to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβόλιο Pfizer-Biontech: Υψηλές προσδοκίες, άγνωστος ο αντίκτυπος στην εξάπλωση του ιού

«Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό»-Ανησυχία για το νέο στέλεχος του ιού


Παρά τις υψηλές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η διάθεση του εμβολίου των εταιριών Pfizer-Biontech, παραμένει άγνωστος ο αντίκτυπος του εμβολιασμού στην εξάπλωση του ιού.

Τα πρώτα εμβόλια

Στην Ευρώπη η έναρξη των εμβολιασμών ορίζεται στις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και το αιτιολογικό́ έγκρισης στην ΕΕ του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-Biontech που έδωσε στη δημοσιότητα ο EMA «δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι από τους εμβολιασθέντες θα εξακολουθούν να μπορούν να μεταδίδουν και να εξαπλώνουν τον ιό».

Επιπλέον, «η διάρκεια της προστασίας που παρέχει δεν είναι γνωστή».

Το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) της αμερικανογερμανικής εταιρείας προορίζεται για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και «περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το οποίο φέρει οδηγίες για την παραγωγή πρωτεΐνης από τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίστηκε σε περισσότερα από 36.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω τα οποία δεν είχαν καμία ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης.

Η μελέτη έδειξε μείωση του αριθμού των συμπτωματικών κρουσμάτων COVID-19 κατά 95% στα άτομα που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Ανησυχία για το νέο στέλεχος

Στο μεταξύ, αναστάτωση σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση για το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι εάν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί, θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και απέναντι στη μετάλλαξη αυτή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα αυτό.

Αν και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα».

Ο ίδιος δήλωσε πως σε περίπου δύο βδομάδες θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε

ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Υπογράμμισε δε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

Ο μικρός αριθμός εμβολίων που σε πρώτη φάση θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες, παρατείνει την ανησυχία των πολιτών που θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, στη δεύτερη και την τρίτη φάση θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

Ο προγραμματισμός φθάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Αυτό δείχνει πως η επιθυμητή ανοσία της αγέλης -αν όλα πάνε καλά- θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Στη χώρα μας οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και το προσωπικό τους.

Θα ακολουθήσουν οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος διατύπωσε την άποψη μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι το εμβόλιο δε θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το τέλος της πανδημίας εξέφρασε, καθώς όπως σημείωσε είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

«Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους.

Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)