to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμβόλιο Moderna: Στο 94.5% η αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού

Στη μάχη για ασφαλές εμβόλιο και η αμερικανική Moderna - «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας


Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 94,5%.

Σύμφωνα με το Reuters, τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το εμβόλιο να βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Η φάση αυτή του εμβολίου βασίζεται σε 95 ασθενείς, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αναμένεται φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά νέα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε σήμερα ότι δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού παρά τα «ενθαρρυντικά» νέα σχετικά με τα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19.

«Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ιό, που μπορεί να επιτεθεί σε όλα τα συστήματα του σώματος. Οι χώρες που επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα παίζουν με τη φωτιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο νέα εργαλεία να αρχίσουν να φθάνουν τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Εντούτοις, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες».

«Ειδικά στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, οι επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας ωθούνται στα όριά τους», σημείωσε.

«Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή δοκιμάζονται σφόδρα εδώ και μήνες. Είναι εξαντλημένοι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου ο ιός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ασθενείς κατακλύζουν τα νοσοκομεία».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε πως ο ΠΟΥ έχει διαπιστώσει ότι «οι χώρες που επένδυσαν στην αναζήτηση των κρουσμάτων, τη φροντίδα, την απομόνωση, την έρευνα για τα cluster, την επαρκή ανίχνευση με γρήγορα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και την καραντίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ μικρότερες αναταράξεις».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ενεργήστε γρήγορα, ενεργήστε τώρα, ενεργήστε με αποφασιστικό τρόπο», τόνισε.

Περισσότεροι από 54,44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και 1.318.042​ έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από τότε που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι η μάχη εναντίον της πανδημίας δεν αποτελεί επιλογή μεταξύ της ζωής και του βιοπορισμού.

«Ο ταχύτερος τρόπος για να ανοίξουμε τις οικονομίες είναι να νικήσουμε τον ιό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τη Γενεύη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)