ότι είναι η ώρα του διαλόγου, έστειλε από την πλευρά του και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ από το Στεφανοβίκειο της Θεσσαλίας, όπου πάρεστη στην τελετή παράδοσης από τις ΗΠΑ των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook. Ερωτηθείς να σχολιάσει ότι η ΕΕ εξετάζει να λάβει μέτρα εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πάιατ απάντησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. «Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Δήλωση Κουτσούμπα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε την Τρίτη τα εξής για την τουρκική επιθετικότητα:

Μπροστά στην τούρκικη επιθετικότητα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή όλων αυτών που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)