to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβόλιο Pfizer: Στο 90,7% η αποτελεσματικότητα σε παιδιά 5-11 ετών

Τα παιδιά 5-11 ετών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή έλαβαν δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων, το ένα τρίτο της δόσης εμβολίου των ατόμων άνω των 12 ετών


Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έδειξε αποτελεσματικότητα 90,7% κατά του κορωνοϊού σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Στα παιδιά δόθηκαν δύο εμβόλια, με τη δόση να περιέχει 10 μικρογραμμάρια του εμβολίου, δηλαδή το ένα τρίτο του μεγέθους της δόσης που δίνεται σε άτομα 12 ετών και άνω.

Από τα 2.268 παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, σε περισσότερα από τα μισά χορηγήθηκε το κανονικό φάρμακο σε σχέση με το placebo. Δεκαέξι παιδιά που έλαβαν το placebo, εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού, σε σύγκριση με τρία που έλαβαν το εμβόλιο, αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι της FDA της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν την Τρίτη για το εάν θα προτείνουν στην Υπηρεσία να εγκρίνει το εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών. Η FDA δεν είναι αναγκασμένη να υιοθετήσει την πρόταση των συμβούλων, όμως αυτό συμβαίνει συνήθως.

Σύμφωνα με την Pfizer έχει διευρύνει τις κλινικές της δοκιμές, προκειμένου να βελτιώσει τα δεδομένα ασφάλειας. Σύμφωνα με τα ενημερωτικά έγγραφα από την εταιρεία, οι ανεπιθύμητες ενέργειες στη διευρυμένη ομάδα παιδιών δεν υποδηλώνουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια από το εμβόλιο. Ωστόσο λίγο καιρό πριν η εταιρεία είχε αναφέρει ότι τα δεδομένα ασφάλειας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν σε γενικές γραμμές συγκρίσιμα με άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και της Moderna έχουν συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, ειδικά σε νεαρούς άνδρες. Η Pfizer δηλώνει τώρα ότι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα ενδεχομένως είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε στα άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει λάβει ήδη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για άτομα ηλικίας πάνω από 12 ετών.

tags: Pfizer

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)