to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 29.08.2013

Διεθνή

Εν αναμονή της επίθεσης στη Συρία

Του Πάνου Χαρίτου


Παγιδευμένος από προηγούμενες δηλώσεις του με τις οποίες και οριοθετούσε τις κόκκινες γραμμές που θα επέβαλαν την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στον εμφύλιο της Συρίας, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει εντός των επόμενων ωρών το έναυσμα για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.Η στάση της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας και οι ασφυκτικές πιέσεις των Φ. Ολάντ και Ν. Κάμερον εξανάγκασαν στην ουσία τον Μ. Ομπάμα να κινηθεί κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το χέρι που έριξε τα χημικά μπορεί να μην έχει πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής ωστόσο οι απόψεις συγκλίνουν ό,τι το περιβάλλον του Σύρου προέδρου βρίσκεται πίσω από την εντολή και την εκτέλεση.
Για την ώρα ακόμα και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν αποκλείουν καμία εκδοχή. Κυρίως δεν αποκλείουν το σενάριο να βρίσκονται ίσως και οι αντάρτες πίσω από ενέργεια αυτή για να παγιδεύσουν τον Άσαντ και να εξωθήσουν σε επέμβαση τη διεθνή κοινότητα.

Ένα άλλο σενάριο όμως δείχνει να είναι το επικρατέστερο.
Οι τηλεφωνικές υποκλοπές των συνομιλιών στρατιωτικών αξιωματούχων καθιστούν σαφές ό,τι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του καθεστώτος δεν γνώριζαν για την επίθεση. Την ίδια στιγμή στη Δαμασκό πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν το Σύρο πρόεδρο να έχει απωλέσει μέρος του ελέγχου του στρατεύματος με αναφορές που παρουσιάζουν το πρόσωπο του αδερφού του να έχει υπερβολική αυτονομία στη λήψη αποφάσεων....


Σενάρια υπάρχουν ακόμα περισσότερα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Άσαντ, ωστόσο το ζητούμενο ήταν άλλο. Μετά από πολύωρη μάχη με τους αντάρτες στη συγκεκριμένη περιοχή κι αφού αδυνατούσαν να τους απωθήσουν δόθηκε εντολή για περιορισμένη χρήση χημικών. Όσοι την εκτέλεσαν υπερέβαλαν στην ποσότητα και αστόχησαν στη βολή με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Ακόμη κι εκείνοι που θεωρούν τον Άσαντ αδίστακτο, δυσκολεύονται να πιστέψουν ό,τι θα έδινε εντολή για εκτέλεση παιδιών και γυναικών.
Το τι ακριβώς συνέβη στις 21 Αυγούστου θα περάσουν χρόνια για να το μάθουμε. Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα χρειαστούν άλλες τέσσερις ημέρες για να αποφανθούν και το βέβαιο είναι πως δεν θα πουν ονόματα αλλά θα υποδείξουν το όπλο, τον τύπο των χημικών και τη χώρα παραγωγής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις επόμενες ώρες θα δώσει το πράσινο φως για μια επίθεση που δεν θα επιφέρει εκπλήξεις και ανατροπές στο εμφυλιακό πεδίο μάχης.
Τουλάχιστον αυτή είναι η διάθεση. Όχι γιατί συμπάθησε ξαφνικά τον Άσαντ, αλλά γιατί έχει κατανοήσει πως στις τάξεις των ανταρτών φιλοξενούνται προσωπικότητες που μπροστά τους ο Σύρος πρόεδρος φαντάζει υπέρμαχος της δημοκρατίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο λοιπόν μιας επιχείρησης που δεν θα ανατρέπει τα δεδομένα υπέρ του Άσαντ στο πεδίο με τους αντάρτες και θα αφήνει την αίσθηση ό,τι ...τιμωρήθηκε για το έγκλημά του φέρεται να έχουν προεπιλεγεί και μια σειρά από συμβολικούς στόχους.
Στους στόχους αυτούς φέρεται να περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις της προεδρικής φρουράς και της 4ης Μεραρχίας. Οι εν λόγω μονάδες είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη του Άσαντ και το χτύπημα θεωρείται συμβολικό. Δεν αναμένεται ωστόσο να χτυπηθεί το παλάτι. Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορία αφού δίχως αυτή θα επέλθει ισορροπία δυνάμεων και πιθανότατα αυτό να δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για προέλαση των ανταρτών.
Οι στόχοι αυτοί εκτιμάται ό,τι θα χτυπηθούν με πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία και υποβρύχια που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. 
Εμπεριέχουν μηδενικό ποσοστό ρίσκου αφού εκτοξεύονται από απόσταση και είναι αόρατοι στα αμυντικά συστήματα της Συρίας.
Σε περίπτωση ευρύτερων βομβαρδισμών με στόχο μεγάλα στρατόπεδα ή εκτάσεις που έχουν αναπτυχθεί χερσαίες δυνάμεις, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τα B 2 Stealth που πετούν σε μεγάλο ύψος, είναι επίσης αόρατα – σε κάποια ραντάρ – και μπορούν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα βομβών.

Αναφορικά με τα χημικά όπλα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε διαφορετικά σημεία της επαρχίας της Συρίας είναι ιδιαίτερο δύσκολο στην παρούσα φάση να χτυπηθούν με πυραύλους αφενός διότι θα δημιουργούνταν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της επιβάρυνσης του εδάφους με τις ποσότητες των χημικών. Επίσης θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων άλλων περιοχών αφού το χημικό σύννεφο που θα δημιουργούνταν θα ταξίδευε ανάλογα με τη φορά του ανέμου και θα επηρέαζε την υγεία όσων βρίσκονταν στο πέρασμά του.
Το πρόβλημα δεν θα υπήρχε αν οι δυνάμεις γνώριζαν τον ακριβή τύπο των χημικών που φυλλάσονται σε κάθε αποθήκη ούτως ώστε με αντίστοιχες βόμβες χημικών θα έβαλλαν και θα εξαφάνιζαν τα επικίνδυνα στοιχεία που θα διασπούνταν πριν καν έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα.

Τέλος σε ετοιμότητα έχει τεθεί το σύνολο των δυνάμεων των χωρών που συνορεύουν με τη Συρία για αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου με μόνο προβλέψιμο για την ώρα εκείνο που αφορά μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

Πηγή: Αυγή 29/08/2013

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)